ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Благословенний ювілей закарпатського поета-пісняра і гумориста

    29 березня 2024 п'ятниця
    54 переглядів

    Учора, 28 травня в Закарпатському обласному театрі ляльок «Бавка» громадськість нашого краю відзначила 70-річчя письменника, байкаря, гумориста, поета-пісняра і лауреата премій імені Л. Глібова та імені Ф. Потушняка, Відмінника охорони природи України Юрія Шипа.

    Привітати знаного, життєрадісного та оптимістичного ювіляра прийшли з квітами в руках, подарунками та нагородами заступник голови облради Андрій Сербайло, заступник голови ОДА Іван Качур, начальник управління культури ОДА Юрій Глеба, голова Закарпатської організації Національної спілки письменників України Василь Густі, науковці та митці краю. До святкування долучились земляки з рідних Перечинщини та Ужгородщини.
    Вітання були і офіційні, і дружні. Одні розповідали про творчий шлях письменника, інші - про здобутки, хтось згадував цікаві історії з його життя. Та головна думка була про те, що Юрій Шип – розумний, талановитий чоловік, щирий друг, прекрасний сім’янин, надійний помічник.
    Народився 3 травня 1943 року в с. Мокра Перечинського району. Закінчив філологічний факультет УжДУ. Він багато років віддав роботі в управлінні охорони навколишнього середовища аж до виходу на пенсію. А паралельно – писав чудові твори красного письма, а найперше непрості й читабельні жанри – байки, усмішки, гуморески тощо.
    Він - автор книжок "Бита карта", "Градусна хвороба", "Феркові фіглі", "Веснярики", "Скибка духовного хліба", "Сині сльози", "Журба над криницею", "Заспіваймо з Гайдуком", "Новти пана Керецмана", "Попенкова пісня", "Усміхнена педагогіка", "Соло під небом", "Мудрішки", "Од Мокрого до Сасова", "Поки сонце не зійшло", "Як Юрасик чесним став", "Життєпис Великолазького храму в історичній долі Вселенської церкви" та ін.
    Проникливо і тепло розповів про Юрія Шипа Василь Густі. Він свої спогади пересипав віршованими рядками, промовистими фактами і світлими побажаннями.
    Андрій Сербайло зазначив, що Юрій Шип належить до числа тих митців другої половини ХХ століття, чия творчість і активна життєва позиція значною мірою вплинули на розвиток і високий авторитет сучасного українського письменства. Його твори запам’ятовуються легко. Їх читають прості люди і посміхаються. А це найвища віддяка письменнику. «Думаю, найкращі книги ювіляра - ще попереду», - наголосив Андрій Андрійович і додав, що відданість улюбленій справі Юрія Шипа, притаманна йому яскрава самобутність, глибока духовність та естетичність – усе це підносить його творчість на високий професійний рівень. Було також відзначено, що він завжди був активним учасником творення і становлення української держави, розвитку рідного краю, захисником довкілля та людських життів. Медаль "За відвагу на пожежі" за файні очі йому, звісно, не дали…
    Іван Качур побажав винуватцю торжества міцного здоров’я, людського щастя, добробуту та творчого неспокою в душі.
    Інші промовці зичили йому многих літ життя та Божої ласки на здійснення всіх планів і задумів.
    На завершення ювіляр висловив вдячність за високу оцінку його праці, щирі вітання та побажання і залюбки приймав квіти і відзнаки. Серед них - Почесна грамота обласної ради, якою відповідно до розпорядження голови облради Івана Балоги нагороджено Юрія Шипа за вагомий внесок у розвиток літератури, активну громадську, просвітницьку діяльність та з нагоди 70-річчя від дня народження.
    Далі лунали вірші, пісні на слова ювіляра у виконанні Закарпатського народного хору, академічної капели «Кантус», народних артистів України Марії Зубанич, Петра Матія та інших – то все було на його честь.
    Соломія Романенчук

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору