ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

НА «ГАМОРУ-2013» МОЛОТ КЛИЧЕ!

    28 березня 2024 четвер
    60 переглядів
    В с. Лисичево Іршавського район відбудеться «ГАМОРА-2013»

    До фестивалю ковальського мистецтва та народних промислів «ГАМОРА-2013», яке відбудеться цьогоріч 29-30 червня в с. Лисичево Іршавського району Закарпатської області, залишилося менше двох місяців.

    Організаторами цього свята: громада с. Лисичево, Іршавська райдержадміністрація, Іршавська районна рада, відділ культури і туризму, КП «Агенція місцевого розвитку «Іршавщина», Районна спілка ковалів Іршавщини та інші. Основна мета фестивалю − відродження вікових традицій та популяризація сільського туризму у нашому краї.
    Зазначу, що фестиваль «Гамора» проходитиме на території унікального музею – діючій водяній кузні «Гамора», якій уже майже 300 років і працює вона за принципом водяного млина. Вода із гірської річки Лисичанка з кількасот метрів подається каналом на величезне колесо і «підштовхує» його обертатись. Такий обертальний рух колеса приводить у дію молот вагою більше 120 кілограмів. Це колесо — унікальне. Відтак під ним у спритних руках коваля «танцює» нагрітий метал. І тоді з’являється черговий виріб − підкова, лопата, мотика тощо.

    Як відомо, у понеділок, 20 травня, в малому залі засідань за участі голови Іршавської РДА В.Ковбаско та його заступника М.Сочки відбулася робоча нарада із ковалями району.
    Наприклад, із головою районної організації спілки ковалів Іршавщини В.Петровцієм обговорювали участь районних майстрів у фестивалі ковальського мистецтва та народних промислів «Гамора – 2013», який відбудеться 29-30 червня.
    На нараді також було попередньо розглянуто план проведення фестивалю ковальського мистецтва та народних промислів.
    Не є секретом, що підготовка до «Гамори-2013» уже триває, але ряд невирішених питань ще залишаються попереду.
    Про це нещодавно детальніше розповів Лисичівський сільський голова Ярослав Пальок.
    − Наразі я можу сказати, що підготовка до фестивалю ковальського мистецтва та народних промислів «ГАМОРА-2013» уже розпочалася.
    Цьогорічний фестиваль ковальського мистецтва та народних промислів «Гамора-2013», який знову згромадить у одну родину друзів, знайомих, рідних та приверне увагу ковалів, котрі цінують справжні, щирі та світлі звичаї й традиції прекрасного Закарпаття, за традицією відбудеться в останні дні червня у нашому селі Лисичево. У святі найкращих традицій краю у 2013 році візьмуть участь біля 50 ковалів. Уже зареєструвалися 17. До нас приїдуть на фестиваль ковалі із різних міст нашої держави та із закордону. Зокрема, Чехії, Словаччини, Румунії та Угорщини. Цьогоріч ковалі, зібравшись на святі, покажуть своє майстерство та потішать гостей, використовуючи щирі ковальські технології, що налічують сотні років. Є пропозиція ковалям на «Гаморі-2013» скувати виріб «У Європейські кросна з українським бертом». Окрім цього, ковалі покажуть гостям і власні роботи, котрі вони привезуть із собою. Тобто, буде розгорнута виставка ковальських робіт. Також на фесті виготовлятимуть монетки та підкови на щастя для гостей свята на добру згадку про «Гамору-2013».

    Поруч із ковалями на фестивалі традиційно будуть працювати й майстри з ткацтва та гончарства. Там буде, так зване, «мануфактурне містечко», де кожен бажаючий матиме можливість виготовити на гончарному крузі жбанок, вазочку тощо. Новинкою на фестивалі буде майстер-боднар, який робитиме диво-бочки. Гості «Гамори-2013» побачать вправність рук умільця. Також на фесті будуть фахівці, які проводитимуть розпис тарілок, чашок. Окрім цього, ми плануємо розмістити Лисичівську хатинку XIX - XX століття, де буде показано життя та побут наших прародичів. У тій хатинці за справжнім ткацьким верстатом майстриня-ткаля і її дівчата-помічниці покажуть традиції народного ткацтва. Їхня вправність і мистецтво перенесуть гостей-глядачів торжества у далеке наше минуле та живу справжню казку.
    Ця хатинка знаходитиметься перед входом у «Гамору». Поки майстри робитимуть свою роботу, серця гостей свята потішать чудові виступи фольклорних й естрадних колективів із Закарпаття та сусідніх областей. Можливо, приїдуть на фестиваль і народні артисти України, – говорить сільський голова Лисичева.
    Досить не малою проблемою, залишається на сьогодні проблема коштів, необхідних на проведення такого масштабного свята. З Іршавського районного бюджету за програмою виділено уже кошти, але не великі. Допоки їх ще не розприділили. За приблизними підрахунками для фестивалю такого плану потрібно не менше 100-120 тис. грн. Утім, потрібно шукати додаткові можливості залучення коштів. Добре було б залучати меценатів, спонсорів та людей, які хочуть і мають можливість фінансово підтримати цей фестиваль. Адже, гроші потрібні на виготовлення рекламної продукції, зокрема, буклетів, оголошень, сувенірної продукції, на харчування учасників фесту тощо.
    − Щодо прийняття гостей свята на ночівлю, то скажу, що на сьогодні уже готові 42 сільські садиби, домогосподарства, котрі мають можливість і бажання прийняти відвідувачів празника. За підрахунках, на «Гамору» уже на нинішній день можуть приїхати 250 людей. До початку свята також потрібно зробити освітлення та озвучення, − зазначає Я. Пальок.
    Зауважу, що на «Гаморі» є сцена, яка залишилася ще із минулого року. Її потрібно буде тільки святково прикрасити. У самій кузні необхідно зробити хороший ремонт.
    − Ми плануємо-готуємося запустити ще один молот, але поки що ми його не купили, бо не маємо належних коштів. Вартість його становить майже 7 тис. грн. Потрібно також реставрувати водяне колесо, – додає пан Ярослав.
    Не обійдеться фестиваль і без традиційних страв краю. Насолодитися закарпатською кухнею відвідувачі дійства зможуть у багатьох торгових точках. Основними стравами на Гаморі будуть: лисичівські «весільні булі» із сиром, квасоля із квашеною капустою, квасоля колочена, картопля печена і смажена на вогні із салом, токан із бринзою. Також відвідувачі свята зможуть посмакувати бограшем, шашликами різними салатами із свіжих овочів...
    Не забули й про наших діток. Організатори фестивалю планують зробити атракціон, який буде на території Лисичівського лісництва. Також поряд із ним працюватимуть 2 кафе, де можна буде придбати тістечка, соки, морозиво та різні солодощі...
    Стежити за правопорядком на святі будуть цілодобово правоохоронці з
    Іршавського РВ УМВС України в Закарпатській області вже з п’ятниці, 28 червня, включно до 30 червня.
    – Зауважу, що участь у фестивалі можуть взяти не тільки закарпатці, але й гості із різних міст України та із закордону. Більш детально про порядок реєстрації на фестиваль бажаючі учасники можуть дізнатися за телефоном (03144) 745-21 (Лисичівська сільська рада) та (03144) 226-57 (Оргкомітет фестивалю). Також на сторінках Інтернет-видань буде вказано й електронну адресу, куди можна буде надсилати листи-заявки для участі у фестивалі «Гамора-2013». Зареєструватися також можна, приїхавши у с. Лисичево. Наша адреса: Закарпатська обл., Іршавський р-н. , с. Лисичево №373. (Лисичівська сільська рада).
    На закінчення скажу, що, як ви знаєте, минулого року було багато нарікань на те, що гості не мають можливості доїхати на фестиваль через нестачу кількості маршрутних автобусів. У мене є велике прохання до керівництва АТП і управління, яке відповідає за перевозку громадян у Закарпатті, допомогти нам відкрити на ці 3 святкові дні фестивалю додаткові рейси автобусів, які будуть довозити людей на свято (бажано зранку до 10-11 год., а відправку із с. Лисичево до 18:00-19:00 вечора). Ми
    будемо дуже вдячні за допомогу. Про програму фесту остаточно буде повідомлено через декілька днів, – акцентує Ярослав Пальок.
    Отож, запрошуємо усіх закарпатців та гостей нашого краю відчути й побачити магічну силу вогню та заліза, а за бажанням, ще й собі придбати підкову на щастя, котра стане амулетом вашого життя.

    Т. Горянка



    2.JPG
    3.JPG
    4_0.jpg
    5_0.jpg
    6.JPG

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору