ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті тренери обговорюють питання репродуктивного здоров’я

    19 квітня 2024 п'ятниця
    45 переглядів

    У Закарпатській області перебувають тренери з 8 регіонів України: на Ужгородщині відбувається триденний тренінг з підвищення кваліфікації для спеціалістів з питань збереження репродуктивного здоров’я та планування сім’ї.

    Тренінг відбувається у рамках програми «Здоров’я жінок України», яка реалізовується за підтримки Фонду США з міжнародного розвитку.
    Як розповіла журналістам під час прес-туру, організованого Ужгородським прес-клубом, заступник директора програми «Здоров’я жінок України» Наталія Карбовська, проект працює в Україні вже 3 рік. «Програма є продовженням попереднього проекту, «Разом до здоров’я», який працював протягом 5 років у 15 областях України. Та методика, яку ми використовуємо, виявилася успішною та ефективною. Тому ми прийняли рішення продовжити розповсюдження цієї методики в 12 інших областях України», – розповідає Наталія Карбовська.
    За словами фахівця, зараз в Україні, насправді дуже мало інформації і дуже багато міфів щодо питань планування сім’ї і репродуктивного здоров’я. «Тому працюємо з населенням різного віку і, на перший погляд, люди вважають, що все знають, однак, коли у нас на тренінгах ми просимо намалювати те, що люди розуміють під поняттям планування сім’ї, то вони малюють будинки, машини, хтось малює значки доларів, але дуже рідко хто задумується, що в першу йдеться про запланованих дітей, про дітей, які народилися саме в той час, коли до цього були готові батьки».
    Програма «Здоров’я жінок України» включає три основні компоненти: просвітництво, робота з лікарями, зв’язки з державою: «Ми говоримо з населенням про важливість планування сім’ї, працюємо з лікарями-гінекологами і сімейними лікарями, щоб вони могли надавати кваліфіковані консультації, третій – компонент політики – у правовому полі працюємо з державою. Наша програма виконується у рамках Державної програми «Репродуктивне здоров’я нації», яка діє в Україні до 2015 року. І сподіваємося, що після того, як наш проект закінчиться, держава підхопить все, що ми робили і буде продовжувати це за власний кошт», – пояснює Наталія Карбовська.
    За її словами, у рамках програми «Здоров’я жінок України» за 2,5 роки підготовлено більше 90 тренерів із 8 областей України – Закарпатської¸ Тернопільської, Сумської, Луганської, Кіровоградської, Херсонської, Житомирської та Київської. У жовтні цього року планується залучити до проекту ще 4 області – Чернівецьку, Миколаївську, Чернігівську, а також м. Київ. За час роботи програми в Україні навчанням охоплено тисячі людей: щомісяця у кожній області, які задіяні у проекті, відбувається по 10 тренінгів, участь у яких беруть від 20-25 осіб.
    «Під час сьогоднішнього заходу ми обмінюємося досвідом, новими напрацюваннями, ділимося новою інформацією. Це покращить роботу тренерів і тренерок, допоможе нам внести якісь корективи, зробити працю більш ефективною, адаптувати інформацію до потреб аудиторій. Більшість тренерів та тренерок – соціальні педагоги, соціальні працівники. Це принципово для нас, оскільки тренінги є мотиваційними. Головна мета – донести людям інформацію і мотивувати, змінити ставлення до цих питань і, відповідно, свою поведінку. На кожному тренінгу присутній лікар-гінеколог, який може надати кваліфіковані консультації. Однак, підкреслю, проблема – не медична, а більше соціальна. Тому і тренери у більшості випадків – соціальні працівники. Навчання проводимо для окремих груп жінок і чоловіків, є і змішані групи. Буває, проводимо заняття у військових частинах. Часто виходить так, що відкриваємо чоловікам, можна сказати, новий світ», – каже Наталія Карбовська.
    Як наголошує пані Наталя, головна мета програми «Здоров’я жінок України» – зміна ставлення до питань планування сім’ї, та репродуктивного здоров’я, зміна ставлення людей до власного здоров’я, і, відповідно, покращення репродуктивного здоров’я українців.
    «Багато проблем які мають жінки, сім’ї, пов’язані з проблемами репродуктивного здоров’я. За даними МОЗ України, велика частка випадків жіночого безпліддя – результати перших абортів. Часто таке трапляється у сім’ях, які не використовували планування сім’ї. Тому і мають проблеми зараз. Інша сторона проблеми – рання вагітність. За статистикою ВООЗ, Україна – серед перших за раннім початком статевого життя. Закарпаття – перше в Україні за ранньою вагітністю. Молоді люди починають статеве життя, не маючи достатньо інформації, або часто черпають неправдиву інформацію, яка підкріплює міфи та стереотипи. Насправді страшні історії про вбивство новонароджених малолітніми матерями – це також результат відсутності планування сім’ї», – каже Наталія Карбовська.
    За словами фахівця, відповідне навчання зі збереження репродуктивного здоров’я та обговорення питань планування сім’ї варто починати зі шкільного віку: «Наші спеціалісти проводили тренінги в школах і дійшли до висновку, що починати потрібно раніше, ніж з 11 класу. Однак, з іншого боку – державна система, не дозволяє у школі проводити такі заняття, оскільки деякі батьки вважають, що спілкуючись з дітьми на такі теми, ми навпаки спонукаємо їх до раннього статевого життя. Велика кількість батьків взагалі не говорять з дітьми про репродуктивне здоров’я і не зачіпають питань планування сім’ї, оскільки у деяких родинах ця тема досі табу. Речі, які про потребують зміни свідомості швидко не вирішуються. Для цього потрібен час», – пояснює Наталія Карбовська.

    Довідка:
    Програма «Здоров’я жінок України» – це п’ятирічна Програма (2011-2016 рр.) Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Програма впроваджується Інститутом досліджень і тренінгів імені Джона Сноу в партнерстві з Фондом «Здоров’я жінки та планування сім’ї» – українською неурядовою організацією, що працює в сфері планування сім’ї та репродуктивного здоров’я та є членом Міжнародної федерації планування сім’ї.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору