ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Офіційна вартість води в Ужгороді стала 11,84 грн. за кубометр

    23 квітня 2024 вівторок
    36 переглядів
    Скільки платитимуть мешканці закарпатських міст за воду

    Адже розцінки для ужгородців на послуги Водоканалу м. Ужгорода з водопостачання і водовідведення з 1 липня, кажучи делікатно, виглядають відверто цинічно. Офіційна вартість води в Ужгороді стала 11,84 грн. за кубометр. Така ціна випливає з Постанови НКРЕ від 13.06.2014 за № 662 «Про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення КП «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ужгорода».

    Цим документом Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, установила Комунальному підприємству «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ужгорода» такі тарифи: на централізоване водопостачання 6,28 грн. за 1 куб. м (без ПДВ), на централізоване водовідведення 3,58 грн. за 1 куб. м (без ПДВ).

    З цього приводу за тиждень до водного «покращення» ужгородці почали отримувати попередження від «Водоканалу». У ньому, зокрема, мовиться, що «оплата за червень повинна бути здійснена до 20 липня 2014 року», а тому Водоканал просить «розрахуватися за спожиті послуги за показниками лічильника. Плата за неоплачені за попередній період послуги буде нараховуватися за тарифами, діючими на даний момент».

    Тобто, виходячи з цього, в ужгородців є близько двох тижнів на те, щоб сплатити за попередньо спожиту воду за ціною, майже вдвічі нижчою — 6,78 грн. за кубометр води.
    Підвищення тарифів на водопостачання і водовідведення з 1 липня відбулося по всій країні, вони зросли практично вдвічі. Втім, у кількамільйонній столиці, наприклад, після підвищення тарифів вода стала коштувати 7,46 гривні за кубометр, у маловодному Львові 7,98 грн. за кубометр, у сусідньому Мукачеві з його населенням до 100 тис. чол. — 7,43 грн. за кубометр. Тому залишається незрозумілим, на яких формульних чи інших розрахунках базувалося таке підвищення.

    Ужгородців таке тарифне підвищення на воду, без перебільшення, обурило. Особливо активними противниками подорожчання води показали себе пенсіонери, які почали згуртовуватися навколо ідеї боротьби з черговою несправедливістю від влади... Мешканці багатоповерхівок збирають підписи під скаргою до міської ради, яка жодним чином не обмовилася про перспективу подорожчання води, відомо про це стало тільки в середині червня, власне, від абонентського відділу Водоканалу. Тобто про жодне обгрунтування, пояснення чи якесь громадське обговорення взагалі не йшлося. Ужгородців із подорожчанням води грубо поставили перед фактом: платіть, хоч лусніть!.. А паралельно містом почала курсувати машина з промовистим написом «Відключення боржників».

    Незрозумілою є пасивна позиція антимонопольників, які досі не спромоглися на бодай якесь пояснення. Тим часом люди не знаходять відповіді на низку гострих запитань. Чому в країні, де існує єдина ціна на енергоносії (електрику, газ), така відчутна різниця в тарифах? Скажімо, Ужгород аж ніяк не належить до міст, що потерпають від браку води, як, наприклад, безводний Львів, то чому над ним постійно висить це «тарифно-водне прокляття»?

    Ужгородська влада постійно дотує Водоканал із міського бюджету, обнулюючи його заборогованість за енергоносії, але ніхто чомусь не ставить питання: якщо підприємство хронічно збиткове, постійно ходить у боржниках за енергоносії, то, може, в керівництві підприємства щось не так?

    А що робить власне Водоканал, аби покращити свої послуги? Міняє поржавілі мережі, підвищує якість води? Чи, може, Ужгород позбувається такого ганебного явища, як вода за графіком?

    Аніскільки. Натомість Водоканал активно здирає додаткові кошти за незрозумілу перевірку лічильників, хоча ця процедура має бути закладена в його тарифах, примушуючи користувачів платити незрозуміло за що й тратити дні (!) на виконання дивної забаганки. Чому залишається мутною відповідь на питання: а куди власне йдуть ці кошти?

    Ось окремі відгуки ужгородців на подорожчання води, викладені ними в соціальних мережах. «Чому значна частина європейського Ужгорода живе за графіками відключення води й чи не соромно керівництву Водоканалу обдирати людей за такої якості послуг?»

    «Може, вода така дорога, бо, наприклад, із 7 моїх сусідів, знаю точно, троє мають «ліві труби», але ніхто їх за це не турбує. Поки таких буде багато, доти нам треба буде й за них платити. Змушувати таких хитрунів сплачувати належним чином повинні правоохоронні органи. До речі, цікаво було би побачити таку статистику: як сплачують за компослуги власники розкішних ужгородських котеджів?»

    «На жаль, в Ужгороді немає ініціативної структури, яка би відображала дійсні інтереси міста на низовому рівні й могла б активізувати мешканців на протести проти «драконівських» тарифів. Нині діючі «активісти» і «люстраційні комітети» переважно ділять посади й насправді виконують замовлення від «центрів впливу» в Ужгороді та Закарпатті.

    А ужгородська «громада», то не львівська громада, ніколи ся не збере, бо інертна, і буде терпіти. Так що Водоканал і по 20 грн. виставить за воду, а ми все стерпимо…»

    Що відповість Антимонопольний комітет на масові звернення ужгородців і чи змиряться люди з актом чергового цинічного пограбунку, зважаючи, що вода не розкіш, а першочергова життєва потреба, побачимо вже найближчим часом.

    З 1-го липня мешканці Закарпатської області отримали нові тарифи на водопостачання та водовідведення. Найдорожчою вода стала для ужгородців – кубометр води для них вартує 11,84.

    Трохи дешевше платитимуть свалявчани – 10, 24. У Виноградові за воду платитимуть 9,9 грн. Більше дев’яти гривень за метр кубічний водопостачання та водовідведення платять і у Волівці (9,86), Великому Березному (9,71), Рахові (9,4), Хусті (9,19) та Берегові (9,18). У другому за величиною місті області – Мукачеві тариф становить 7,43 грн. Найдешевшою вода залишається у Чопі – всього 5,22 грн. за метр кубічний.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору