ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Біометричні паспорти — тільки один з кроків до лібералізації візового режиму з ЄС

    23 квітня 2024 вівторок
    48 переглядів
    Що таке біометричний паспорт?

    Як відомо, з 1 січня 2015 року в Україні розпочнеться оформлення та видача біометричних паспортів. Кабміном затверджено зразок та технічний опис бланка біометричного паспорта для громадян України, а також порядок оформлення, видавання, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон із безконтактним електронним носієм, його тимчасового затримання та вилучення.

    Як зазначив заступник начальника ГУ ДМС України в Закарпатській області Михайло Рак, на останньому засіданні колегії Державної міграційної служби, яке відбулося у Києві 14 листопада, цьому питанню була приділена особлива увага. Кожен обласний центр отримає до кінця року по одному комплекту пристрою для зняття біометричних даних. Згодом кількість таких пристроїв збільшиться до 600 по країні. Відзначалося, що біометричний паспорт це лише один з кроків на шляху до лібералізації візового режиму з ЄС. Україна має виконати ще низку умов. Тому поки власники таких документів їздити за кордон без віз не зможуть.
    Перехід на біометричні документи відбуватиметься поступово. Паралельно з біометричними виготовлятимуться і звичайні закордонні паспорти. Нагадаємо, відмінність документів нового зразка в тому, що вони містять безконтактний електронний носій (чіп), на який записується інформація про власника з метою його ідентифікації. Вони найбільш захищені від підробок і роблять неможливим користування біометричними документами будь-ким, окрім власника. Суттєве підвищення ступеня захищеності нашого суспільства від проявів злочинності та міжнародного тероризму є головною ідеєю впровадження біометричних паспортів. До речі, їх уже видають більше 90 країн із 193 держав-членів ООН.
    Біометричний паспорт, відповідно до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр і документи, що підтверджують громадянство України, засвідчують особу або її спеціальний статус» та міжнародних стандартів, міститиме два види даних: основні й додаткові. До основних відносяться докладна інформація про людину — оцифрована фотографія особи, оцифрований підпис, прізвище, ім'я, дата народження. Додаткові відомості — це відбитки пальців. Ці відомості вноситимуться виключно за згодою людини.
    Документи, що посвідчують особу, видані до моменту початку оформлення біометричних документів, будуть чинними. Тобто, закордонний паспорт буде дійсним до дати, зазначеної у паспорті, як кінцева дата дії. З ними можна буде і надалі виїжджати за кордон та отримувати візи. Обміняти його на біометричний паспорт це право, але не обов’язок людини. Так само, як і право людини відмовитися від біометричних документів через релігійні переконання.
    Термін дії біометричного закордонного паспорта – 10 років, а біометричного проїзного документа дитини – 4 роки ( зараз – 3 роки). Строки виготовлення біометричних документів повинні бути наступними : звичайний режим – 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети на його отримання, терміновий режим – 7 робочих днів.

    Ольга Поштак, головний спеціаліст по зв’язках з громадськістю та ЗМІ ГУ ДМС України в Закарпатській області

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору