ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Громадські організації збирають кошти на пошук та ексгумацію українських військовослужбовців (ФОТО)

    29 березня 2024 п'ятниця
    64 переглядів
    ГО "Пошук-Захід" проводить місію по пошуку солдат у зоні АТО Донецької області

    В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція представників ГО «Пошук-Захід», які спільно з Всеукраїнською громадською організацією «Союз Народна Пам'ять», за підтримки і під керівництвом Міністерства Оборони України, в рамках проекту цивільно-військового співробітництва, спільно з Національним військово-історичним музеєм України здійснюють в зоні АТО гуманітарну місію "Чорний тюльпан» - пошук та ексгумацію останків українських військовослужбовців в районах під Іловайськом, Шахтарськом і Савур-Могилою, які контролює та сторона.

    На сьогоднішній день вдалося знайти і вивезти на впізнання понад 150 тіл. Пошукова місія гостро потребує коштів і добровольців-волонтерів для роботи в зоні АТО. Про це детальніше розказали керівник Олександр Русин, ГО "Пошук-Захід", Константин Балабанов, Карен Петросов, Андрій Пйоса, члени ГО "Пошук-Захід".

    Олександр Русин розповів, що організація займалася пошуком солдат Першої та Другої світової війни, а зараз спільно з Всеукраїнською громадською організацією «Союз Народна Пам'ять» розпочали величезну місію по пошуку солдат у зоні АТО Донецької області (у Луганську область сепаратисти пошуковиків поки що не пускають). «З 2 вересня знайдено понад 150 осіб, - каже Олександр Русин, - ми працюємо з місцевим населенням, які надають деяку інформацію по загиблих, діє гаряча лінія, де збирається інформація, дещо розповідають рідні військових. Тоді ми починаємо шукати. У рефрижераторах перевозимо тіла із зони ДНР до наших військових, вони передають тіла у морги. Ідентифікують військових за аналізом ДНК і тоді направляють родичам. Працюємо з 6 ранку до вечора, але засвітла маємо виїхати з захопленої території, щоб не піддавати ризику волонтерів. Маємо дві машини рефрижератора та 2 вантажівки, які постійно ламаються. Тому звертаємося до громадськості з проханням допомогти хоча б з орендою авто, щоб волонтери могли працювати».

    Над пошуком загиблих працює 56 волонтерів працює, постійно йдуть ротації. Більше тижня волонтери вже не витримують умов морально. «За тиждень знайшли 14 військових, 25-ту бригаду наших десантників, яка потрапила на блокпост сепаратистів, - каже Олександр Русин. – Особливо запам’ятався лист, який знайшли у загиблого дніпропетровського кулеметника від його жінки та доньки».

    В Луганській області до тепер Міноборони не може домовитися про пошукові роботи. Держава також не оплачує витрати на спецодяг, повернення загиблих на батьківщину, витрати на бензин, якого йде щодня чимало. Все здійснюється за кошти волонтерів.

    Андрій Пйоса розповів, що контактувати із сепаратистами доводиться щодня. Віднедавна почали перевіряти у волонтерів ще й прописку. Особливо підозріло ставляться до представників із Західної України. «Війна війною, але солдат має бути похований, - каже Андрій Пйоса. - Ми також хочемо виставку зробити (фото, різні експонати), будемо розповідати людям про ту війну, яка зараз є».

    За словами волонтерів, місце населення дуже допомагає у пошуках останків українських військових. А один сільський голова на Донеччині навіть під страхом смерті поховав солдат на кладовищі, ще й пробачення просив, що не мав коштів на труни.

    Ще одна з проблем, яка виникає саме у військових час,- в українських солдатів немає металевих жетонів з особистими даними, як це було у Першу світову війну та на початку Другої. Простий нефарбований шматок металу, кажуть волонтери, допоміг би швидко ідентифікувати тіло без аналізу ДНК, вартість якого становить 2-2,5 тис.грн. При цьому виготовлення жетону у промислових масштабах - 25 грн.

    Волонтери просять про допомогу! Потрібно придбати та сплатити: 5-6 транспортно-вантажних автомобілів для перевезення учасників місії та 1-2 рефрижератора для транспортування тіл полеглих солдатів. Вкрай необхідне спеціальне обладнання для пошуку і вилучення тіл загиблих; сучасні засоби зв'язку; засоби особистого захисту, спеціальні костюми, окуляри, рукавички, взуття, респіратори.

    Фінансові кошти прохання переказувати на рахунок: ПАТ КБ «Приватбанк» р/р 26003056209093, МФО 380269, ЄДРПОУ 37820137, ВГО «Союз «Народна пам'ять», призначення платежу - Фонд пошуку загиблих на сході України.

    Звертайтесь: Телефон: +38-044-362-77-61, +38-094-927-47-61, е-mail: office@ unm.org.ua, 0501000948 Олександр Русин

    Всеукраїнський сайт з пошуку зниклих без вести naidy.org.ua гаряча лінія: 0-800-210-135

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору