ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Санація боржника до порушення провадження у справі про банкрутство

    25 квітня 2024 четвер
    59 переглядів

    Порядок та умови проведення санації боржника до порушення справи про банкрутство визначені Законом України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” в редакції Закону №4212-VI від 22.12.2011.
    Під санацією боржника до порушення справи про банкрутство розуміється система заходів щодо відновлення платоспроможності боржника, які може здійснювати засновник (учасник, акціонер) боржника, власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, кредитор боржника, інші особи з метою запобігання банкрутству боржника шляхом вжиття організаційно-господарських, управлінських, інвестиційних, технічних, фінансово-економічних, правових заходів відповідно до законодавства до порушення провадження у справі про банкрутство.
    Метою проведення досудової санації є добровільне врегулювання питань погашення заборгованості між кредиторами та боржником, між незабезпеченими кредиторами, а також між незабезпеченими та забезпеченими кредиторами; досягнення взаємовигідних (паритетних) умов щодо врегулювання заборгованості; використання недорогої процедури врегулювання заборгованості; забезпечення справедливого задоволення вимог кредиторів та запобігання порушенню прав кредиторів під час погашення їх грошових вимог; збереження господарюючого суб’єкта та його господарської діяльності.
    Ініціювати процедуру санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство мають право боржник або кредитор, яка може бути введена за наявності відповідної письмової згоди власника майна (органу, уповноваженого управляти майном) боржника, відповідної письмової згоди кредиторів, загальна сума вимог яких перевищує п'ятдесят відсотків кредиторської заборгованості боржника згідно з даними його бухгалтерського обліку та плану санації, який повинен бути письмово погоджений усіма забезпеченими кредиторами та схвалений загальними зборами кредиторів боржника.
    План санації може передбачати призначення керуючого санацією. Керуючий санацією призначається з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України. Порядок призначення, повноваження керуючого санацією визначаються у плані санації.
    Боржник або представник кредиторів, уповноважений загальними зборами кредиторів, протягом п'яти днів з дня схвалення кредиторами плану санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство повинен подати до господарського суду за місцезнаходженням боржника заяву про його затвердження.
    За подання заяви про затвердження плану санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство справляється судовий збір. Відповідно до ч.2 ст. 4 Закону України “Про судовий збір” за подання заяви про затвердження плану санації до порушення провадження у справі про банкрутство справляється судовий збір у розмірі 1 мінімальної заробітної плати.
    Протягом п'яти днів з дня отримання заяви про затвердження плану санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство господарський суд виносить ухвалу про прийняття заяви про затвердження плану санації до розгляду, в якій зазначаються час та місце проведення судового засідання.
    Повідомлення про прийняття до розгляду заяви про затвердження плану санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство публікується на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.
    Ухвала про затвердження плану досудової санації є підставою для введення процедури досудової санації.
    З дня винесення ухвали про затвердження плану досудової санації:
    - вводиться мораторій на задоволення вимог кредиторів, які виникли до затвердження судом плану досудової санації;
    - встановлюється заборона на порушення справи про банкрутство боржника за його заявою або за заявою будь-кого з кредиторів, вимоги яких виникли до затвердження судом плану досудової санації, на строк, передбачений цим планом;
    - умови плану досудової санації боржника стають обов’язковими для всіх кредиторів, вимоги яких виникли до затвердження судом плану досудової санації.
    Строк дії процедури санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство не може перевищувати 12 місяців з дня затвердження судом відповідного плану санації.
    Винесення ухвали про відмову у затвердженні плану досудової санації боржника не є перешкодою для повторного схвалення відповідного нового плану загальними зборами кредиторів відповідно до вимог чинного законодавства та звернення до суду із заявою про його затвердження.

    Завідувач сектору з питань банкрутства
    Головного управління юстиції у Закарпатській області
    О.О. Кордас

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору