ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Муніципальна поліція Ужгорода дійняла і підприємців, і прокуратуру

    25 квітня 2024 четвер
    69 переглядів
    Муніципальна поліція придбала службову форму за власні гроші

    Муніципальна поліція Ужгорода – таке утворення придумав за своєї каденції екс-мер Ужгорода Сергій Ратушняк. Поліціянтів «успадкувала» собі й нинішня мерія. Нещодавно стало відомо: на зловживання цього відділу скаржаться приватні підприємці. І не тільки.


    На одній із сесій Ужгородської міськ­­ради перед входом стояли два чоловіки в білих сорочках із написом «муніципальна поліція». Усупереч закону, вони фізично перешкоджали людям потрапити до зали і, невідомо на якій підставі, перевіряли посвідчення журналістів. На очевидне порушення жоден із правоохоронних органів не відреагував і досі…

    Нещодавно з діяльністю «муніципалів» зіткнулася й Тетяна, співвласниця магазину на проспекті Свободи. Як розповів її юрист Олександр Пересоляк, представники поліції неправомірно склали протокол про порушення правил благоустрою.

    «Протокол складався без присутності підприємця, часу для аргументованих заперечень на зауваження нам не дали, – пояснює пан Олександр. – Нині правомірність складання протоколу, за моєю заявою, перевіряє прокуратура». Пані Тетяна, своєю чергою, підозрює, що саме працівники поліції, аби помститися, кілька разів підкинули під двері її магазину побутове сміття.

    Адвокат Олександр Пересоляк також додає: «Згідно з положенням про відділ муніципальної поліції та правопорядку, його функціями є, серед іншого, забезпечення чистоти та порядку на вулицях, збереження озеленення, додержання тиші в громадських місцях тощо. То чому ж ця структура, замість виконання цих обов’язків, опікується підприємцями? Можливо, тому, що бізнесмени є більш «цікавими» для перевірки?»

    А от за скаргою керівника супермаркету «Велмарт» правоохоронці діяльність працівників муніципальної поліції вже перевірили. І, як повідомили з прес-служби прокуратури Ужгорода, з’ясувалося: протокол про порушення правил благоустрою працівники згаданого відділу склали з порушенням законодавства. Зокрема, не вручили представнику магазину копію протоколу й не роз’яснили його конституційні права. Як наслідок, постанову про штраф, на вимогу прокуратури, скасовано.

    Відтак юристи радять усім підприємцям: у разі сумнівів щодо дій «муніципалів», варто не боятися, а одразу оскаржувати складені протоколи в прокуратурі або ж у судах.

    У скільки обходиться діяльність муніципальної поліції платникам податків? Як повідомила керуюча справами виконкому Даніелла Геворкян, у штаті відділу трудиться 8 чоловік. Начальник отримує 1 196 гривень, рядові спеціалісти – 1 147.

    Якщо в службовців такі мізерні зарплати, то не дивно, що в декого з них може з’явитися спокуса «перевірити» підприємців. А якщо «перевірка» не вдасться, – скласти юридично неграмотний протокол.

    Цікаво й інше: скільки грошей коштувала форма «муніципалів»? Як поінформував міський голова Ужгорода Вік­тор Погорелов, працівники відділу придбали собі службову форму за… власні гроші.

    Враховуючи те, яка в них мізерна зарплата, чи можна в це повірити?..

    Ярослав ГУЛАН
    "Старий замок"
    №29 (1195) 4-10 липня 2013 року

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору