ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Порядок видачі витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян

    18 квітня 2024 четвер
    35 переглядів

    Державна реєстрація акту цивільного стану проводиться шляхом складання актового запису цивільного стану в електронному вигляді в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян та на паперових носіях у присутності заявника.



    Статтею 49 Цивільного кодексу України визначено :
    1.Актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов'язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб'єктом цивільних прав та обов'язків.
    2. Актами цивільного стану є народження фізичної особи, встановлення її походження, набуття громадянства, вихід з громадянства та його втрата, досягнення відповідного віку, надання повної цивільної дієздатності, обмеження цивільної дієздатності, визнання особи недієздатною, шлюб, розірвання шлюбу, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, зміна імені, інвалідність, смерть тощо»
    Відповідно до вказаної статті 49 Цивільного кодексу України Кабінетом Міністрів України затверджено Порядок ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян та установлена плата за видачу витягу з Реєстру становить 73 гривні.
    Витяг з Реєстру - документ, що видається фізичній чи юридичній особі реєстратором за затвердженими Мін'юстом формами.
    Особа має право звернутися за витягом з Реєстру незалежно від місця її проживання та місця державної реєстрації акту цивільного стану.
    Відповідно до Порядку ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян фізична особа по досягненні 16-річного віку має право на отримання витягу з Реєстру стосовно відомостей про себе та про своїх родичів за умови пред'явлення паспорта або паспортного документа і документів, що підтверджують родинні стосунки.
    Витяг з Реєстру про народження дитини може видаватися її батькам та усиновлювачам ( не залежно від віку дитини), а також опікунам, піклувальникам, адміністрації закладу охорони здоров'я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина. У цьому разі зазначений витяг представникові відповідного закладу видається за умови пред'явлення ним довіреності, паспорта або паспортного документа.
    Батькові, матері, усиновлювачеві дитини, які позбавлені батьківських прав, витяг про державну реєстрацію народження не видається.
    Чинним законодавством також встановлено видачу витягу з Реєстру про державну реєстрацію смерті:
    - другому з подружжя, а також батькам, дітям, братам, сестрам, онукам, дідові, бабі та іншим родичам померлої особи за умови пред'явлення паспорта або паспортного документа і документів, що підтверджують родинні чи сімейні стосунки;
    - спадкоємцям померлої особи, якщо родинні стосунки та/або право на спадкування підтверджується документально, умови пред'явлення паспорта або паспортного документа;
    - особі, що згідно з договором особистого страхування життя, укладеним у фінансовій установі, утвореній відповідно до Закону України «Про страхування», є вигодонабувачем, за умови пред'явлення договору, паспорта або паспортного документа;
    - особі, що згідно із спадковим договором є вигодонабувачем, за умови пред'явлення договору, паспорта або паспортного документа.
    Для отримання витягу з Реєстру реєстраторові громадяни подають заяву, підтверджуючі документи родинних стосунків та документ (квитанцію) про внесення плати за видачу витягу з Реєстру.
    Реєстратор приймає рішення про видачу витягу з Реєстру або про відмову в його видачі із зазначенням причин в день надходження відповідної заяви.
    Причинами відмови у видачі витягу з Реєстру може бути:
    - подання заяви особою, що не має права на отримання витягу згідно затвердженого Порядку.
    - непред'явлення документа про внесення плати за видачу витягу в повному обсязі;
    - відсутності в заяві повних відомостей необхідних для видачі витягу з Реєстру.
    Витяги з Державного реєстру видаються українською мовою.

    Головний спеціаліст відділу
    ДРАЦС РС Головне управління юстиції у Закарпатській області
    У.Я. Тимків

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости