ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Правила поведінки у натовпі

    29 березня 2024 п'ятниця
    61 переглядів

    Психологи вважають, що натовп це особливий біологічний організм, який діє за своїми законами і не завжди враховує інтереси окремих осіб, в тому числі і їх життя.

    Навіть найспокійніша людина може піддатися паніці у місці, переповненому людьми. А якщо ви збираєтеся на мітинг, концерт чи стадіон, то будьте готові до того, що скупчення людей в будь-який момент може перетворитися у натовп. Проте панікувати в жодному випадку не треба, необхідно зберігати спокій та раціональну поведінку.
    Почуття страху, що охоплює групу людей, миттєво передається іншим і переростає в некерований процес – паніку. У людей різко підвищується емоційність і вони не можуть розумно оцінити свою поведінку та обстановку, що склалася. В такій атмосфері досить тільки одному виявити бажання втекти з небезпечного району, як людська маса починає сліпо копіювати його дії. Тому найчастіше гинуть не від самої небезпеки, а від страху і паніки, що виникають у натовпі. Проте це треба завжди пам’ятати і передбачати можливу небезпеку.
    Щоб не загинути у натовпі, найкраще – не потрапляти в нього або оминути його.
    Потрібно пам’ятати, що найнебезпечніше це бути затиснутим і затоптаним у натовпі!
    Люди в паніці не помічають тих, хто перебуває поряд. Кожен думає про особистий порятунок та поривається вперед, до виходу. Найбільша тиснява буває в дверях, перед сценою, біля арени.
    Не можна наближатися до вітрин, стін, скляних дверей, металевих парканів, до яких можуть притиснути і задушити. Якщо натовп захопив – не чинити йому опору. Необхідно глибоко вдихнути, зігнути руки в ліктях, підняти їх так, щоб захистити грудну клітину. Також важливо не тримати руки в кишенях, не чіплятися ні за що руками – їх можуть зламати. Якщо є можливість, потрібно застібнути одяг, зібрати волосся. Високі підбори також можуть коштувати життя, так само, як і розв’язаний шнурок. Позбавтесь від речей, які заважають вашим рукам, - перш за все від окулярів, краваток, шарфів. Фотоапарат, відеокамера, парасолька теж можуть бути смертельно небезпечними у некерованому натовпі. В екстремальній ситуації небезпечна навіть авторучка або гребінець у нагрудній кишені. Застебніть блискавки і ґудзики на одязі, закрийте усі кишені. Якщо щось впало, ні в якому разі не намагайтесь підняти – життя дорожче.
    Головне завдання в натовпі – не впасти. Якщо збили з ніг, потрібно спробувати згорнутися клубком і захистити голову руками, прикриваючи потилицю. При будь-якій можливості треба спробувати встати.
    Врахуйте, куди прямує натовп. Ваше завдання: визначити шляхи відступу і, побачивши їх, виринути із натовпу. Порятунок у тому, щоб піти дворами або під’їздами.
    Не дивіться в очі людям у натовпі, щоб не викликати агресію, погляд повинен бути спрямованим трохи нижче особи з включенням так званого периферійного зору.
    Не привертайте до себе увагу висловлюваннями щодо політичних, релігійних подій, не наближайтесь до груп осіб, які поводяться агресивно.
    Не допускайте відвідування дітьми без супроводу дорослих місць масового скупчення людей.
    Поставтесь до цих порад уважно, та при нагоді використовуйте, адже від цього залежить Ваше здоров’я, а іноді, навіть життя.
    У ДСНС України у Закарпатській області

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору