ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді на 29 вулицях провели ремонт

    25 квітня 2024 четвер
    74 переглядів

    Минулого року дороги в Ужгороді ремонтували. Часто-густо чомусь саме тоді, коли починав падати дощ, і це викликало чимало здивування, але дорожники запевняли, що «роблять» за якоюсь європейською технологією. Щоправда, прокладені чи просто втоптані ногами «латки» на дорогах швидко зникали під колесами автівок.


    ПРОВЕЛИ РЕМОНТ ДОРІГ ЧИ «АСФАЛЬТОЗАЛЯПУВАННЯ»?

    Згідно з оприлюдненими Департаментом міського господарства договорами на проведення поточного ремонту вулиць, КШЕП на вул. Гойди, Підградській та пл. Поштовій виконало робіт на суму 82,1 тис. грн. на площі 600 кв. м. Тут перемощували бруківку, ремонтували бордюри, встановлювали люки та решітки зливоприймачів тощо. Як зазначено у звітах, було встановлено 10 решіток та 3 зливоприймачі, а ось щодо ремонту бордюрів, то їх кількість визначена як 0,5...

    Згідно з іншим договором, укладеним між Департаментом міського господарства Ужгородської міської ради й ПрАТ «Будавтодор», виконано робіт на загальну суму 1714,5 тис. грн. на площі 5 259,2 кв. м. Підприємство провело поточний ремонт вулиць Доманинської, Оноківської, Урожайної, Заньковецької, Легоцького, Баб’яка, Перемоги, Белінського, пл. Дружби народів — транспортний міст, вул. Достоєвського, Анкудінова, Гагаріна, Шахтарів, Котляревського, Берчені, Павлова, Дворжака, Другетів, Ужанської, пр. Свободи.

    На перелічених вулицях вклали асфальтобетонне покриття, встановили 30 люків та 60 решіток зливоприймачів, відремонтували 15 ділянок залізобетонних горловин оглядових каналізаційних колодязів і переклали 20 горловин цегляних колодязів трирядною кладкою.

    Фактичне виконання робіт із поточного ремонту на вулицях Загорській, Підгірній, Станційній, Українській, Джамбула, а також пл. Кирпи, які провело КП КШЕП, становить 233,4 тис. грн.

    «Найдорожчими» з огляду на витрачені під час ремонту кошти є вул. Доманинська (222,5 тис. грн.), Заньковецької (132,2 тис. грн.), Легоцького (131 тис. грн.), Павлова (122 тис. грн.), пр. Свободи (116 тис. грн.), Дворжака (96,4 тис. грн.), Другетів (88,7 тис. грн.), Достоєвського (88 тис. грн.), Українська (80,9 тис. грн.). Що ж стосується якості, то мешканці перелічених вулиць можуть переконатися особисто, чи співвідносні їй затрачені там кошти.

    КУДИ ЗНИКАЮТЬ «ДОРОЖНІ» КОШТИ?

    На переконання nikorupciji.org, найбільші крадіжки відбуваються у всіх на очах, коли йдеться про ремонт доріг. Тут замість обіцяного 5—7 сантиметрового шару асфальту за фактом виходить, у середньому, 1—3,5 см, що у гривневому еквіваленті — «від сили» 600 тис. грн., а решта?..

    Так, улітку минулого року половина водіїв та мешканців міста Ужгорода стали свідками «асфальтозаляпувальних» робіт на проспекті Свободи, які в документах дорожників прийнято називати «ремонт доріг». У зв’язку із значним затором та суттєво зниженою швидкістю руху всі мали змогу розгледіти «передову» технологію такого ямкового ремонту, а саме розкатування асфальту до товщини, як кажуть, «леза бритви». Зрозуміло, що асфальт товщиною ледь не сантиметр тане навесні разом зі снігом, а то й раніше.

    Звичайно, за усталеною практикою акти виконаних робіт підписуються в кабінетах, а товщина та площа залатаних у такий спосіб ям просто переписуються з тендерної документації зі словами «ну, хто це буде перевіряти» (та і хто перевірить, якщо в кабінеті під час підписання акта зібрались всі, хто може перевірити)…

    Проводити ж контрольні штроби (розрізи покриття) з метою перевірки якості виконаних робіт та товщини шару укладеного асфальту в Ужгороді проводити не прийнято.

    Таким чином, загальну площу «відремонтованих» ям із легкими відхиленнями, аби не прискіпувалися, та товщину асфальтобетонного покриття, як завжди, перепишуть в акт виконаних робіт із тендерної документації, а при так званій «економії» на дорогу потрапить, у кращому разі, менш, аніж половина від запланованого об’єму асфальту. А ось куди йде інша — це питання залишається наразі риторичним, на жаль.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору