ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Міжурядова словацько-українська комісія розгляне проблеми життєдіяльності української меншини в Словаччині

    25 квітня 2024 четвер
    37 переглядів

    У Міністерстві закордонних справ і європейських питань Словацької Республіки в Братиславі відбулось засідання словацької частини Міжурядової словацько-української комісії у справах національних меншин, освіти і освіти.

    Засідання очолив голова словацької частини комісії, державний секретар Міністерства Петер Буріан. Як констатували члени комісії, в той час як словацькій національній меншині в Україні вдалось консолідувати справи освіти, в українців Словаччини йде зворотній процес і доходить до занепаду українського шкільництва. Це свідчить про швидку асиміляцію русинів-українців Словацької Республіки.
    Член комісії, голова Центральної ради Союзу русинів-українців СР Петро Сокол констатував, що наша найбільша організація русинів-українців не має свого представника у Комітеті у справах національних меншин та етнічних груп Уряду СР і тим самим не має можливість втручатись у діяльність дорадчих органів Уряду СР. Через це багато наболілих питань русинів-українців залишається невирішеними. Доходить до поступового обмеження коштів для діяльності СРУСР. У зв’язку з цим наростає значна диспропорція у виділенні грошей. Для прикладу: за основу для виділення грошей беруться результати перепису населення 2011 року (33 482 русинів, 7 430 українців). Притім в рядах СРУСРу є багато членів, які записали себе русинами.
    Петро Сокол поінформував про завершення ремонту майбутнього Центру української культури в Пряшеві. Проте бракують гроші для його діяльності.
    Ці та інші питання будуть розглянуті на ХІІ спільному засіданні словацької та української частини Міжурядової комісії в жовтні 2013 року.
    Українці Словаччини

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору