ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Літо в закарпатському туризмі позначилося... спадом на 70% (ВІДЕО)

    28 березня 2024 четвер
    33 переглядів
    Федір Шандор у ефірі програми «На часі» студії «21 канал»

    Чи стало літо вибухом для туристичного Закарпаття, як саме відпочивали наші земляки в умовах кризи й чим сьогодні, з огляду на події на сході, може привабити наша область – розповів завідуючий кафедрою туристичної інфраструктури УжНУ Федір Шандор у ефірі програми «На часі» студії «21 канал».

    Для внутрішнього туризму краю цей рік був однозначно програшним, констатує Федір Шандор. Як виявилося, наші туроператори не готові до різкого напливу туристів. Через події на сході й небажання багатьох українців відпочивати близько від зон бойових дій спостерігався справжній вибух на травневі свята. Таку кількість приїжджих Закарпаття просто не змогло «переварити», що відчутно позначилося на сервісі. З іншого боку, спостерігалася цікава тенденція: деякі з близько 40 ужгородських готелів були заповнені на 110 – 120% (за рахунок додаткових ліжок чи вивільнення кімнат для персоналу), інші ледь витягували 20 – 30%. Це значить, що дехто з готель’єрів просто не спрацював і, відповідно, втратив потенційних клієнтів.

    Загалом, якщо орієнтуватися на 27 вересня, Всесвітній день туризму, – то порівняно з минулим роком спостерігається спад на 70%. Мова про надходження, кількість туристів, фестивалів і атракцій.

    Федір Шандор розповідає: гості нашої області якось не співвідносять Закарпаття з Західною Україною в силу різних політичних і географічних чинників. Однак навесні був інцидент, коли групу з Білорусі обстріляли по дорозі на відпочинок до нас. Хуліганську витівку висвітлили «дружні» канали в політичному контексті, що відлякало масу туристів, у першу чергу з Білорусі, звідки до нас приїздило чимало людей. Для них наш край – Клондайк, через який можна потрапити в Словаччину, Угорщину чи Румунію. Правда, білоруські партнери не відмовилися від співпраці назавжди, однак попередили, що очікують на певну стабілізацію в нашій країні.

    День Ужгорода став рекордним за кількістю локацій
    Цьогорічний День Ужгорода, попри кризу, минув традиційно – з осіннім ярмарком, дегустацією вин, сиру, меду й іншими притаманними для таких фестів смаколиками. Втім, зауважує Федір Федорович, на Днях міст чи сіл на туристів не розраховують. Формат свята більше нагадує день народження, на яке запрошують близьких та друзів. Хоча власники багатьох туристичних об’єктів знали, що з 25 вересня по 5 жовтня можуть залучати своїх гостей до різноманітних атракцій. Ужгородці влаштовували міні-акції, флеш-моби, пікніки в зонах відпочинку та інші локації: як спортивні, так культурні, подієві й туристичні, тож кожен міг обрати, де саме відпочити.

    Закарпатці традиційно відпочивають за кордоном
    Попри коливання на валютному ринку, наші земляки не поспішають прощатися із улюбленими місцями відпочинку. Виняток – тільки Крим, куди зі зрозумілих причин цьогоріч поїхало мало туристів. А Хорватія, Туреччина, атрактивні зони Італії, Німеччини, Франції й надалі користувалися попитом. За статистикою прикордонної служби та кількістю проданих ваучерів – змін, фактично, не відбулося. Окрім того, люди активно почали користуватися послугою booking і самостійно бронювали місця в різних містах планети, складали програму перебування, екскурсій, транспортування, харчування тощо, що часто значно здешевлює вартість відпочинку.

    Українці почали активніше цікавитися історією своєї країни
    Одна з причин інтересу до історії рідної землі – зростання валют. Багатьом довелося обмежити свої бажання, й альтернативою став внутрішній туризм. Багато закарпатців нарешті усвідомили, яка навколо них краса. Зріс інтерес до «7 чудес Закарпаття», «7 чудес України». «7 архітектурних див» тощо. Багато змін відбулося в атрактивних подіях, у фестивальному русі, що й показали травневі свята, а потім липень, коли туристи мало не стали причиною транспортного перевантаження нашого краю. Як свідчать туристично-інформаційні центри, на мапі Закарпаття не залишилося точок, які б не зацікавили гостей. Деякі з них навіть мусили запасатися додатковою літературою, аби надавати бажаючим більш детальну інформацію про цікаві об’єкти – не тільки Синевир, замки чи монастирі, а й храми, водоспади, туризм по 6 військових лініях, дегустації сирів, вина, меду тощо. Попит, у свою чергу, спричинив подальший розвиток сервісу: у нас працює 8 залів дегустації сиру, 4 – меду, понад 100 – вина, з’явилися й нові напрями.

    Фестивалі зникають не через війну, а через припинення фінансування з бюджету
    Часто доводиться чути, що через події на сході багато атракцій припинили існування або їх перенесли на більш стабільні часи. На думку Федора Шандора, насправді причина в іншому: зникли ті атракції, більша частина фінансування яких надходила з бюджету. Відбувся природний відбір – вижили сильні та достойні.

    Серед тих, котрі виявилися затребуваними суспільством, Ф. Шандор відзначив «Ужгородську палачінту», ряд винних фестивалів, «Сакуру-фест», лицарський фестиваль «Срібний татош» у с.Чинадійово, міні-флеш-акції «Ужгородська регата», «Студентська республіка». Чимало фестивалів дали початок туристичним маршрутам, у той час як гастрономічні тури почалися з дегустацій. Звісно, багато атракцій пройшли не так помпезно, як у минулі роки, і причиною цьому стала ситуація в державі. Однак вони таки відбулися: по-перше, аби нагадати про себе, по-друге, тому що цього вимагав соціум – адже ніхто не відміняв Новий рік чи День Незалежності, а людям хочеться навіть не попоїсти бограчу чи шашликів, а відволіктися від сумних реалій і поспілкуватися один із одним. Широке розповсюдження отримали велосипедні «найт-райди» – стартувавши в Ужгороді масовим заїздом у 3-4 тисячі чоловік, веломанія розповсюдилася вже й на Мукачево, Берегово, Виноградово, Хуст та інші міста. Приємно, що вже 3 роки поспіль в Ужгороді проводять безкоштовні недільні екскурсії містом. Щонеділі о 14.00 ужгородці й гості обласного центру мають змогу долучитися до знайомства з історією рідного краю. Традиція розширила свою географію, тож такі акції проводять уже й у Мукачеві та Виноградові. Двічі на місяць бажаючі безкоштовно можуть податися на екскурсії в гори, а зараз іде робота з організації щомісячних поїздок у різні знакові для Закарпаття регіони...

    Що очікує на нас узимку?
    Фактором, котрий здатний сплутати всі прогнози на зимовий відпочинок, може стати відсутність снігу в Карпатах. Звісно, більшість наших туроператорів не орієнтується на сніговий покрив, що є суттєвим плюсом, адже туристам можна запропонувати на вибір широке коло розваг. Та й Федір Шандор радить учасникам туристичного ринку готуватися до безсніжної зими й розробляти атракції, здатні зацікавити гостей нашого краю. Зрозуміло, що такий відпочинок не відповідатиме всім бажанням туристів, однак і не буде такого катастрофічного зриву сезону, як минулої зими.

    Утім, відсутність снігу – не єдина проблема туристичного Закарпаття. Болючими питаннями залишаються транспортна інфраструктура, логістика, поганий стан доріг, особливо у віддалених селах, відсутність сполучення з багатьма куточками області. Багатонаціональному Закарпаттю бракне й достатньої кількості професійних перекладачів, хоча робота в цьому напрямі вже ведеться. Не відчувається присутності в галузі сильного менеджменту, бо спеціалісти прагнуть працювати в містах-мільйонниках, де обіг незрівнянно більший. А великий потік туристів у нашому краї часто-густо призводить до того, що оператори починають тяжіти до масовості, втрачаючи у якості.

    Попри зроблене, кафедра туризму й особисто Федір Шандор та його однодумці на досягнутому зупинятися не збираються. Зараз завершується проект, робота над яким тривала 10 років (мова про парк Шенборна в урочищі Воєводино), і починається новий – Ботарський степ у Виноградівському районі. Тож на завершення розмови Федір Федорович попросив власників туристичних об’єктів у цих місцинах звертатися в УжНУ зі своїми ідеями та пропозиціями, адже хто, як не кафедра туризму, зможе їм надати наукову, дослідницьку та волонтерську допомогу?

    "Закарпатська правда"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору