ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Профспілкові активісти Закарпаття протестували під Кабміном (ФОТО)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    20 переглядів
    Закарпатці взяли участь попереджувальній акції протесту профспілок

    У Києві відбулася Всеукраїнська попереджувальна акція протесту профспілок, ініційована Федерацією профспілок України. Вона проходила у рамках заходів відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю.

    Профспілки пікетували будинок Уряду.  Вони виступили проти  скорочення робочих місць і заморожування заробітних плат, пенсій, економії бюджетних коштів виключно за рахунок працюючого населення, пенсіонерів, членів їхніх сімей, вибірковості Уряду в проведенні соціального діалогу і прийняття суспільно важливих рішень без врахування позиції профспілок. Стурбованість профспілок викликають також підвищення цін та тарифів в умовах падіння реальних доходів, безправ’я людей у трудових відносинах, поширення нелегальної зайнятості без законногоa захисту та безпеки праці. Не можна допустити позбавлення працівників і їхніх дітей санаторно-курортного лікування та оздоровлення, руйнації в цілому ефективно працюючої самоврядної системи соціального страхування.
    На багатотисячному мітингу, в якому взяли участь представники галузевих профспілкових організацій та регіональних об’єднань профспілок, в тому числі Закарпатської області, виступив Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.
     «До Уряду нас привела державна політика жорстких соціальних обмежень, яка далека від конституційних норм соціальної справедливості, - підкреслив Голова ФПУ. - Це жорсткий наступ на трудові права і згортання державних гарантій. Падіння реальної заробітної плати, поширення безробіття, зарплатні борги, різке підвищення цін і тарифів, масштабне знецінення трудових доходів і заощаджень у наслідок обвалу гривні – це прямий шлях до бідності.
    В умовах загрози цілісності країни, активних військових дій на Сході, профспілки до цього часу утримувалися від публічної критики влади та протестних дій. Більш того робили і робимо все можливе для допомоги нашій армії. Однак продовження тотального наступу на законні права працівників та профспілок не залишають нам вибору, як діяти в інший законний спосіб. Особливо, коли відсутній результативний соціальний діалог. Ми мирні люди і вважаємо, що є ще можливості не доводити соціальну ситуацію до масштабного трудового конфлікту, особливо, в цей непростий для країни час, коли потрібна згуртованість і продуктивна взаємодія влади, бізнесу і профспілок! Задля стабільного розвитку і кращого життя для всіх. І пам’ятаймо, що лише в єдності і солідарності – сила профспілок!», - наголосив Григорій Осовий.
    На мітингу також виступили шахтарі, робітники промисловості, медики, освітяни, студенти. Вони наголошували на тому, що державна соціальна політика далека від конституційних норм соціальної справедливості. За їх словами, яскравими прикладами антисоціальної політики є підвищення в поточному році цін і тарифів на газ, житлово-комунальні, транспортні послуги, товари першої необхідності, продукти харчування при одночасному заморожуванні мінімальної заробітної плати, пенсій, штучно заниженому прожитковому мінімумі, поширенні безробіття, зарплатних боргах і дискримінації в оплаті праці бюджетників тощо.
    Учасники акції ухвалили вимоги до Кабінету Міністрів України, а також звернення до Верховної Ради України і Глави держави щодо соціально-економічного захисту працівників. Було також затверджено склад делегацій повноважних представників профспілок для вручення цих вимог та звернень адресатам.

    Сергій Баранчиков, завідувач відділу організаційно-гуманітарної
     роботи Закарпатської облпрофради, Фото автора

    На ФОТО:
    - під час Всеукраїнської попереджувальної акції протесту профспілок у Києві.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору