ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгородське "яблуко" розбрату між футболом та хокеєм!

    19 квітня 2024 п'ятниця
    69 переглядів
    Від стадіону «Авангард» відкушують четверте поле

    Багатостраждальний стадіон «Авангард». Здавалося б, скубнути щось із головної спортивної споруди краю вже ірреально. Оточений з різних боків приватними об’єктами, житловими масивами, ніби тренувальними базами будь-кого, але не спортсменів усе ж залишається ласим шматком для хижаків-бізнесменів. Останніх часом останнім, наче приручили. У наш час – це диво. Та й знайшли б на них, у крайньому випадку, і самі управу, навчило нас життя-буття. Та сьогоднішній мій ЗМІївський текст не про них...

    Ніколи б не подумав у житті, ніколи у сні страшному б не приснилось мені, що стоятиму на роздоріжжі між збереженням одного поки з двох футбольних полів, де грають матчі міського чемпіонату, тренуються молодіжки «Говерли» і… будівництвом льодового палацу…

    Уже став, тож потрібно у якийсь бік йти. Пригадується казковий епізод: наліво підеш - смерть знайдеш, направо – щасливим і багатим будеш. Та в нашому випадку здається всі дороги ведуть внікуди. Той же «Політ над гніздом зозулі» К. Кізі. І та ж божевільня навколо. Та про все по черзі.

    Минулоріч, точніше восени, землю, де сьогодні дислокується 4 поле стадіону «Авангард» віддали ЗОДЮСШ. Мовляв, згідно державної програми розвитку хокею, тут у перспективі збудують справжню родзинку міста над Ужем – льодовий палац. Яка перспектива цього будівництва – поки невідомо. Самі прекрасно усвідомлюєте ситуацію, дуже навіть непросту. Погоджуюсь, така арена вкрай необхідна обласному центру. Це великий крок вперед. З іншого боку в Ужгороді всього два поля доступні простим смертним, таким як я з Вами. Спортспоруда ЗОШ №7 та 4 поле «Авангарду». Саме тут грають у футбол аматори – учасники міської першості. Все ж бо інше доводиться організовувати у Кам’яниці, Сторожниці, Кінчеші, Коцгазо, будь-де, але не в місті. Знаєте чому? А тому, що чхати усім мерам було на все, окрім власної кишені. Який спорт, який футбол.!?

    Це вже історія. Реалії сьогодення вимагають приймати рішення – конкретне і безповоротне. Плюс льодової арени на території «Авангарду»- у краї розвиватиметься цей популярний вид спорту. Мінус – у краї деградуватиме улюблена гра всього світу. Вибачте мене, шановні можновладці, громадо, спортивні функціонери, але не можна розвивати один спорт, руйнуючи інший. Не можна і крапка. Світла у кінці цього тунелю я не бачу. Позаяк у бюджеті буде закладено близько 37 млн. гривень на будівництво льодового палацу, то землю під нього в місті, повірте, знайдуть. Якщо ми сьогодні віддамо шмат «Авангарду», то матимемо перфектний хокейний об’єкт, але втратимо ще одне поле. А влада під футбольну споруду ніколи в житті не виділить територію. Дай Бог, аби я помилявся…

    Станом на тепер ситуація наступна. ЗОДЮСШ – чинний власник четвертого поля. Згідно рішення сесії міської ради цю землю можна використовувати для будівництва та обслуговування об’єктів фізичної культури. Директор навчального закладу Віктор Дуло стверджує: «Весною у мене була зустріч з екс-керівником стадіону «Авангард» п. Поповичем, який просив у літній період використовувати футбольне поле за призначенням – грати футбол. Я, звісно, погодився. Принаймні до того часу, доки не зрушиться з мертвої точки будівництво іншої спортспоруди»». Сьогодні, виходить, зрушилось. Місяць тому ЗОДЮСШ заключає договір із федерацією хокею Закарпаття, згідно якого на території 4 поля, поки нема тих 37 млн. гривень, встановлять відкритий хокейний майданчик. Де, наголошую, безкоштовно займатимуться учні ЗОДЮСШ, хокеїсти, тренери і т.п. Це добре. Та чи варто жертвувати полем?

    Варто чи ні, вирішувати не нам, та вплинути на це рішення, безсумнівно, можемо і ми. Нинішнього ранку на території «Авангарду» було спортивне «бородіно». Змішались футболісти, хокеїсти, боксери, журналісти, спортивні функціонери і просто перехожі. Цікава ситуація. По цей бік огорожі (на території поля) – представники футбольної громади, по той – хокейної та ЗОДЮСШ. Останні, маючи всі документи на користування землею, вирішили розпочати будівельні роботи, які підуть на благо хокею. Тож без вагань «болгаркою» зрізали замок і швиденько, закотивши рукави, взялися до роботи. За півгодини посеред поля майоріли забетоновані стовби, облагороджувалась навколишня територія. Не забарилась і міліція, яка вирішувала хто ж має правду.

    Правда, насправді, в обох. Та, якщо Вас цікавить моя думка – льодовому палацу бути, але не в серці стадіону «Авангард». Більше того, керівництво ФК «Говерли» останнім часом оскаржує рішення сесії міськради щодо відведення землі 4 поля ЗОДЮСШ. Справа сьогодні в прокуратурі. Яким буде вирок правоохоронців – нам не відано. Сьогодні почнуть вкладати гроші в розбудову хокейної інфраструктури, а завтра керівництво стадіону також «болгаркою» зрізатиме замок і руйнуватиме збудоване? Це не вихід.

    Хай переможе здоровий глузд!

    Віталій БІРОВЧАК

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору