ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Фахівці Інституту Амосова радять закарпатцям піклуватися про своє здоров’я

    20 квітня 2024 субота
    89 переглядів
    "Амосівці" - жителям Закарпаття: Піклуйтеся про своє здоров’я!

    Національний інститут серцево-судинної хірургії імені Амосова НАМН та Асоціація серцево-судинних хірургів України за сприяння Міністерства охорони здоров’я України та Національної академії медичних наук України запустили всеукраїнський проект «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф». Завдання цієї ініціативи – підвищити якість надання медичної допомоги населенню та покращити доступ до високоспеціалізованої діагностики і лікування.

    В рамках проекту заплановано:

    - обстеження та консультації пацієнтів у регіонах на базі обласних лікувальних установ з метою визначення тактики лікування та, при необхідності, надання високоспеціалізованої допомоги на базі Інституту ім. Амосова та інших кардіохірургічних центрів;

    - проведення конференцій з проблем серцево-судинних захворювань, практичних семінарів та майстер-класів для кардіологів, лікарів загальної практики (терапевтів, сімейних лікарів), педіатрів;

    - інформаційна кампанія серед населення щодо сучасних методів профілактики, діагностики та лікування серцево-судинних захворювань, популяризації здорового способу життя та відповідального ставлення до власного здоров’я.

    Геннадій Книшов, академік НАН України та НАМН України, директор Інституту імені М.М. Амосова, президент Асоціації серцево-судинних хірургів України:
    «За статистикою, понад 65% в загальній структурі причин смертності припадає на захворювання серцево-судинної системи, що становить близько 460 тис. осіб щорічно або більше 1% населення країни. За цими цифрами ховаються і не встановлені дійсні причини смерті (коли у свідоцтві про смерть в результаті інших захворювань вказується в першу чергу кардіологічний діагноз). Однак значну частку становить смертність від інфарктів міокарда, інсульту, інших захворювань серця і судин – до 200 тис. осіб на рік.
    Масштабів національного лиха досягає кількість інфарктів міокарда* та його ускладнень. Гострий інфаркт міокарда в Україні щорічно виникає приблизно у 50 тис. пацієнтів, з яких помирає кожен третій. При цьому і держава, і суспільство вважають інфаркт мало не закономірністю. У свідомості більшості людей діагноз інфаркту асоціюється з вироком, що і є психологічним бар'єром до його профілактики та адекватного лікування. І це при тому, що сьогодні ми можемо ефективно попереджати розвиток інфаркту, а в разі його виникнення не допускати ускладнень, що призводять до інвалідності та смерті.
    Однак відповідальність за кількість інфарктів лежить як на лікарях, так і на самих пацієнтах – через їх відношення до свого власного здоров’я. Адже не поодинокі випадки, коли навіть при сильному болю людина приймає таблетки і не звертається до лікаря, тим часом у неї розвивається інфаркт. Наш досвід демонструє, що у більшості люди починають задумуватися лише тоді, коли вже відчули на собі хворобу. У нас немає культури відповідального ставлення до свого здоров’я, моди на здоровий спосіб життя, на відміну від багатьох інших країн».

    Костянтин Руденко, доктор медичних наук, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності «Хірургія серця і магістральних судин у дорослих», заступник головного лікаря НІССХ імені М.М. Амосова:
    «Ситуація із серцево-судинними захворюваннями в Україні з кожним роком погіршується, незважаючи на те, що за рівнем ефективності використання сучасних високотехнологічних методик діагностики та лікування та їх результативності Україна не відстає від країн Заходу.
    Одна з причин цього – недостатня обізнаність людей у необхідності прийняття кардинальних рішень щодо свого здоров’я, нерозуміння можливостей сучасної медицини. Тому зараз, за допомогою Всеукраїнського проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф», ми поширюємо знання, необхідні усьому українському населенню.
    В основі проекту – виявлення та ефективне використання наявних ресурсів, плідна взаємодія на усіх рівнях надання медичної допомоги, об’єднання зусиль сусідніх регіонів з метою розумного використання обладнання, особливо високоспеціалізованого. Дуже важливий аспект проекту – це сприяння поліпшенню якості сучасної медичної освіти та підвищення рівня професійної кваліфікації медиків. В Інституту імені М.М. Амосова вже є досвід реалізації аналогічних пілотних проектів у столиці та Київській області, і тепер ми несемо його в інші регіони».

    Сергій Сіромаха, кандидат медичних наук, головний лікар Інституту імені М.М. Амосова:
    «Загалом за рік в нашому закладі оперують майже 5700 хворих, у 20% з них – екстрені операції: аневризми аорти, інфекційний ендокардит, гострий коронарний синдром, порушення ритму з загрозою зупинки серця та інші невідкладні стани. Оперуємо критичні вродженні вади серця, в тому числі у перші години життя новонародженого. Успіх екстреної кардіохірургії перш за все залежить від точного діагнозу та оперативної доставки хворого до високоспеціалізованої клініки. У нас налагоджені ефективні стосунки з багатьма лікувальними закладами в регіонах, що дає змогу провести невідкладні дистанційні консультації щодо стану хворого, прийняти рішення про екстрену операцію та своєчасно підготуватися до прийняття тяжкого хворого, забезпечити все необхідне для операції. Сьогодні наше завдання – поширення плідної взаємодії між лікувальними закладами усіх рівнів та кардіохірургічними центрами, що і буде втілено в рамках проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф».

    Олександр Цимбалістий, директор зі стратегічного розвитку компанії Johnson & Johnson Medical в Україні:
    «Підтримка проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» компанією Johnson&Johnson Medical в Україні – це чергове підтвердження соціальної відповідальності нашої компанії та новий важливий крок заради збереження життя і здоров’я українців. Наша місія – виходити за рамки розробки та забезпечення найновішими засобами лікування, пропонуючи підтримку у профілактиці захворювань, навчанні професіоналів медичної галузі та підвищенні обізнаності населення».

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору