ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Проекти оновлення "Старого Ужгорода" від архітекторів міста Лева (ФОТОЕСКІЗИ)

    20 квітня 2024 субота
    76 переглядів
    Оновлення історичного центру Ужгорода від випускників Львівської політехніки.

    На Закарпаття молоді львівські архітектори приїхали на запрошення ужгородської влади та перед місцевими колегами за спеціальністю, управлінцями та активними громадянами презентували власні проекти.

    Нові ідеї щодо омолодження міста прийшли послухати і керівники міста Віктор Погорєлов та Іван Волошин.

    – Нам приємно мати можливість презентувати певні роздуми студентів, – зазначив науковий керівник, професор університету Богдан Посацький. – І Ужгород, і Львів міста історичні. Більше того, вони споріднені по містобудуванню і архітектурі. Єдина відмінність – річка, що розділяє закарпатський обласний центр навпіл. Тому одна з найбільших складностей тут – організація транспортного руху. Це справді вічна проблема, яка майже всюди в Європі вирішена однаково, а саме формуванням пішохідних зон в центральній частині міста. Тому сьогодні це наше зі студентами головне завдання, адже Ужгород в цьому плані має дуже багато гострих проблем.


    Вулиця Волошина


    Всю вуличну рекламу, яка у вигляді сітілайтів "прикрашає" Волошина пропонують вмістити в єдиний динамічний рекламний циліндр на перехресті Корзо-Волошина. Смітники з пішохідної зони забрати, дитячий майданчик, що біля них, зробити стаціонарним. Облаштувати велодоріжки.


    Вулиця Фединця


    Основні проблеми цієї вулиці – стихійне паркування і торгівля, а також будинки, що стилістично не відповідають забудові.

    Віктор Погорєлов погодився, що наразі Фединця у жахливому стані: "Минулого року у нас виникла ідея зробити цю вулицю паркувально-проїзною. Поставити на в’їзді та виїзді з неї шлагбауми. За кошти, виручені за паркування, можна було б її облагородити. У планах – змусити продавців ринку, які загромаджують вулицю вантажівками, платити за паркування".


    Вулиця Духновича


    Її головною особливістю є різкий перепад поверховості. Серед пропозицій – акцентувати турінфоцентр, впорядкувати озеленення, додати велодоріжки, облаштувати пішохідний шлях для маломобільних груп населення (додати пандуси).


    Вулиця Корзо


    Тут пропонують ввести обмеження на рекламні вивіски, які візуально забруднюють вулицю, окреслити території літніх майданчиків, що перешкоджають пішохідному рухові, влаштувати фонтан з "горняток кави", влаштувати оглядовий майданчик на перетині Корзо та набережної Незалежності.


    Вулиця Корятовича


    В проекті студентів ця вулиця не захаращена машинами та має розширені тротуари.


    Площа Театральна


    Тут запропонували побудувати 2-рівневий паркінг, який би вирішив проблему паркування для автомобілів, які обслуговують дану площу, виокремлення зон для торгівлі, рекреації та паркування велосипедів, а також висадити липові дерева, які б утворили собою продовження Липової алеї.


    Площа Петефі


    На цій площі випускники пропонують встановити квіткові магазини, павільйон з літнім кафе та сценою, а також фонтан

    Звісно, Ужгород не можна зрівняти зі Львовом. Свого часу останній отримав великі суми від уряду, а також іноземні інвестиції на свій розвиток. Однак, головні проблеми, які лунали чи не в кожному студентському проекті, здається, можна вирішити і без серйозних капіталовкладень – це звільнення вулиць Ужгорода від засилля автомобілів, стихійних паркувань та торгівлі, упорядкування фасадів в історичній частині міста та зменшення кількості реклами.

    – Треба зауважити, що це були концептуальні речі. Концепція від готової ідеї відрізняється тим, що це тема для обговорення, з якої потім генеруються практичні речі. З ідей, що мені сподобались – організація паркомісць біля драмтеатру та на місці теперішньої дитячої залізниці. Після Нового року ми сформуємо певний фінансовий фонд та відкриємо конкурс серед архітекторів на найкращий проект відновлення історичного центру Ужгорода, –  узагальнив Іван Волошин, заступник Ужгородського міського голови.

    Юлія Барабан

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору