ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатське село відроджується?

    19 апреля 2024 пятница
    35 переглядів

    Тваринництво на Закарпатті – чи не найпроблематичніша галузь. Що робиться в області, аби відродити цю важливу галузь сільськогосподарського виробництва, з’ясовували у середу журналісти ряду центральних і обласних ЗМІ.Як повідомили "UA-Reporter.com" у прес-службі Закарпатської облдержадміністрації, минулого року в різних районах області запрацювали 4 свинокомплекси. ВАТ „Чопівське”, що в однойменному селі Чопівці на Мукачівщині, – одне з них, причому найбільше. Схожий за масштабами свинокомплекс є ще у Струмківці Ужгородського району.

    Свинокомплекс працює разом із сільськогосподарським товариством „Завидівське”, яке вирощує зернові, мають свій комбікормовий завод. Отож і собівартість виробленої свинини нижча. Найперше, що впадає у вічі, – чистенькі, вгодовані поросятка і дорослі свині та досить непоганий рівень механізації відгодівельного процесу.

    Свинокомплекс розрахований на 10 тисяч голів, зараз тут відгодовують 3 тисячі 200, але вже ближчим часом, каже директор свинокомплексу Іван Фітас, вийдуть на заплановані потужності. Тим більше, що держава почала не на словах, а живими грошима підтримувати таких товаровиробників: з цього року вони отримуватимуть 1.30 гривні державної компенсації за кожен кілограм зданого м’яса. А СТОВ „Завидівське” отримує ще й 50% ціни кожного проданого племінного поросяти. Крім того, діють й інші програми державної підтримки. Доречно тут сказати, що минулоріч наша область отримала 38,8 мільйона гривень державних цільових коштів на розвиток сільського господарства.

    Птахівниче господарство „Орос” в селі Іза на Хустщині, розбудовувалось на базі напівзруйнованої колгоспної ферми. Зараз тут вирощують 13,5 тисячі голів племінної птиці 6 французьких порід. Марія Орос, директор птахофабрики, не без гордості каже, що їхня птиця винятково генетично здорова, і її із задоволенням купують зі всієї України. Таке племінне пташине стадо – єдине в Україні. З Угорщини завозять добові курчата, і вже за 7 місяців птиця досягає кондиційних параметрів. Але за кілька днів ізівські птахівники нарешті отримають своїх курчат: в новому інкубаторі із 45 тисяч яєць ось-ось проклюнуться курчата.

    Тепличний комбінат ТОВ „Іза – Б.А.Т.Е.”, безперечно, додає доброї слави як відомій далеко за межами області Ізі, так і сільському господарству області загалом. Тут на 6 гектарах розкинулись сучасні теплиці, де вирощують огірки і помідори. Причому тамтешні аграрії застосовують цікавий метод вирощування на соломі овочів закритого грунту, яким послуговуються хіба кілька тепличних господарств України. Це значно підвищує урожайність рослин. Виконавчий директор підприємства Аслан Гашимов каже, що торік зібрали півтори тисячі тонн огірків, але для них це не межа – через рік-два планують вийти на 2,5 тисячі тонн. Протягом року збирають два врожай, і цьогорічні перші тепличні огірки зриватимуть вже за тиждень, помідори – в другій половині березня. Вперше позаминулого року тепличний комбінат отримав прибуток у 300 тисяч, а минулоріч – вже півмільйона гривень.

    Зі збутом продукції ізівські тепличники не мають. Натомість закарпатські консервники відчувають гостру потребу в городині і садовині. Трохи більше року тому в селі Перехрестя Виноградівського району запрацював сучасний консервний завод „Мікаланд”. Протягом минулого року підприємство виготовило п’ять з половиною мільйона банок консервної продукції, причому 85% її пішло на експорт, в основному в Росію. Працює на заводі 200 чоловік, але що важливо: підприємство уклало договори з 3 тисячами мешканцями навколишніх сіл на вирощування городини. Тож і селяни непогано зможуть заробити, і підприємству, аби не простоювати, не доведеться, як зараз, закуповувати огірки з... Індії.

    Побували журналісти також і на заводах по виробництву соків і вин у Берегові та на оленячій фермі в Хустському районі.
    Закарпаття: Овече молоко і трави — єдині ліки для мешканців цього вимираючого гірського села...
    Закарпаття: "Малий Березний: Село у межиріччі Ужа та Ублянки"
    Бабуся із закарпатського моргу ...встала й пішла!
    На Закарпатті горіло село Пушкіно

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору