ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Автономії та подвійного громадянства для закарпатських угорців вимагає від офіційного Києва прем'єр-міністр Угорщини

    29 березня 2024 п'ятниця
    76 переглядів
    Віктор Орбан, прем’єр-міністр Угорщини

    Такі заяви за останній тиждень звучали кілька разів -- на представленні в парламенті, на міжнародній зустрічі у Словаччині, в інтерв'ю журналістам. На Закарпатті проживають двісті тисяч угорців. Наскільки серйозне та актуальне питання автономії?

    Це інтерв'ю Віктор Орбан дає угорському центральному телебаченню. На питання журналістки, чи доречно зараз говорити про автономію для закарпатських угорців, коли Україна в такому скрутному становищі, відповідає – «так».

    Віктор Орбан, прем’єр-міністр Угорщини:

    - Україна не може бути ані стабільною, ані демократичною, якщо не надасть національним меншинам і громадам, зокрема угорській, того, на що вони заслуговують, тобто подвійного громадянства та автономії.

    Габріела і Олександр - інтернаціональна сім'я. Він українець, вона - угорка. Обоє народилися, виросли і живуть в Ужгороді. Мама з 8-місячним малям розмовляє рідною угорською мовою.

    Подружжя проти автономії Закарпаття. Кажуть, в області немає посягань на права нацменшин та ніхто не забороняє угорську мову, її вільно вивчають у школах і університетах, нею видають газети, знімають програми на телебаченні.

    Таблички з назвами міст, сіл, установ у місцях компактного проживання угорців двома мовами.

    Габріела Никитчук, жителька Ужгорода:

    - Мені здається, угорцям і так непогано живеться на Закарпатті, ну тобто ніяк не ущемляють. я вчилася в угорській школі ми познайомилися з Сашою. Він українець, у нас прекрасна родина.

    Олександр Никитчук, житель Ужгорода:

    - Закарпаття - це єдиний будинок для багатьох національностей. І ми тут не сусіди, ми тут уже кровні сестри і браття, і ділити нас ще якимось автономіями - це не доцільно, і не розумно Орбан відробляє кошти Москви, і у цей складний час хоче роз'єднати закарпатців.

    Необґрунтованими і небезпечними заяви Орбана вважає і професор Ужгородського університету.

    Права національних меншин - це святе для будь-якої демократичної держави, але обсяг цих прав, якщо вони відповідають міжнародним і європейським стандартам, вони не можуть бути безмежними.

    А ось дипломат Ален Панов впевнений, цими заявами угорський прем'єр намагається підвищити свій рейтинг. Адже в країні досі виношують ідею відродження Угорщини у межах до другої світової війни, після якої вона втратила третину своїх територій.

    Ален Панов, голова Закарпатського відділення об’єднання дипломатів, консул України в Угорщині:

    - Власне кажучи нічого нового за останні років 25 угорської політики прем'єр міністр не сказав. Ці заяви окрім зовнішньополітичного, мають і внутрішньополітичний аспект, якщо хочете це один із гарних елементів піару у себе у середині країни.

    Але от українському МЗС слова Орбана не сподобалися. У відомстві їх назвали недоречними і неприпустимими, особливо, у часи агресії Росії.

    Не видно і підтримки угорських українців жодних публічних акцій з цього приводу у Закарпатті не було.

    Ольга РИцар, Марина Коваль, Юрій Ковальов, телеканал “Інтер”, Закарпаття

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости