ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Виноградівський район на межі сміттєвого колапсу

    29 березня 2024 п'ятниця
    72 переглядів
    За 8 років так і не збудовано сучасний полігон для вивезення побутових відходів

    Полігонів не вистачає, сміттєпереробних заводів ніхто не будує, самого сміття ми продукуємо з кожним роком усе більше, в результаті проблема відходів стає для нашого регіону ще гострішою. Ніби в 2007-му питання зрушило з мертої точки, коли в Україну прийшов такий потужний інвестор з європейським іменем, як «АVЕ». Стартували з Виноградова, прийшли в Мукачево та Ужгород, і наразі справді ми говоримо про цивілізований збір та елементи сортування. Але проблема в іншому: куди сміття подіти?

    Його можна або складувати, або переробити на заводі. Але ні перший, ні другий варіант – навіть за наявності грошей та бажання інвестора – втілити не вдається: завжди знаходиться хтось проти... У результаті маємо перше попередження: Виноградівщина опинилася на межі сміттєвої катастрофи, бо відходи банально нема куди подіти.

    Про проблему газета вже почала писати минулого тижня: згідно з угодою, укладеною між Виноградівською міськрадою й ТОВ «АVЕ Виноградово», товариство отримало дозвіл на вивезення твердих побутових відходів (ТПВ)із населених пунктів району на міське сміттєзвалище. При цьому прозвучала єдина умова: після будівництва нового полігону для ТПВ будь-де на території району в подальшому зібрані в місті відходи будуть вивозитися туди ж. Під будівництво полігону підприємство отримало дозвіл, почало розробку проекту. Але за якийсь час Виноградівська РДА скасувала своє рішення про надання дозволу на розробку проекту (хоча в нього вже вклали чималу суму), й інвестор опинився перед необхідністю проводити складнішу процедуру для будівництва полігону, яка передбачала проведення громадських слухань у сільрадах, на територіях яких передбачалося будівництво. Як результат, землю для полігону ТОВ «АVЕ Виноградово» досі так і не отримало.

    «Проблема в тому, що з моменту заснування підприємства точилися розмови і лунали обіцянки, що на території району побудують сучасний полігон твердих відходів за європейськими стандартами якості та екологічної безпеки, – розповідає директор ТОВ «АVЕ Виноградів» Адальберт Жидик. – У цьому напрямі товариство здійснило низку кроків. Так, попередньо виділили земельну ділянку в с. Широкому, коштом «АVЕ» розробили проектно-кошторисну документацію. Але населення виступило проти будівництва полігона в їхньому селі. Мовляв, небезпечно. І хоча людей навіть возили в сусідні країни та показували, як там будують, це не переконало. З того часу питання в довгому ящику».

    За словами А. Жидика, щоб побудувати подібний полігон, необхідно кілька гектарів. І питання не в тім, яка площа ділянки, а в її розташуванні, віддаленості від певних об’єктів тощо. На жаль, нині громада району слабо поінформована і досить негативно ставиться до подібних проектів. У цілому ніби і не проти заводу, але лише в тому разі, якщо він буде не на території їхньої сільради. Як результат, виникла ситуація, коли інвестор готовий вкласти кошти, але не може цього зробити вже сім років.

    15 травня Виноградівська міськрада своїм рішенням заборонила звезення побутових відходів із населених пунктів Виноградівського району на міське сміттєзвалище. Мотивували тим, що питання полігону в районі не вирішується, а такими темпами містові самому не буде куди подіти сміття. Це фактично був вимушений крок, щоб змусити районну владу активніше долучитися до роботи з пошуку місця для полігону. Щоправда, таким кардинальним кроком і так раптово (договір на вивезення укладений до кінця року) керівництво підприємства невдоволене: за словами Адальберта Жидика, міське сміттєзвалище ще має резерв, Виноградівському УЖКХ, що обслуговує цей полігон, дали дозвіл на розміщення відходів на наступні три роки. «І для того, щоб на ньому навести порядок та створити нормальні умови господарювання, «AVE» закупило компактор-ущільнювач, який утрамбовує відходи, зменшує навантаження за рахунок щільності складеного сміття, – пояснює керівник «АVЕ Виноградово». – Це також зменшує загрозу самозагорання сміття і поширення гризунів. Придбання такого обладнання – теж чимала інвестиція».

    Що ж стосується нового полігону на Виноградівщині, то поперед¬ньо підприємство планувало побудувати сучасний полігон на території 35 га (згодом величину площі зменшили до 14 га), де були б застосовані новітні екологічні технології, що нині використовують у всій Європі. Про те, що досвід у втіленні таких проектів є, свідчить бодай те, що фірма «АVЕ» має досвід роботи у 8 країнах і побудувала понад 30 полігонів, де працюють за аналогічними технологіями: звезення побутових відходів, їх компостування й сортування, збір біогазу тощо. Тобто, мова йде не лише про захоронення, а й про переробку, що може приносити прибуток.

    Однак мешканці району мають свій погляд на ситуацію, особ¬ливо з огляду на те, що час від часу хтось невідомий серед них поширює інформацію, що ніякого сучасного полігону не буде, що сміття звозитимуть з усієї області й навіть із-за кордону. «АVЕ» ніколи б не дозволило скомпрометувати себе таким дешевим чином, – каже А. Жидик. – Якщо будується, то має бути зданий у експлуатацію, відповідати всім санітарним нормам, і лише після цього можна розпочати завозити відходи. Це питання іміджу інвесторів, які, йдучи в Україну, вклали величезні кошти».

    Коментуючи ситуацію нашому виданню, голова Виноградівської РДА Віталій Любка розводить руками й повторює все те, що ми вже чули: компроміс був, але терпець містові увірвався, і це можна зрозуміти. Депутати міськради не захотіли йти на поступки з огляду на те, що рішення про виділення земельної ділянки під нове сміттєзвалище на території Виноградівщини постійно відкладається. «Для «АVЕ» утилізувати лише міські відходи економічно не вигідно, а тому може виникнути питання і про припинення роботи даного підприємства в місті, – каже очільник РДА. – А це було б шкода: все ж таки понад півсотні робочих місць і мільйонні відрахування до бюджету. Крім того, дана ситуація призведе до екологічних негараздів усього району. Понад чотири десятки сіл захлинуться сміттям. У такому розвитку подій мало хто зацікавлений...»

    Віталій Любка розповів, що протягом останніх років розглядали кілька варіантів виділення земельної ділянки під полігон: у Петрові, Гуді й Широкому. «Громадськість с. Широке заборонила це будівництво, така ж ситуація по Гуді, але ще є Петрівський варіант, він остаточно не закритий. Попередня згода сільського голови Петрова була, а вже зараз він чомусь попросив відстрочку для прийняття рішення на невизначений термін. Громадсь¬кі слухання в Петрові поки що не проводили, тільки йшлося про те, що якщо проект (який треба спершу розробити і не факт, що його погодять!) буде якісним, то громада села не проти за умови виконання й низки соціально-економічних зобов’язань (будівництво дороги, садка тощо) з боку «АVЕ». Варіанти ніби є, однак поки вирішать питання із земельною ділянкою, виготовленням проекту, будівництвом полігону чи заводу – пройдуть місяці, якщо не роки. А тим часом уже за тиждень мешканці Виноградівського району можуть не побачити вже знайомих авто, які щодня збирають сміття з контейнерів біля кожного будинку. А ще за кілька тижнів район може перетворитися на суцільне сміттєзвалище, від чого не виграє ніхто з його мешканців, у тому числі й сам Виноградів. Громади мали б шукати спільний вихід із ситуації, зрозуміти, що варіантів, коли «це буде десь і якось, аби наші хати скраю» – не буває. Зрештою, аби не вийшло так, як у народі кажуть: «Поки грім не вдарить, селянин не перехреститься».

    Віктор ЛАЗОРИК, "Закарпатська правда"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору