ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Про підстави для державної реєстрації шлюбу у ранньому віці

    20 квітня 2024 субота
    49 переглядів

    Життя кожної людини починається в сім’ї, а законодавство регулює порядок її створення. Право на шлюб закріпила Декларація прав людини, прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 р.

    У ст. 16 Декларації говориться, що жінки і чоловіки, які досягли повноліття, мають право без будь-яких обмежень за ознакою раси, національності або релігії одружуватися і засновувати родину. При цьому вони мають однакові права на шлюб. Найважливіші питання шлюбних і сімейних відносин регулюються Сімейним кодексом України, який визначає поняття шлюбу як сімейного союзу жінки та чоловіка, зареєстрованого у державному органі реєстрації актів цивільного стану. З точки зору законодавства не є одруженими особи, які обвінчані у церкві.
    Отже, умовами для реєстрації шлюбу є:
    *Шлюб може бути укладений лише між чоловіком та жінкою;
    * Досягнення обома особами шлюбного віку;
    * Дієздатність обох осіб;
    * Добровільність чоловіка і жінки на укладання шлюбу;
    * Одна особа може перебувати лише в одному шлюбі одночасно, для укладання нового шлюбу необхідно припинити раніше укладений шлюб;
    * У шлюбі між собою не можуть перебувати особи, які є родичами прямої лінії споріднення;
    * У шлюбі між собою не можуть перебувати рідні (повнорідні, неповнорідні) брат і сестра. Повнорідними є брати й сестри, які мають спільних батьків. Неповнорідними є брати й сестри, які мають спільну матір або спільного батька;
    * У шлюбі між собою не можуть перебувати двоюрідні брат і сестра, рідні тітка, дядько та племінник, племінниця;
    * За рішенням суду може бути надане право на шлюб між рідною дитиною усиновлювача та усиновленою ним дитиною, а також між дітьми, які були усиновлені ним;
    * У шлюбі між собою не можуть бути усиновлювач та усиновлена ним дитина.
    Сім’я є надзвичайно важливою ланкою людського суспільства. Саме завдяки сім’ї продовжується людський рід, саме в ній виховуються діти. Для укладання шлюбу крім вільної згоди осіб, які вступають у шлюб, необхідно також досягнення шлюбного віку чоловіком і жінкою.
    Право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. Шлюбний вік для жінки та чоловіка встановлюється у вісімнадцять років. Отже, і чоловік , і жінка, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти вісімнадцяти років на день реєстрації шлюбу.
    Не рідкістю є шлюб неповнолітніх.
    За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.
    Причини таких випадків різноманітні. Більшість людей вважає, що подібні сімейні союзи недовговічні, інші, що це найбільш вдалий шлюб. Ранні шлюби, у всіх країнах, були явищем буденним. Батьки намагалися одружити своїх чад якомога раніше, обумовлювалося це прагнення бажанням влаштувати молодих в життя.
    Сьогодні ж підстави для реєстрації шлюбу в юному віці зовсім інші. Вилетівши з родинного гнізда, молоді люди вчаться жити самостійно, привчаються до дисципліни і відповідальності. Проте варто не забувати, що однією з особливостей молодості є здатність все ідеалізувати.
    Заява про реєстрацію шлюбу може бути подана до будь-якого державного органу реєстрації актів цивільного стану за власним вибором молодих (незалежно від місця проживання та реєстрації). Шлюб реєструється через місяць після подання заяви. Якщо є поважні причини ( довгострокове відрядження, вагітність нареченої тощо), цей строк може бути скорочено керівником відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

    Головний спеціаліст відділу ДРАЦС
    по Ужгородському району РС
    Ужгородського МРУЮ Г.М. Попович

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору