ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгородець-кавоман планує відкрити кафе в рідному місті

    18 квітня 2024 четвер
    46 переглядів
    За день ужгородець Роман випиває чотири-п'ять чашок кави.

    "За день випиваю чотири-п'ять чашок кави. Починаю ранок з кави по-турецьки, опівдні запарюю арабіку, на обід замовляю еспресо, а ввечері дозволяю собі лате і алкогольно-кавовий коктейль", - розповідає ужгородець Роман Шевкета, 33 роки.

    Вдруге приїхав до міста Лева на фестиваль "На каву до Львова". Цього року свято продовжувалося з 18 по 21 вересня.

    Роман працював у закладах швидкого харчування Ужгорода і барменом в угорському Будапешті. Планує відкрити кафе в рідному місті. В останній день фестивалю йде на Площа Ринок. Тут десятка два кафе, фірмових магазинів і кондитерських поставили свої стенди. Протягом дня проводять майстер-класи з приготування кави.

    - У вас алхімічна лабораторія або кафе? - Жартує високий чоловік біля намету з написом "Альтернативний кави". Тримає за руку доньку. На прилавку стоять колби, ваги, склянки. 22-річний бариста Святослав Щур разом з друзями планує відкрити у Львові кафе, де напій готуватимуть незвичайними способами. На фестивалі пропонує спробувати п'ять його видів.

    - Кава після нафти - найбільш прибутковий продукт у світі, - каже. - Тільки видів арабіки близько тисячі. І готувати можна сотнями способів. У Києві є десяток кафе, де напій готують альтернативними способами, у Львові - тільки одне. Всі ці алхімічні пристрої дають удвічі більш насичений смак і аромат.

    Роман Шевкета замовляє каву за 20 грн. Її готують в скляній колбі з газовим пальником знизу.

    - Віденський сифон або габет використовували ще в 1940-х, - продовжує Святослав, поки його напарник готує каву для клієнта. - Мода повернулася. У нижню колбу наливаю фільтровану воду на дві порції, запалюю пальник. В верхню колбу засинаю арабіку сорти танзанія. У неї солодкуватий смак, тому готуємо без цукру. Нагріта до 95 градусів вода знизу піднімається і зрошує кави. Вимикаємо пальник - і вона просочується на нижню колбу.

    Рекомендує замість цукру додавати малиновий сироп або тростинний цукор.

    - Смачно, - відпиває напій Роман. - В міру міцний і кислий, аромат сильний. Але такі альтернативні види приготування дорогі. Тільки сифон коштує півтори тисячі гривень. На приготування двох порцій витрачають 5-7 хвилин.

    Найбільше глядачів збираються біля барної стійки 35-річного Вадима Грановського.

    Бариста запросив в Україну чемпіона світу з приготування кави в джезві грека Ставроса Лампрікідіса. Той готує найдорожча кава фестивалю за авторським рецептом. Вартість 50-грамового паперового стаканчика - 40 грн. Грек позує для фото, бризкає на дівчат рожевою водою з парфумерного флакона.

    - Кава по-турецьки в Греції називають кавою по-грецьки. Ставрос пригощає фірмовим напоєм - арабікою на мигдальному молоці з рожевою водою, - пояснює Вадим.

    Пропонує показати власний майстер-клас з приготування кавового нектару. Торік на чемпіонаті світу з приготування кави в джезві в Стамбулі він зайняв четверте місце. У серпні переїхав жити і працювати до Львова з Черкас.

    - Джезву краще брати мідну, всередині з срібним напиленням, - засинає дві ложки арабіки сорти кенія і стільки ж ложок коричневого тростинного цукру. Зерна смажить сам. - Я жив два роки в Індонезії, бачив, як каву вирощують, сам збирав, і знаю цей процес з нуля.

    Ставить джезву на спеціальний кварцовий пісок. Він за 5 хв. нагріває кави до температури 120-140 ° С.

    В кемікс - колбу, схожу на пісочний годинник, - вставляє паперовий фільтр, змочує його водою. У нижню колбу кидає колечко апельсина. Виливає каву з турки в фільтр. Чекає, поки просочиться.

    - Кава матиме цитрусовий смак, а для запаху використовую вишневий дим, - пристроєм, схожим на пістолет, кілька секунд обкурює чашку запашним димом.

    - Тепер це мій улюблений кави, - каже, спробувавши, Роман Шевкета. - Спробую вдома такий приготувати. Без диму, звичайно.

    Кавові зерна зберігають у морозилці

    - Кава в зернах не обов'язково тримати в вакуумній упаковці. Так буде зберігатися до півроку. А ось мелений треба готувати відразу або тримати в морозилці, - каже продавщиця "Львівської мануфактури кави". - Зважує клієнту 300 г найпопулярніших в закладі зерен.

    - Недавно в своїй морозилці знайшла кілька сотень грамів улюбленої кави. Аромат - ніби свіжозмелений, а лежав там рік. А ось куплений мелений в вакуумних упаковках має аромат, коли його вперше відкрили. Виробники, щоб збільшити вагу, погано прожарюють його, сирої кави важче. Додають мелені домішки - цикорій, кору дуба, жолуді. Надійніше брати в зернах і самим молоти вдома перед приготуванням.

    Для турки годиться помел невеликий, як попіл. Для запарювання - середній, для кавових машин - самий грубий. Запарений кави має найвищий вміст кофеїну. Бо поки його п'єте, віддає аромат і смак.
    Ольга ШВЕД

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору