ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді обговорили законопроект по земельним питанням

    19 квітня 2024 п'ятниця
    58 переглядів

    В Ужгороді обговорили законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку продажу права оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення»

    Сьогодні, в обласному центрі Закарпаття, у приміщенні ректорату ДВНЗ УжНУ відбувся «круглий стіл» з питань обговорення законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку продажу права оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення».
    В обговоренні питань законопроекту взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації А.А. Сербайло, перший заступник начальника Головного управління Держземагентства у Закарпатській області В.С.Токар, директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації А.А.Готько, начальник відділу адміністративно-територіального устрою, департаменту землеустрою, використання та охорони земель Держземагентства України І.С.Діденко, представники та керівники управлінь (відділів) агропромислового розвитку РДА, Департаменту АПР облдержадміністрації, Державної інспекції сільського господарства у Закарпатській області, Громадської ради облдержадміністрації, Закарпатської обласної організації Аграрного сектору України, Асоціаціїї сільських і селищних голів, ФГ «Салдобош», с. Стеблівка, Хустського району, Головного управління Держемагентства у Закарпатській області, Територіальних органів Держземагентства у Закарпатській області, Обласної ради, Закарпатської ОДА, Громадської ради ОДА, ДВНЗ УжНУ географічного факультету, кафедри «Землевпорядкування та кадастр, ДП «Закарпатський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», СФГ «Ковач», ДП ЗРФ «Центр ДЗК» та ін.
    На початку зустрічі із вітальним словом до усіх присутніх звернувся перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Андрійович Сербайло.
    У час зустрічі, присутні за «круглим столом», у своїх промовах акцентували увагу те, що метою захисту права власності Українського народу на землі сільськогосподарського призначення державної власності, удосконалення правових механізмів подальшого розвитку відносин сільськогосподарського землекористування і власності в їх тісній ув’язці з комплексом супутніх соціально-економічних, юридичних та інших факторів, а також зняття соціальної напруги з питань земельних відносин у сфері сільськогосподарського землекористування, удосконалення інституту оренди сільськогосподарських земель та платності землекористування, Державним агентством земельних ресурсів України розроблено проект Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку продажу права оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення”.
    Це ключовий законопроект, який регулює земельні відносини і ставить крапку на питанні продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, зокрема вводиться поняття як право довгострокової оренди, тобто продавати право оренди, а не землю, земля – залишається у людей.
    Завдяки реалізації законопроекту буде унеможливлено скуповування сільськогосподарських земель, що дозволить зберегти землю – головний ресурс нашої держави – для нащадків. Якою буде наша країна завтра залежить не лише від рішень державних органів влади, а й від активної громадянської позиції кожного.
    Від реалізації законодавчої ініціативи Держземагентства виграють усі сторони земельних відносин. Так, для сільгоспвиробників це передусім: більш ефективне господарювання та можливість довгострокового планування своєї діяльності через збільшення мінімального терміну оренди земель сільськогосподарського призначення (мінімальний термін передбачений законопроектом – 14 років); збільшення інвестиційних можливостей аграрного сектора, зокрема, через розвиток іпотечного кредитування під заставу права оренди земель сільськогосподарського призначення.
    Для сільських громад: задоволення потреб територіальних громад, завдяки можливості викупу земельних ділянок для суспільних потреб; посилення впливу територіальної громади на земельно-господарські відносини на селі.
    Для орендодавців: захист власних прав завдяки можливості розірвання орендодавцем в односторонньому порядку договорів оренди, у разі не сплати орендарем вчасно орендної плати.
    Для держави: раціональний перерозподіл земель сільськогосподарського призначення та оптимізація їх використання; підвищення ефективності використання природно-ресурсного потенціалу земель сільськогосподарського призначення та забезпечення стратегічної продовольчої безпеки держави;
    поступове повернення у державну власність земель, які не мають ефективних власників.
    Робота земельного відомства в Україні будується на принципах відкритості та відповідальності перед суспільством, з турботою про майбутнє нашої держави і кожного українця.

    Опісля «круглого столу» відбувся брифінг головною темою якого були обговорення результату законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку продажу права оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення» та презентації Звіту 100 днів роботи Голови Держземагентства України.
    Із представниками ЗМІ зустрілися перший заступник начальника Головного управління Держземагентства у Закарпатській області В.С. Токар та начальник відділу адміністративно-територіального устрою, департаменту землеустрою, використання та охорони земель Держземагентства України І.С.Діденко.

    Більш детальніше про це читайте у наступній публікації
    Далі буде…

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору