ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті відкрили унікальний парк Шенборна (ФОТО)

    29 березня 2024 п'ятниця
    73 переглядів
    На церемонії відкриття парку Шенборна в Перечинському районі

    26 жовтня на Перечинщині відбулося урочисте відкриття першої черги реконструкції парка Шенборна в урочищі Воєводино, який незабаром має стати однією з найпривабливіших туристичних родзинок Закарпаття.


    Територію площею 12 га облаштовували три роки. Цими вихідними парк запрацював для всіх відвідувачів і викликав щире захоплення. По-перше, надзвичайно гарними краєвидами, якісною роботою та оригінальними туристичними цікавинками, яких у парку не бракує.

    Чи не кожен камінець у парку дихає історією Австро-угорської імперії, в часи якої і жили Шенборни. Кожен об’єкт також та має своє символічне значення. На вході брама з 4 базовими шпилями (кількість пір року) та 12 шпилями, що символізують кількість місяців у році. По обидва боки – вежі, праворуч – угорська, інша - австрійська з гербами та прапорами двох держав та і австрійським та угорським охоронцями часів ХІХ століття. Далі веде дорогу, вздовж якої містки, що представляють собою зодіакальний календар. Трохи на віддалі - міст чотирьох Євангелістів, а також діючий водяний млин Св. Яна з хойрігером, джерела Єлизавети та Франца-Йосипа та багато незвичайних цікавинок.
    На відкритті парку зібралися високопосадовці, науковці, митці, туристи та закарпатці, що цікавляться розвитком краю. Розпочав офіційну частину Сергій Мошак, ініціатор та меценат проекту. « Хочу подякувати всім науковцям, творчим людям, майстрам, усій команді, яка працювала, щоб створити таку територію відпочинку, - сказав Сергій Мошак. – Закарпаття – це даним Богом туристичний край, і я вітаю всіх, хто відтворює історію на цій чудовій землі». Генеральний консул Угорської республіки у м.Ужгород Йожеф Бочкаї зауважив, що угорський та український народи поєднує тисячолітня історія і вони завжди жили у мирі. «Цей парк показує, на що здатна людська думка та творчість. Сюди будуть їхати не тільки туристи, які цікавляться спільною історією, але й політики і бізнесмени, які зможуть тут зустрічатися. Це-майбутній Давос». Почесний консул Австрійської Республіки у Західній Україні Ярослав Наконечний у виступі зауважив, що саме 26 жовтня Австрія святкує національне свято і сьогоднішня подія є символічною у австрійсько-українських стосунках.
    Федір Шандор, туризмознавець, завідувач кафедри туризму УжНУ провід для учасників презентацію екскурсію парком. На території, зокрема, облаштовано сад у вигляді кельтського календаря Друїдів, (племена кельтів колись жили на Закарпатті). «Наприкінці 19 століття було уже модно захоплюватися різними календарями, зокрема і кельтським, -розповів Федір Шандор. – тут ви знайдете дерева, які символізують дати вашого народження. Тільки два дерева не ростуть на території Закарпаття, одне з них – оливкове, їх висаджуватимуть на весняно-літній період. Неподалік -- міст Чотирьох євангелістів (Лука, Іоан, Марко та Матвей), де тільки 1 скульптура є оригінальною. Інші відтворені місцевими скульпторами. Знизу мосту - масивні хрести, що символізують Старий та Новий заповіти. Міст витримує 4 тонни».
    Під час другого етапу реконструкції вище у лісі збудуть оглядову вежу, звідки відкриватиметься панорама на міст, можна буде побачити не тільки Турянську долину, але й територію Словаччини. Тут же відновлять пам’ятник святому Губертосу, покровителю мисливців, від якого із старих часів залишився фундамент.
    Одна з родзинок парку – острів Тур посеред озерця, що повторює контури Австро-Угорщини 1867 року з далматинською сосною, куди можна переправитися на плоту. Острів обкладений 365 камінцями, скільки днів у році. Неподалік -- невелике джерело Святого Миколая, яке тут діяло десятиліттями, постійно діючий млин святого Яна, міні-музей «Турянська долина» та ще чимало оригінальних речей.




    2.jpg
    3.jpg
    4.jpg
    5.jpg
    6.jpg

    7.jpg
    8.jpg
    9.jpg
    10.jpg
    11.jpg
    12.jpg

    13.jpg
    14.jpg
    15.jpg
    16.jpg
    17.jpg
    18.jpg
    19.jpg

    20.jpg
    21.jpg
    22.jpg
    23.jpg
    24.jpg
    25.jpg
    26.jpg
    27.jpg
    28.jpg
    29.jpg

    30.jpg
    31.jpg
    32.jpg
    33.jpg
    34.jpg
    35.jpg
    36.jpg
    37.jpg
    38.jpg
    39.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору