ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Два золота і срібло привезли з Чемпіонату світу закарпатські пауерліфтери

    25 квітня 2024 четвер
    19 переглядів

    У литовському місті Каунас пройшов чемпіонат світу з пауерліфтингу в жимі лежачи, в якому у складі збірної команди України взяли участь троє закарпатських спортсменів: ужгородці Єлизавета Бан, Євген Криса (тренер обох Андрій Федорішко)

    і представник Виноградівщини Федір Лемак (тренери Михайло Рошко і Павло Зайцев).

    Найбільшого успіху на турнірі домоглася студентка факультету здоров’я людини УжНУ Єлизавета Бан, яка змагалась серед юніорок, не старших за 23 роки. У запеклій боротьбі з російською спортсменкою, що тривала до останнього підходу, вона послідовно підняла 90, 95 і 97,5 кг і стала чемпіонкою світу у ваговій категорії до 47 кг, встановивши два молодіжні рекорди України. Цього результату їй вистачило б, щоби перемогти й у важчій категорії до 52 кг, а якби регламент змагань дозволяв виступати у різних вікових групах, то вона посіла б друге місце і серед дорослих спортсменів. За підсумками змагань ужгородська «динамівка» виборола також кубок за третє місце в абсолютній першості серед спортсменок всіх вагових категорій. Ліза вже була двічі срібною призеркою подібних чемпіонатів і ось, нарешті, здобула світове золото, виконавши вимоги на присвоєння звання майстра спорту України міжнародного класу. Серед юніорів у ваговій категорії до 74 кг успішно виступив також представник ФСТ «Динамо», студент математичного факультету УжНУ Євген Криса, котрий позаторік вже здобував світове юнацьке срібло. У другому підході він вижав 217,5 кг, що на 5 кг вище за молодіжний рекорд України і посів друге місце, поступившись чемпіону з Казахстану лише на 2,5 кг. Штурмував він і переможні 220 кг, що дорівнюють нормативу «міжнародника», але поки що ця вага не скорилась 19-річному спортсмену. Серед юнаків, не старших за 18 років, у ваговій категорії до 120 кг не було рівних «спартаківцю» з смт Вилок Федору Лемаку, який дебютував на світовому помості. У першому ж підході він набагато випередив найближчого переслідувача, забезпечивши собі золоту медаль, у другому вижав 222,5 кг, перевершивши власний юнацький рекорд України, а у третьому замахнувся на 245 кг, що є світовим юнацьким рекордом, який поки що встояв. Виступ закарпатських силачів на світовому чемпіонаті є унікальним досягненням крайового пауерліфтингу, представники якого зробили вагомий внесок у медальну скарбницю української команди. За підсумками змагань Єлизавета Бан включена до складу національної збірної України для участі у чемпіонаті Європи серед дорослих спортсменів, що пройде у серпні у Словаччині.

    Обласна федерація пауерліфтингу вдячна управлінню у справах молоді та спорту департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації, управлінню у справах культури, спорту, сім’ї та молоді Ужгородської міської ради, обласним організаціям ФСТ «Динамо» і «Спартак» за сприяння у підготовці спортсменів. Окрема подяка депутату Ужгородської міської ради Богдану Андріїву, депутату Мукачівської міської ради Івану Чубирку, ужгородському бізнесмену Василю Цірику, власнику воловецького готелю-ресторану «Єгер» Богдану Лехману, директору ТОВ «ЕКО сервіс» Йожефу Боднару, генеральному директору ПАТ ГТК «Інтурист-Закарпаття» Сергію Раманову, ентузіасту спорту Ігорю Барану за благодійну допомогу, завдяки якій стала можливою поїздка спортсменів-студентів на чемпіонат світу.

    Андрій Федорішко, голова обласної федерації пауерліфтингу

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору