ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На свято Водохреща є традиція святити воду і купатися в річці

    24 квітня 2024 середа
    119 переглядів
    Першим випробував очищувальні властивості голова с. Невицьке Михайло Лаба

    Водохреща є третім і завершальним великим святом різдвяно-новорічного циклу, яке православні та греко-католицькі християни відзначають 19 січня. З ним пов’язують хрещення на Йордані Христа.

    Водохреща своїм корінням сягає найдавніших дохристиянських часів. Тоді воно було святом вшановування Води, яка є праматір’ю світу. Кожне слово, кожна дія і кожна думка в ці дні була надзвичайно відповідальною. Недаремно ж під час свят віруючі люди стережуться не лише поганих слів, але й поганих думок. Адже думка теж матеріальна.
    19 січня 2012 року на свято Водохреща, також вирішили вшанувати стародавні традиції на р. Уж в с. Невицьке,
    Найбільш масовим і добре зорганізованим дійством на Водохреща в районі стало свято у Невицькому. У підготовчих заходах з проведення купання основний тягар з організації взяли на себе, як зазвичай водники, на чолі з начальником МУВГ Василем Івегешем та депутатами сільської ради: Ю.Матевка, І. Мазур, директором ДКП « Невицьке – сервіс » - Михайло Угрин, односельці – активісти: В. Ковальчук, В. Грошик, Р. Сідун, М. Дністрян на чолі з М. Лабою, які заздалегідь підготували шалаші для перевдягання, зручний трап до річки, потужні ватри для обігріву, туалети, підсипали територію на березі Ужа дерев’яною стружкою,встановили столики для приймання їжі, словом зробили все, аби всі учасники дійства почували себе комфортно.

    Також посприяв у проведенні свята депутат Закарпатської обласної ради нашого округу Олександр Антал, який до речі, разом з колегами особисто взяв участь у традиційному занурюванні в річку Уж.

    На відміну від минулих років, цього річна зима дозволила навіть дітям розігнати хвилі, з самого ранку на вулиці була надзвичайно хороша погода.
    Чітко продуманий сценарій дозволив провести захід на високому організаційному та духовному рівні. Як годиться, настоятель Невицького греко-католицького храму о. Василь звершив чин освячення води в Ужі, провів молебень. Вражала кількість людей, що зібралися на березі річки. Причому не лише з навколишніх сіл, а й з обласного центру, інших районів краю. Не менш солідно виглядала й «команда» бажаючих зануритись в освячену воду Ужа. До речі, за день до Водохреща ріка значно піднялась, але й це не зіпсувало свята.
    Першим випробував її очищувальні властивості голова села Невицького Михайло Лаба. Далі пірнули депутат Закарпатської обласної ради Олександр Антал, начальник МУВГ Василь Івегеш, гості та жителі нашого мальовничого села.
    Як кажуть, не вдарили лицем у болото й представниці прекрасної статі. Очолювані дружиною Михайла Лаби Вікторією та фельдшером сільської амбулаторії Оленою Киритою, вони сміливо розігнали хвилі річки.
    Збадьорені водяною енергією люди жваво обмінювались отриманими емоціями, ділились здобутими враженнями, говорили, що обов’язково долучаться до дійства і наступного року, хвалили організаторів..
    Смакував гостям і смачнющий бограч, приготовлений подружжям Іваном та Наталією Матьовками, також частували гостів печеною картоплею та іншими не менш смачними стравами. А гаряче вино зігрівало тих, хто щойно вийшов з холодної води. Приготували смачні страви чоловічі умілі руки кухарів М. Ляховця та Є. Пастеляка, а подавали не менш чарівні сокачки – завідуюча клубу Коваль Беатріса, сільський бібліотекар Угрин Людмила, депутат Невицької сільської ради Кирита Олена, та працівник сільської ради Лабецька Надія. Головне ж – люди, що прийшли того дня в Невицьке, згуртувались тілом і душею, залишили в минулому негатив і негаразди, зарядились вірою у краще майбуття, а в підсумку гарно відпочили й що не менше важливо, жоден з них не захворів наступної днини, особистим прикладом стверджуючи: купання на Водохреща справді цілюще та живить нас енергією упродовж цілого року, до чергових свят.



    2.png

    Також посприяв у проведенні свята депутат Закарпатської обласної ради нашого округу Олександр Антал

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору