ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Древні фортеці Закарпаття нашій державі не потрібні!? (ФОТО)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    72 переглядів
    Одна з найстаріших фортеціь Закарпаття - Невицький замок 13 століття

    Одна з найстаріших фортечних будівель Закарпаття - Невицький замок 13 століття біля Ужгорода — не потрібен державі Україна! Не перебуває в держреєстрі памяток архітектури! Навколишня територія забудовується та руйнується.

    Цінність памятника - автентика! Збережено цільний комплекс 15-17 ст. Руйнація 10-15%.

    Невицький замок — зруйнований замок в Ужгородському районі Закарпатської області. Він знаходиться на відстані 12 км. від Ужгорода, поблизу с. Невицьке і Кам'яниця на лівому березі р. Уж, на вершині вулканічного походження, на висоті 260 м над рівнем моря. Стоїть на горі, що омивається гірським струмком Вайда.
    Підйом у гору досить крутий, але захоплюючий: іти доводиться по закрученій стежці через негустий ліс. Підйом займає десь хвилин сорок.
    Серпантином піднімається до замку дорога, виводячи спочатку до будівлі санаторію радянських часів та парку «Сад Вагнера» (закладений Ужанською лісовою управою в 1879 р.). Тоді ж було споруджено й фонтан із природним тиском води, який діє дотепер і дивує взимку своїми незамерзаючими струменями.
    Ім’я своє парк отримав на честь відомого угорського садовода Карла Вагнера, скульптура якого колись прикрашала оглядовий майданчик у парку.
    Ще кілька десятків метрів від фонтану — і перед очима відкривається панорама середньовічного замку. Зараз на його території тривають реставраційні роботи, які завершаться в 2015 р., але це майже не перешкоджає відвідинам фортеці. Вхід на руїни Невицького замку вільний.
    Якщо у вас немає свого транспорту, до розвалин Невицького замку можна добиратися з Ужгорода (з площі Корятовича) маршруткою № 115. Виходити в такому разі потрібно не в Невицькому, а в наступному селі Кам’яниця.
    За стратегічними мірками Невицький замок розташовувався дуже вдало, бо саме в цьому місці, де вузька долина Ужа починає розширюватися, можна успішно контролювати шлях, який проходив на Ужоцький перевал. Відповідні природні умови, поповнені продуманими антропогенними змінами рельєфу, зробили це місце придатним для будівництва фортифікаційних споруд.
    0_k__527535398658607-1.jpg
    0_k__527535398658607-2.jpg
    0_k__527535398658607-4.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору