ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Підстави для державної реєстрації прав та обтяжень

    28 березня 2024 четвер
    18 переглядів

    Згідно статті 19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» в редакції від 11.02.2010 №1878-6 (далі – Закон) державна реєстрація прав проводиться на підставі:



    1) договорів, укладених у порядку, встановленому законом;
    2) свідоцтв про право власності на нерухоме майно, виданих відповідно довимог цього Закону;
    3) свідоцтв про право власності, виданих органами приватизації наймачам житлових приміщень у державному та комунальному житловому фонді;
    4) державних актів на право власності або постійного користування на земельну ділянку у випадках, встановлених законом;
    5) рішень судів, що набрали законної сили;
    6) інших документів, що підтверджують виникнення, перехід, припинення прав на нерухоме майно, поданих органу державної реєстрації прав разом із заявою.
    Державна реєстрація обтяжень здійснюється на підставі:
    1) встановленої законом заборони користування та/або розпорядження нерухомим майном;
    2) рішень судів, що набрали законної сили;
    3) постанови органів досудового слідства, державного виконавця про накладення арешту на нерухоме майно;
    4) накладення заборони на відчуження нерухомого майна нотаріусом;
    5) рішення органу місцевого самоврядування про віднесення об'єктів нерухомого майна до застарілого житлового фонду;
    6) інших актів відповідних державних органів та посадових осіб згідно із законом;
    7) договорів, укладених у порядку, встановленому законом.
    У коментованій статті закріплені підстави державної реєстрації прав на визначені у статті 5 Закону обєкти нерухомого майна та обтяжень таких прав. Закон розмежовує юридичні підстави державної реєстрації прав на нерухоме майно та державної реєстрації обтяження таких прав. Виходячи з положень даної статті для державної реєстрації прав на нерухоме майно особа має подати державному реєстратору разом із заявою один із перелічених у цій статті документів, які посвідчують право власноті чи право користування обєктами нерухомості. Однією з таких підстав є договори, які укладаються між сторонами, щодо володіння, користування і розпорядження обєктами нерухомості. Особливості щодо змісту, форми таких договорів залежать від правового режиму обєкту нерухомого майна. У разі якщо законом встановлена типова форма договору, то укладений договір має відповідати його істотним та іншим умовам, а також містити й інші умови за погодженням сторін. Щодо свідоцтв на нерухоме майно та Державних актів на право власності на землю та право постійного користування землею, то такі документи мають бути затверджені у встановленому законом порядку і вважаються дійсними за умови додержання положень законів та підзаконних нормативно-правових актів щодо їх виготовлення, оформлення, видачі, реєстрації органами державної влади та місцевого самоврядування.
    Закріплені у п.2 даної статті підстави державної реєстрації обтяжень прав на нерухоме майно умовно можна поділити на 4 групи: 1) законодавчі, 2) судові, 3) виконавчі, 4) договірні.
    Характерною особливістю першої групи підстав державної реєстрації обтяжень є те, що вони безпосередньо закріплені у законі у вигляді імперативно встановленої заборони користуваннята/або розпорядження нерухомим майном, як наприклад застава, іпотеа земельних ділянок.
    Щодо другої групи підстав державної реєстрації обтяжень прав на нерухоме майно, то вони мають бути визначені у рішеннях суддів, які набрали законної сили.
    Третя группа підстав державної реєстрації обтяжень прав на нерухоме майно поєднується з діяльністю органів державної влади та місцевого самоврядування щодо реалізації належних їм функцій і повноважень щодо визначення правового режиму обєктів нерухомого майна, державного регулювання земельних, майнових, господарських та інших суспільних відносин, що виникають, змінюються, припиняються у звязку з володінням, користуванням і розпорядженням обєктами нерухомості.
    Четверта группа підстав державної реєстрації обтяжень прав на нерухоме майно встановлюється сторонами у договорі. При цьому такі обтяження не повинні суперечити закону, порушувати права інших осіб, заподіювати шкоду довкіллю.

    Головний спеціаліст відділу державної
    реєстрації речових прав на нерухоме
    майно реєстраційної служби
    Головного управління юстиції у
    Закарпатській області
    Візічканич О.І.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору