ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

СІЧНЕВА СЕСІЯ У БЕРЕГОВО, де і пристрасті вирували, і всі слово мали

    29 березня 2024 п'ятниця
    44 переглядів

    Тридцяту сесію міськради 6 скликання, до слова, першу в 2014 р., чекали цілий січень – і вона 31 числа за участі 29 депутатів таки відбулася. Зібралися в сесійній залі не тільки народні обранці Берегова, але й керівники громадських організацій, підприємці тощо. Та й проходило зібрання в непростий для країни час: у Києві – “Майдан”, барикади, протистояння, урядові відставки, президентські звернення, звинувачення, убивства, викрадення людей, захоплення держустанов тощо.

    Добре, що такої напруги в нашому провінційному містечку нема, бо всі “революційні” питання за бажання можна вирішити за круглим столом, під час перемовин і т. д. Схоже, до цього щиро прагнуть у міськраді, де на черговій сесії мер Берегова Золтан Бабяк дав коротеньку оцінку подіям в Україні та запропонував ушанувати пам’ять загиблих під час протистояння хвилиною мовчання.
    Слід сказати, що політична тема на цьому не “стихла” й мала продовження: слово для виступу почергово брали депутати С. Чирибан, Ю. Танчинець, Е. Пуканич, В. Антіпов, підприємці І. Добоі, М. Ольшинковська, журналіст і очільник міськрайорганізації ВО “Майдан” О. Супруненко, які гнівно, пристрасно, з емоціями таврували дії влади, МВС із “беркутівцями” у тому числі. Свою точку зору висловили також С. Горкаі, Й. Пфейфауф, а “регіонал” С. Митник спробував аргументувати свої дії після критики на його адресу з боку голови ОСББ О. Калакуцького. Крім цього, його однопартієць В. Моцяк з Біблією в руках виголосив таку собі духовну промову про моральні цінності, акцентувавши, що всі сьогоднішні біди – від душевного зубожіння. Не зайвими були наведені цитати про красу, любов із Добролюбова. Слід також наголосити, що окремі депутати, “єцівці” насамперед, громадськість хотіли, аби сесія підтримала звернення, яке стосувалося відставки президента, припинення репресій, повернення суспільства до Конституції 2004 р. тощо. Однак міський голова З. Бабяк резонно зауважив, що такі документи треба готувати заздалегідь і обговорювати їх публічно, у фракціях у тому числі, а не кулуарно, за закритими дверима. І тут він має рацію! Між іншим, якраз у день проведення сесії Президент підписав “амністію” та відміну деяких “диктаторських” законів, є також інші поступки влади. Прикро, що деякі присутні виступали по кілька разів, нехтуючи регламентом, через що й затягнулися дебати на цілих 2 год. 40 хв.
    Однак повернемося, власне, до порядку денного, де слово найперше мала голова села Яноші М. Барта. Вона “розкрила” дещо буденнішу, але не менш актуальну для нашого регіону тему – розказала про будівництво сміттєпереробного заводу на території сільради. Об’єкт, який “у складчину” зводитимуть район, місто і сільська рада, коштуватиме близько 92 млн. гривень, із них левову частку уже отримано через грант із Євросоюзу (643 тис. євро, які зберігаються в Держказначействі). Найближчим часом тут мають розпочатися будівельні роботи, адже наразі завершено виготовлення проектно-кошторисної документації. А депутат М. Якимець говорив про берегівське сміттєзвалище, з приводу чого йому опонував Е. Пуканич. Відтак свої міркування висловили міський голови З. Бабяк та його перший заступник М. Ляшко. Про тривожну ситуацію із можливістю створення госпітального округу із центром у Виноградові вів мову депутат, кандидат медичних наук, хірург В. Кустрьо. Розглядається кілька варіантів, останній з яких і взагалі шокував берегівських медиків та місцеву громаду. Безперечно, у зв’язку з реформою охорони здоров’я хотілося б, аби центр розташовувався саме в нашому місті, що має статус обласного значення. Для цього, крім потужної матеріально-технічної медичної бази (Берегівська ЦРЛ відповідає всім параметрам і критеріям для створення такого госпітального центру) маємо медичний коледж, облпсихлікарню та нові корпуси, зведені за сприянням угорців. Пролунала ідея звернутися за підтримкою до народних депутатів І. Гайдоша та І. Бушка. Слід сподіватися, що за їх сприяння буде знайдено компроміс і поставлено крапку на користь Берегова, незважаючи навіть на те, що один із них берегівчанин, а другий – виноградівець. Бо, за словами промовця, у майбутньому, приміром, хірургічне, травматологічне, родильне, інфекційне та інші відділення можуть таки “переселити” в сусідній райцентр. І така медновація навряд чи буде корисною для берегівчан. Проти цього наміру на адресу облуправління охорони здоров’я вже полетіли (і не вперше!) листи, звернення, пропозиції керівників міста та району, депутатів, окремих громадян. Логічним у цьому плані було доповнення обласного депутата, радника нардепа С. Медвідя. Отже, чи вдасться щось вирівняти – покаже час!
    Про розгляд депутатського запиту Н. Бізілі, який прозвучав на попередньому сесійному засіданні з приводу пересихання колодязів та виникнення тріщин на будинках на вул. Запорізькій виступив начальник міськвідділу з питань діяльності правоохоронних органів оборонної, мобілізаційної РСР та з НС Р. Татаров. Комісія спеціалістів-гідрогеологів, яка вивчала цю проблему, зробила висновок про те, що видобуток корисних копалин може вплинути на рівень підземних вод лише в тому випадку, коли при розробці родовищ застосовується водовідлив з переміщенням рідини на значну відстань. Що стосується незначних тріщин на цій та вул. Сагайдачного, які, зі слів власників будинків, з’явилися 6-7 років тому, то вони могли виникнути внаслідок природних факторів (хати побудовані в 40-60 рр. минулого століття).
    Відтак зі зверненням виступив депутат Й. Галайда, який доповів про невтішний стан із боргами за водопостачання та водовідведення. Підкреслювалося: це ставить під загрозу нормальне функціонування “Водоканалу”, адже відключення від електрики через несплату може статися будь-коли. Було також проголосовано про погодження інвестиційної програми ТОВ “Водоканал” на 2014-16 рр. Та чи не найголовнішим у порядку денному було питання про міський бюджет на 2014 рік і виконання минулорічного (інф. О. Андришин): у зв’язку з тим, що його детально обговорили на засіданнях депутатських комісій та погоджувальної ради, голова бюджетної комісії П. Вереш вніс пропозицію голосувати за ці та ще низку питань пакетом. Але кілька цифр назвати не завадить: міський бюджет у загальній сумі складе 96 215, 2 тис. грн. (загальний та спецфонди – відповідно понад 87 млн. й 9 206, 6 тис. грн. Дохідна частина виконуватиметься за рахунок власних доходів – 31 495. 1 тис. грн, дотації – 18 271 тис. грн. та різних видів субвенції – 37 242, 5 тис. грн. Надходження до бюджету розвитку становитиме 6758, 8 тис. грн.
    Аналогічно голосували депутати і за питання, підготовлені очільником міськкомунгоспу В. Радіоновим. Начальники відділів містобудування та архітектури І. Івановчик, коммайна та земвідносин В. Буднік інформували про створення та впровадження містобудівного кадастру в Берегові на 2014-18 рр. та внесення змін до рішення міськради про встановлення податків на нерухоме майно, про надання дозволів на розробку проектів землеустрою тощо. А керуюча справами міськвиконкому В. Бендик винесла на обговорення та затвердження програму про підтримку місцевого кабельного телебачення на поточний рік. Із цього приводу на низку запитань “каемкаесівців” С. Горкаі та Л. Бочкор відповів міський голова З. Бабяк, відзначивши корисність, необхідність сучасного міського ТБ.
    У роботі сесії, що, попри всі нюанси, пройшла демократично, взяли участь депутати обласної ради М. Лакатош, С. Медвідь, В. Печора, керівники правоохоронних та контролюючих структур, очільники райсуду та СБУ (І. Бібен, П. Дудаш, Л. Гал, А. Гринь), голова міської громадської ради О. Левицький, радник мера І. Паук, представники ЗМІ, відповідальні працівники міськради. Наприкінці, за традицією, З. Бабяк привітав січневих іменинників (В. Кустрьо, Л. Шклянка). Друге засідання 30-ї сесії відбудеться 14 лютого.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору