ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Порядок проведення державної реєстрації права власності на будинки

    25 квітня 2024 четвер
    21 переглядів

    Порядок проведення державної реєстрації права власності на будинки, побудовані до 05.08.1992 у сільській місцевості.

    Особливістю виникнення права власності на нерухоме майно є обов'язкова державна реєстрація такого права. Однак, на сьогодні, непоодиноким випадком є відсутність оформленого права власності на об'єкти нерухомого майна збудовані ще у попередній період.
    А відсутність державної реєстрації права власності на нерухоме майно являється ознакою відсутності самого права на це майно. Згідно ст. 331 Цивільного кодексу України, якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, то право власності виникає з моменту державної реєстрації. Так, у відповідності до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» права на нерухоме майно та їх обтяження, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.
    Отже, право власності на нерухоме майно виникає з моменту державної реєстрації такого права. .
    Для проведення державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно необхідними документами є документи, що підтверджують виникнення, перехід або припинення права власності та інших речових прав на нерухоме майно та інші документи, визначені Порядком державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.2011 №703. Одним із документів, що підтверджують виникнення, перехід та припинення права власності та інших речових прав на нерухоме майно є свідоцтво про право власності на нерухоме майно, видане державним реєстратором.
    Статтею 18 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» визначений перелік випадків, у яких видається свідоцтво про право власності на нерухоме майно, що підтверджує виникнення права власності.
    Відповідно до п. 42 Порядку, державний реєстратор у встановлених законом випадках за результатами розгляду заяви про державну реєстрацію видає свідоцтво про право власності на нерухоме майно, на підставі якого проводить державну реєстрацію прав власності на нерухоме майно.
    Про те, для проведення державної реєстрації прав з видачею свідоцтва про право власності на нерухоме майно у зв'язку з набуттям права власності на новозбудовані чи реконструйовані об'єкти нерухомого майна заявник подає органові державної реєстрації прав, зокрема, документ, що відповідно до вимог законодавства засвідчує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта.
    Окремою категорією законодавством визначено об’єкти нерухомого майна, побудовані до 05.08.1992 року та спрощено порядок проведення державної реєстрації права власності на ці будинки.
    Відповідний Закон України «Про внесення змін до статті 19 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" щодо особливостей державної реєстрації прав власності на об’єкти нерухомого майна закінчених будівництвом до 05 серпня 1992 року » був прийнятий 15.04.2014.
    Так, для проведення державної реєстрації будинків, побудованих до 05.08.1992 у сільській місцевості, наразі достатньо подати заяву та виписку з погосподарської книги. Вказана виписка буде надаватися за місцем знаходження таких будинків сільським головою або відповідною архівною установою.
    У таких випадках для проведення державної реєстрації права власності технічний паспорт не подається за виключенням випадків, коли у виписці з погосподарської книги відсутні дані стосовно технічної характеристики об’єкта нерухомості.
    Крім цього, для здійснення державної реєстрації права власності на зазначені об’єкти нерухомості, документами, що посвідчують речові права на земельні ділянки під такими об’єктами також вважаються рішення відповідної сільської ради про передачу (надання) земельної ділянки в користування або власність.

    Начальник реєстраційної служби Головного
    управління юстиції у Закарпатській області
    Наталія Юркуц

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости