ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Спільне засідання Президії ГР при Закарпатській ОДА та членів Асамблеї громадських рад Закарпаття (ВІДЕО)

    24 квітня 2024 середа
    75 переглядів
    Громадський контроль є дієвим інструментом у боротьбі з корупцією

    28 листопада відбулось спільне засідання Президії ГР при Закарпатській ОДА та членів Асамблеї громадських рад Закарпаття. Участь громадськості у запровадженні дійсно народного контролю у всіх сферах життєдіяльності громад та можливості громадськості в антикорупційних ініціативах стали головною темою зібрання.

    Так, за переконанням учасників зібрання,  дієвим інструментом у боротьбі з корупцією у всіх сферах життєдіяльності країни є законодавче  встановлення механізму  здійснення громадського контролю за діяльністю органів влади та посадових осіб, виявленні проявів корупції, зловживання владою та порушення законодавства з боку державних органів та посадових осіб.

    Тому, навколо проекту ЗУ «Про громадський контроль» розгорнулась широка дискусія, активну участь в якій також прийняли Комісар у Закарпатській області Української служби порятунку Мальований А.А. та голова правління ГО «Посольство Миру», директор Закарпатського регіонального відділення міжнародної асоціації офіцерів спецпідрозділів по боротьбі з організованою злочинністю  Голін В.М.. У зв’язку з  актуальністю та необхідністю як найшвидшого прийняття даного закону, вирішили створити робочу групу та  провести інтерактивне обговорення та доопрацювання проекту в стислий термін до 15 грудня поточного року.

    Обговорили присутні і результати досліджень, які провели громадські активістів на звернення ТОВ «Фірма Магістраль» шляхом опитування  пасажирів щодо рівня обслуговування в потягах, які курсують в Ужгород і зворотно. Враховуючи те, Львівська залізниця з травня місяця відмовилась від прання постільної білизни в м. Ужгороді, а вирішила ці послуги надавати самостійно незважаючи на те, що собівартість прання у Львові є значно вищою через транспортування білизни з Ужгорода до Львова і у зворотному напрямку, втрачаючи при цьому за приблизними оцінками щомісяця до 400 тис. грн., тобто майже 5 млн. грн. з розрахунку на рік, прання власними силами ДТГО «Львівська залізниця»,  не завжди має задовільну якість, що спричиняє значну кількість скарг пасажирів та про що засвідчило проведене громадськими активістами опитування серед пасажирів. Зважаючи на те, що у  таких фінансово складних умовах функціонування, а тим більше – в період реформи Укрзалізниці, державному підприємству наносяться не виправданні збитки з власної ініціативи залізниці,  а також й те, що Закарпаття поряд з втратою робочих місць і бюджетних надходжень втрачає обличчя туристичного реноме, прийнято рішення з даного питання підготовити висновки громадської експертизи та звернутись до керівників області і держави про перегляд вказаної позиції Укрзалізниці та оголошення тендеру на закупівлю вказаних послуг на відкритому ринку.

    Повну підтримку учасників зібрання знайшов і проект Угоди про співпрацю з антикорупційного ФОРУМу громадських ініціатив, ініціатором якої виступив Центр антикорупційних досліджень Всеукраїнскої громадської організації «Правозахисна організація «Спільна Мета», яку презентував голова профільної Комісії ГР Йосиф Лазар. Також, на засіданні  учасникам проекту «Ефективна протидія корупції – Спільна Мета громадських ініціатив у взаємодії з органами влади та кримінальної юстиції», головними завданнями якого є створення мережі громадських антикорупційних ініціатив, підготовка якомога більшої кількості активно налаштованих лідерів,  були вручені Сертифікати про проходження практичного курсу в рамках даного проекту. Слухачами тренінгових навчань стали викладачі та студенти юридичного та економічного факультетів УжНУ, члени ГР та АГРЗ.

    Також, задля досягнення практичних результатів у співпраці, було прийняте рішення створення при Асамблеї громадських рад Закарпаття Координаційної ради по протидії корупції в регіоні, головою якої було обрано Лазаря Й.Й. і, якому  було доручено провести організаційну роботу по її формуванню та  залученню до її роботи як представників громадськості, так і від органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

    Підтримали учасники зібрання і рішення Комісії з питань національностей Громадської ради ІІ скликання про розгляд Заяви національно-культурних товариств Закарпаття щодо збереження територіальної цілісності України та мирних і дружніх міжнаціональних відносин у зв’язку з подіями на Сході України. Вирішено було  Заяву про підтримку оприлюднити на сайті ГР та ЗМІ.
    Cхвально поставились учасники до питання взаємної підтримки та співпраці між Закарпатським та Дніпропетровським регіонами про що звітував голова ГР та АГРЗ  Федір Харута. Він наголосив,   що за результатами ряду зустрічей, які за погодженням керівництва Закарпатської області відбулись з керівництвом Дніпропетровської області в рамках реалізації концептуального проекту з організації залізничного туризму на вузькоколійних залізницях  в Карпатському регіоні та з метою активізації об’єднання зусиль  навколо реалізації регіональних програм і проектів, спрямованих на економічну  стабілізацію і розвиток територіальних громад України, за ініціативою громадськості Закарпаття,  було вирішено укласти суспільну Угоду між Закарпатським та Дніпропетровським регіонами про співпрацю, підписанням якої  має відбутись в найближчий час на зустрічі делегацій від регіонів.

    Виходячи з пропозицій, які прозвучали в ґрунтовній доповіді заступника керівника Експертного Центру наукового супроводження економічних реформ в Закарпатській області, заступника декана факультету економіки УжНУ Бутурлакіної Т.О. «Активізація та імплементація скоординованої співпраці між освітою, владою та громадою: професійний кадровий резерв і вмотивована молодь краю», вирішено, з метою організації інформаційної освітньо-соціальної кампаніїї, за підтримки УжНУ, студактиву, громадських організацій і роботодавців створити спеціалізовану (профільну) комісію  при Асамблеї ГР по освітнім реформам та підтримці соціальних ініціатив.

    Зважаючи на зволікання та суттєві недоліки, допущенні виконавчою владою,  при розробці Стратегії розвитку Закарпаття до 2020 року, за пропозицією голови Комісії з питань регіонального соціально-економічного розвитку, ресурсного потенціалу та інвестицій ГР Лукші О.В. прийнято рішення підтримати пропозицію груп громадських експертів, залучених до Робочих груп з 5-ти пріоритетних напрямків розробки Стратегії розвитку Закарпаття до 2020 року, щодо змісту її розділів та прискореного Плану розробки та скликати не пізніше 15 грудня 2014 р. позачергове засідання Президії Громадської ради при ОДА для обговорення і схвалення пропозицій Робочих груп експертів щодо формулювань Бачення, Місії, вибору пріоритетних цілей та SWOT – аналізу Стратегії розвитку Закарпаття до 2020 року. Відповідальним за підготовку позачергового засідання призначити Лукшу О.В. та Секретаріат АГРЗ.

    Особливо надзвичайну підтримку отримав емоційний виступ директора Луганського регіонального відділення Асоціації міст України Наталії Бойко  з боку   присутніх, які висловили намір активізувати співпрацю з регіоном, який потерпає від бойових дій і потребує всебічної допомоги та підтримки, але при цьому не втрачає надію на мир і оптимістично дивиться в майбутнє.

    Про результати зустрічі з питань співпраці України та Словаччини  в сфері інвестиційної політики, яка відбулась 24 листопада  в місті Пряшів (Словакія), присутніх ознайомив заступник голови ГР при Закарпатській ОДА, голова Закарпатського відділення УСПП О. Кіндрат. В цьому засіданні також взяли участь Генеральний консул Словацької республіки в м. Ужгород Янка Бур’янова, перший секретар Генерального консульства Словацької республіки Александер Шкурла, представники торгово-промислової палати м. Пряшів, малого та середнього бізнесу Пряшівського краю, голова Громадської ради при Закарпатській ОДА Ф. Харута, начальник управління зовнішньоекономічних зв’язків та транскордонного співробітництва  Закарпатської ОДА А. Варцаба та представники бізнес-кіл Словаччини і України. Серед перспективних напрямків співпраці  були названі пропозиції по розробці спільної програми по розвитку прикордонних територій (термінальні послуги, торгові площадки) компаніями «Закарпатінтерпорт» (Україна) та «Примака» (Словаччина), приєднання до програми розвитку гірських вузькоколійних залізниць (750 мм) з перспективою з’єднання їх з словацькою вузькоколійкою, як єдиного пулу в складі програми розвитку туризму з Закарпатській області. Йшла мова на зустрічі також про можливість створення на прикордонних територіях сусідніх держав  аналогу спеціальної економічної зони (СЕЗ) або територій пріоритетного розвитку (режим порто-франко), а також про доцільність створення міжнародного логістичного центру Україна-Словаччина, де будуть діяти преференції в тарифних ставках як з боку Словаччини (Братіслава), так і з боку України (Київ). Приділили учасники зустрічі увагу таким  проектам, як спорудження міжнародного аеропорту в місті Мукачеві та реконструкції Ужгородського аеропорту, які в даний час призупиненні через відсутність привабливого інвестиційного клімату в Україні. Представник ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури» Павло Пшінько продемонстрував присутнім результати того, чому можна навчити молодь, а також виступив з пропозиціями щодо налагодження зв’язків в сфері наукового співробітництва.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору