ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Хустський замок – обитель предків Дракули

    20 квітня 2024 субота
    86 переглядів
    Хустський замок побудували у ХІ столітті

    Збудований десь на межі XI і XII століть, замок у місті Хуст на Закарпатті стоїть на горі вулканічного походження. Хустський замок побудували у ХІ столітті, щоб обороняти шлях до соляних шахт у Солотвино.

    Ним володіли галицько-волинські князі. Князі за нього і воювали, а також Габсбурги, турки і татари.

    Згодом самі Небеса ніби захотіли знищити Хустський замок, ударивши блискавкою. Вона влучила прямо у порохові склади, після чого архітектурну пам’ятку не вдалось врятувати навіть відбудовою.

    Та найцікавіше, що історію замку напряму пов’язують з іменем графа Дракули. Відомий лицар, якого прозвали Драго (румунською «чорт») через страшенно спотворене бойовими шрамами обличчя, свого часу жив на хустських землях. І згодом, розбагатівши, заволодів і Хустським замком. Кажуть, сам угорський король боявся цієї людини. Прямий нащадок графа Драго – Влад Дракула.

    Та насправді версій про факти, що доводять зв’язок графа-вампіра і Хустського замку, існує досить багато. За однією з них, фортецю спеціально будували для графа Драго. І під час будівництва та насипу гори загинули тисячі закарпатців. Тож замок практично стоїть на людських кістках.

    Втім, історії привидів Хустського замку пов’язують із часами монгольського завойовника Батия. Легенди розповідають, як місцевий воєвода, вбивши власного сина, якого не впізнав після татарського полону, встромляє ніж у серце і собі. Сестра вбитого хлопця і дочка батька-убивці Ріка з горя наклала на себе руки. Саме її привид, як розповідають місцеві, ночами блукає поміж стін Хустського замку.

    Сьогодні про негативну енергетику місця, яка відчувається вже біля підніжжя гори, кажуть дуже багато людей. У туристів з’являються несподівані відчуття страху і холоду.

    На жаль, сьогодні від стін замку залишились практично лише руїни. Та його слава і легенди непідвладні часу.

    Тамара ЗУБЕНКО

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору