ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Перебування у відпустці по вагітності буде враховуватися у стаж

    16 квітня 2024 вівторок
    45 переглядів

    Адже набрав чинності Закон України від 14 травня 2013 року №231-VII, яким внесено зміни в декілька законів стосовно пенсійного забезпечення.

    «Відтепер, починаючи з 1 липня в базу нарахування єдиного соціального внеску входять суми допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами. Відповідно, період перебування у відпустці з цієї причини буде враховуватися в страховий стаж. Оскільки до першого липня внески не нараховувались та не сплачувались, страховий пенсійний стаж за цей період не зараховувався, цим нововведенням ліквідувалась законодавча прогалина, яка була до цього часу» - зауважує начальник управління оподаткування доходів і зборів фізичних осіб Ігор Кріль.

    Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності повністю фінансує виплату допомоги по вагітності та пологах. Нарахований додатково єдиний соціальний внесок у розмірі 33,2% сплачує роботодавець за рахунок власних коштів та 2% утримується з працівника. «Розмір ставки єдиного соціального внеску визначається, за таким же принципом як і лікарняні. Так само як в ситуації з лікарняними сума нарахованого та утриманого єдиного соціального внеску відображається в бухгалтерському обліку» - зазнає Ігор Кріль.

    Відповідно до Податкового кодексу України суми допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами не входять до складу загального місячного, річного оподатковуваного доходу, а тому податок з доходів фізичних осіб з них не утримується. Суми єдиного соціального внеску, нараховані на допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами, в повному обсязі потрапляють до складу податкових витрат роботодавця.

    Допомога надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Вона виплачується за весь період відпустки і триває 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів. Жінкам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 - до пологів і 90 – після). Розмір допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів. Підставою для нарахування й виплати допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами є належним чином оформлений листок непрацездатності. Рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймається комісією із соціального страхування, що створюється на підприємстві.

    Головне управління Міндоходів у Закарпатській області

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору