ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Волонтери знайшли в Карпатах залишки 15 воїнів Першої світової війни

    18 квітня 2024 четвер
    15 переглядів

    В Українських Карпатах, на території Ужанського національного природного парку (Закарпаття), відбулася Міжнародна гуманітарна пошукова експедиція «Черемха 2013».

    Волонтери з шести регіонів України, а також з Росії, Білорусі, Угорщини та Словаччини, під керівництвом кваліфікованих і уповноважених спеціалістів, спільно здійснили пошук, дослідження та ексгумацію останків воїнів, які загинули у Першій світовій війні на схилах Карпат і залишилися лежати у воронках, окопах і санітарних похованнях.
    Організатори експедиції – Всеукраїнська громадська організація «Союз «Народна пам’ять», громадська організація «Пошук-Захід» (Ужгород) і Федерація Скаутів «Галицька Русь» (Львів).
    Реалізація заходу стала можливою завдяки підтримці Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України, а також Фонду Анатолія Лісіцина (Росія, м. Ярославль).
    Півроку, з жовтня 1914-го до кінця квітня 1915 року, гора Черемха була ареною жорстоких і кровопролитних боїв відомої Карпатської операції. Саме тут знаходиться один із наймасовіших і найвище розташованих некрополів часів Великої війни на території України.
    Реалізація проекту з пошуку, паспортизації та благоустрою пам’ятників і меморіалів Першої світової війни, які збереглися на території Ужанського НПП, стартувала ще у 2010 році. Тоді вдалося відшукати архівні документи, завдяки яким, у рамках Міжнародного гуманітарного проекту «Memoria Patriae» (Пам’ять Вітчизни), волонтери здійснили комплекс робіт з благоустрою некрополів на Ужоцькому перевалі, в селах Ужок і Волосянка, а також на горі Черемсі.

    Експедиція стартувала 20 серпня. У її роботі особисто взяли участь Відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії, голова Союзу «Народна пам’ять» Ярослав Жилкін, помічник члена Ради Федерації Росії від Ярославської області Анатолія Лісіцина Дмитро Соколов, Президент громадської організації «Пошук-Захід» Олександр Русин, голова Ревізійної комісії Національної організації скаутів України Кирило Арбатов.
    За дванадцять днів, у результаті роботи загону пошуковців, незважаючи на складні погодні умови, на висоті понад 900 метрів над рівнем моря волонтерам вдалося відшукати та ексгумувати останки 15 воїнів: семи солдатів армії Австро-Угорщини та восьми воїнів Російської імператорської армії.
    Цікаву інформацію про хід бойових дій, побут і умови життя учасників Першої світової дослідникам дають матеріальні знахідки, серед яких фрагменти зброї та амуніції, а також особисті речі часів війни. Особливо цінними серед знайденого матеріалу є солдатські медальйони, в яких збереглися фрагменти записок, вкладених воїнами. Історики сподіваються, що після їх вивчення в бюро судово-медичної експертизи, вдасться повернути з небуття імена загиблих солдат.
    Усі підняті людські останки планується перепоховати із дотриманням усіх християнських традицій на меморіальному кладовищі, а знайдені під час експедиції предмети поповнять фонди музеїв Ужгорода та Великоберезнянського району Закарпаття.

    Відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України, Голова ВГО «Союз «Народна пам’ять» Ярослав Жилкін: «Міжнародна експедиція «Черемха 2013» стала успішним проміжним підсумком самовідданої і злагодженої роботи істориків та пошуковців, метою якої є увічнення пам'яті солдатів усіх сторін, які полягли на нашій землі в роки Першої світової.

    Щиро вдячний своїм однодумцям – пошуковцям із різних регіонів України, учасникам експедиції з сусідніх держав, галицьким скаутам, а також Фонду Анатолія Лісіцина. Переконаний, що дослідницька робота в цьому районі Карпат буде й надалі підтримуватися Державною міжвідомчою комісією, місцевою владою, дирекцією Ужанського НПП, і ми всі разом гідно підготуємося до 100-річчя початку Першої світової війни».
    Контактна особа:

    Олександр Русин, керівник експедиції «Черемха 2013»,

    Президент ГО «Пошук-Захід», конт. тел.: +38 050 10 00 948

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору