ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Як оподатковується дохід від продажу автомобіля фізичними особами

    29 березня 2024 п'ятниця
    26 переглядів

    Обміняли або продали авто, мотоцикл чи мопед – цей дохід не підлягає оподаткуванню. Це стосується фізичних осіб – платників податків, які здійснюють одну таку операцію з об’єктами рухомого майна протягом одного звітного (податкового) року.

    У разі, якщо громадянин продав протягом року два і більше об’єктів такого майна, то отриманий дохід буде, відповідно до п.167.2 ст.167 Податкового кодексу України, оподатковано за ставкою 5%. Дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості.

    Середньоринкова вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів визначається щокварталу Мінекономрозвитку України у порядку, встановленому постановою № 403. Вона визначається для кожної марки, моделі таких транспортних засобів з урахуванням року випуску, пробігу та на підставі аналізу фактичних цін продажу. Така інформація оприлюднюється на офіційному веб-сайті цього органу в режимі вільного доступу до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

    Порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи (податкової декларації) визначено ст. 179 Податкового кодексу України. Водночас, п. 179.2 цієї статті передбачено, що обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним, і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема від операцій продажу чи обміну майна, дарування при нотаріальному посвідченні договорів, за якими було сплачено податок відповідно до розділу IV Кодексу.

    Інформаційно-комунікаційний відділ
    Головного управління Міндоходів у Закарпатській області

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору