ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Через браконьєрів у гірських річках Закарпаття зникає форель

    23 апреля 2024 вторник
    69 переглядів

    Форель — цінну рибу, яка живе лише в гірських потоках, виловлюють браконьєри. Раніше цю проблему вирішували на державному рівні: в радянський час в Закарпатті форель розводили цілі господарства. Тепер, після їхнього занепаду, єдина надія на добровольців. Рибалки-аматори самі вирощують форель і випускають її в річки.Раніше у гірських річках та водоймах Закарпаття було форелі — хоч руками лови. Після того, як у 90-х почали застосовувати винахід — електровудки — риби значно поменшало. Якщо браконьєри припинять вбивати форель електрошоком, за 2 чи 3 роки нею знову наповняться гірські потічки Закарпаття. Михайло Метенько пригадує, як ще школярем голими руками витягував рибу з річки. Тепер він вирощує форель у штучних водоймах заповідника. Запліднення проводять у “пробірках”. Частину мальків залишають собі, решту випускають на волю. Новонороджену рибу розвозять по річках на власному транспорті.

    Мальків розвозили на мотоциклах, бо машини не проїдуть туди, де вони водяться, сказав рибалка Михайло Матенька. Це верхів’я гірських річок, де вода мала. Порятунок форелі обходиться недешево. А вона сама доступна тільки багатіям. У Закарпатті, де форель водилась ще в давні часи, її так і називали - царська риба.

    Аби зберігати цінні природні властивості, її тут годують тільки українським кормом. Закордонний дешевший, утім занадто синтетичний, вважають тутешні знавці риби. Закарпатська форель любить ласувати мілкою рибою, м’ясом та свіжим салом.



    Леся Кешеля, "СТБ".

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Dyakuju tym lyudyam, jakym ne bajduzha pryroda ridnoho kraju.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Любителям электроудочек надо приписать электростульчик,несмертельный а поучительный.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Люди!!! Любите природу,мать вашу(шутка).Неужели остались люди, которые заботятся о будущем(в часности о природе). Низкий Вам поклон.