ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Роман Стефанишин: «Для міліції головне – довір’я людей…»

    20 квітня 2024 субота
    69 переглядів
    Роман Стефанишин

    Сьогодні основна увага в роботі міліції приділяється налагодженню партнерських відносин з населенням, зміцненню дисципліни і законності в міліцейських лавах, захисту конституційних прав людей. Саме з цих питань і розпочалася наша розмова з начальником Ужгородського райвідділу УМВС України в Закарпатській області Романом Стефанишиним.

    – Романе Ігоровичу, раніше мешканці наших сіл часто скаржилися на роботу дільничних. Нині здебільшого чуємо лише подяки. Що скажете з цього приводу?

    – Нині абсолютно недопустимі факти приховування злочинів, безпідставних відмов щодо порушення кримінальних справ, неуважне ставлення до законів. Для нас ця позиція – головний орієнтир у роботі. Працюють у відділі в основному профі, люди, віддані справі. Особливу увагу звертаємо на роботу з молодими кадрами, їх підготовку. Хочу, аби кожен діяв впевнено, відповідно до вимог часу. Я з великою шаною ставлюся до високопрофесійних, відданих справі співробітників. Сьогодення вимагає нових професійних якостей. Нині кожен повинен в повному обсязі володіти методикою спілкування з людьми, вміти працювати з оргтехнікою, добре знати державну мову.

    – Чи є в районі нерозкриті злочини?

    – Нерозкритих резонансних злочинів нема. От, наприклад, недавно розкрито розбійний напад на сім’ю пенсіонерів у Чопі. Протягом однієї доби цей злочин розкрили. Злочинця, до речі, раніше вже судимого, затримали. Даються взнаки крадіжки. Ось жителька одного села купувала продукти у крамниці АВС. Несподівано до неї підійшов якийсь чоловік і вирвав в неї з рук пакет. Жінка тут же звернулася до міліції. Того ж дня затримали 52-річного односельчанина потерпілої. Або ще один свіжий факт. Чоловік відпочивав з друзями у привокзальному кафе. Коли він підійшов до барної стійки розрахуватися, несподівано до нього підбіг молодик і вирвав з рук гаманець, в якому було 600 гривень. Сільчанин навіть не встиг отямитися, як зловмисник зник. Працівники патрульної служби по гарячих слідах спіймали злодія. Це був 26-річний ужгородець. Речові докази у нього вилучили. Люди дійсно стали більше довіряти міліції і це радує. До нашого райвідділу надійшло цього року 5 заяв про безвісне зникнення неповнолітніх. Усіх ми розшукали протягом доби. З батьками проведені відповідні бесіди, адже просто так діти не зникають.

    – Колись на території району успішно діяли громадські формування. Наприклад, вони себе добре зарекомендували у Великій Доброні, Середньому.

    – Так. З цього приводу недавно відбулася нарада з участю голови РДА Віктора Ледіди, голів сільрад. Прийнято рішення відновити дію громадських формувань, створити нові. Адже, безперечно, вони надають велику допомогу. Все залежить від позиції керівника села, як він розуміє таку потребу. Чому саме в Середньому і у Великій Доброні успішно діяли і діють такі формування? Бо тут голови Емеріх Крицкій та Золтан Сільваші по-справжньому вболівають за порядок у своїх селах, не цураються роботи з ромами, яких, чого гріха таїти, дуже важко до роботи привчити. Але привчають.

    – Нині повсюди встановлюють камери відеоспостереження…

    – Так, нині 4 вже встановлені у Великій Доброні, 2 – в Оноківцях. Вже найближчим часом вони з’являться ще в 7 селах. Середнянська селищна рада замовила ще 4. Позитивні результати їхнього застосування наяву. Я вже не кажу, що це велика допомога при розгляді злочинів. Це, перш за все, профілактика злочинності. Уже звернулися до нас керівники Кам’яниці, Малої Доброні, Руських Комарівців з проханням встановити такі камери на території їхніх сіл.

    – А як з крадіжками на дачах?

    – Це наше болюче місце, бо саме там найбільше «господарюють» злодії, а власники дач інколи навіть не знають, коли сталася крадіжка. Давно ведемо мову про запровадження громадських формувань з числа дачників, але вони не поспішають їх створювати. А коло кожної дачі не поставиш міліціонера. Ці крадіжки здебільшого трапляються взимку, коли дачники місяцями не бувають на своїх ділянках.

    – Чула по радіо, що наш Ужгородський райвідділ входить у трійку кращих в області, з чим Вас і вітаємо.

    – Дякую за добрі слова. Колектив у нас переважно молодий, бажання працювати є. Кажете, що нині люди не скаржаться на дільничних. З ними ведеться особлива робота, адже вони найближче до людей. Їм, я вам скажу, і нелегко, бо треба ввічливо вислухати і сварливу жінку, і чоловіка, який полюбляє заглядати у чарку. Треба вміти знайти спільну мову і з підлітком на дискотеці.

    – Чи спокійніше стало на наших дорогах?

    – За 9 місяців цього року працівники ВДАІ нашого райвідділу виявили 720 порушень правил дорожнього руху. І як не прикро, 110 водіїв були у нетверезому стані. Отож роботи вистачає.

    – І по радіо, і по телебаченню можна часто почути фразу «Міліція і народ – партнери». Деталізуйте, будь ласка, що Ви особисто включаєте в це поняття.

    – Скажу відверто, що на публічних прийомах громадян, які я проводжу регулярно, був здивований, але й приємно вражений: люди йшли до нас зі своїми нагальними проблемами, причому іноді питання, з якими вони зверталися, зовсім не стосувалися діяльності міліції безпосередньо. Це означає, що вони намагалися розібратися з наболілою проблемою в інших інстанціях, але так і ні до чого не дійшли. Тож залишилася міліція, так би мовити, остання надія, наприклад, на прискорення виготовлення Державного акту на землю. А що міліція тут може зробити? Але все ж приємно і водночас відповідально: значить, люди нам довіряють. Ми працюємо для людей. Саме працюємо, а не перебуваємо на робочому місці.

    – Ви у районі не так давно, але серед журналістів так би мовити, завоювали гарну славу. Відчувається, що зустрічаєтеся з нами не заради чергової «галочки» у звіті…

    – У журналістах я бачу, і так завжди було, союзників у нашій непростій роботі. Бо хіба один у полі воїн? Знаєте, коли боротися не з причинами, а з наслідками, на викорінення будь-якого явища сподіватися не доводиться. Якщо нам не допоможуть люди, важко буде справитися із злочинністю. Тож будь-якій допомозі ми завжди раді.

    – Дякую, Романе Ігоровичу, що в черговий раз знайшли час поспілкуватися з нами. У свою чергу зробимо все, щоб люди мали змогу читати, дізнаватися про ті процеси, які відбуваються в міліції, знати більше про тих, хто день і ніч оберігає спокій та правопорядок у районі.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости