ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Для закарпатців з фізичними вадами створено 7185 робочих місць

    20 квітня 2024 субота
    35 переглядів
    На Закарпатті за рік працевлаштували понад 7 тисяч інвалідів.

    У відповідності до вимог ст.19 ЗУ «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» Закарпатське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів здійснює роботу з обліку, реєстрації підприємств, установ, організацій, фізичних осіб-підприємців, що використовують найману працю і на яких працює 8 та більше осіб.

    В Закарпатській області їх налічується біля 2200 суб'єктів господарювання.

    Законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» для підприємств, установ, організацій, у т.ч. підприємств, організацій ГО інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, встановлює норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, – у кількості 1 (одного) робочого місця та обов'язок звітуватися до відділень Фонду про виконання нормативу.

    З роботодавцями, які не подають статистичну звітність ф.10-ПІ «Звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів» у встановлений Законом термін (щороку до 01 березня) та не зареєстровані у відділенні Фонду ведеться комплексна інформаційно-роз'яснювальна робота, зокрема через регіональні засоби масової інформації. Станом на 01.10.2014 року показник звітування становить 91,8%.

    Протягом останніх років в області спостерігається позитивна тенденція щодо збільшення кількості роботодавців, які виконують 4% норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів, а також, позитивна динаміка у бік збільшення кількості фактично працевлаштованих інвалідів та зменшення кількості незайнятих робочих місць для працевлаштування інвалідів, згідно поданих роботодавцями звітів про зайнятість та працевлаштування інвалідів (форма 10-ПІ).

    Станом на 01.10.2014 року 2016 роботодавців, що використовують найману працю та подали до відділення Фонду «Звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів» за 2013 рік, забезпечили 7185 робочих місць для працевлаштування інвалідів при нормативі 7011 робочих місць для працевлаштування інвалідів. Ті роботодавці, які не виконали даний норматив, сплачують до державного бюджету України адміністративно-господарські санкції та пеню у відповідності до вимог статей 19,20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».
    Протягом 2010-2014 років обласним відділенням Фонду забезпечено виконання Плану надходжень до Державного бюджету на відповідний рік та навіть перевиконання його. Так, станом на 01.10.2014 року надходження становить 1 645,2 тис. грн. або 175 % виконання доведеного річного плану надходжень.

    Закарпатське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів реалізує програми соціального захисту інвалідів в області. Протягом 9 місяців 2014 року по програмі «Фінансова підтримка громадських організацій інвалідів та ветеранів, заходи з відвідування військових поховань і військових пам'ятників та з увічнення перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» надійшло фінансування у розмірі 711,6 тис. грн. По програмі «Санаторно-курортне оздоровлення інвалідів» виплачено компенсаційні виплати в сумі 119,5 тис. грн. 381 особам з інвалідністю та чотирьом супроводжуючим особам.

    За напрямком «Соціальна, трудова та професійна реабілітація інвалідів, видатки на створення Національного центру параолімпійського і дефлімпійської підготовки та реабілітації інвалідів та Західного реабілітаційно-спортивного центру» проведено державне фінансування в розмірі 250,4 тис. грн., яке використане в повному обсязі. В тому числі, Закарпатський обласний центр з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» отримав 80,0 тис. грн. Завдяки виконанню соціальних програм відділенням Фонду, в області здійснюється соціальна, трудова, фізкультурно-спортивна та професійна реабілітація інвалідів, підтримка громадських організацій інвалідів та ветеранів.

    Велику увагу відділення Фонду приділяє навчанню та перекваліфікації у навчальних закладах, центрах професійної реабілітації інвалідів для здобуття ними майбутньої професії. В цьому році вже забезпечено оплату вартості навчання 23 студентам-інвалідам, які виявили бажання навчатися.
    Розпорядженням голови Закарпатської обласної державної адміністрації від 10.07.2014 №214 визначено за доцільне надати підприємству, організації громадської організації інвалідів фінансової допомоги, цільової позики та дотації за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів, зокрема Ужгородському учбово-виробничому підприємству №2 Української організації товариства глухих (УТОГ). Фінансову допомогу у розмірі 143,2 тис. грн. надано за рахунок коштів Фонду для створення належних санітарно-гігієнічних, виробничих і технічних умов на робочому місці інвалідів та створення нових робочих місць для працевлаштування інвалідів на цьому підприємстві. За сприяння відділення Фонду Ужгородське учбово-виробниче підприємство № 2 УТОГ упродовж 2014 року згідно розпорядження голови Закарпатської облдержадміністрації від 27.12.13 р. №486 отримало дозвіл на право користування пільгами з оподаткування.

    Працівники відділення Фонду систематично проводять інформаційно-роз'яснювальну роботу про можливості відділення Фонду щодо надання фінансової допомоги, позики, дотації на створення робочих місць для працевлаштування інвалідів. Також, приймають активну участь в організації та проведенні різноманітних культурних заходів, семінарів, тренінгів, спортивних змагань, виставок обдарованих осіб з інвалідністю на міському та обласному рівнях разом з представниками влади, соціальними партнерами, ГО інвалідів, особами з інвалідністю, - пише директор Закарпатського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, А.Ю. Воробець.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости