ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чи буде АТО на Закарпатті? Геополітика в краї – насторожує…

    29 березня 2024 п'ятниця
    92 переглядів
    Угорці України повинні отримати автономію і подвійне громадянство

    Хочу нагадати геополітичні балачки довкола Закарпаття саме зараз. Після відвідання краю міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним вже першого тижня нового року. До речі, одним із росіян у теперішньому українському уряді. Це я нагадую не дарма. З моїх висновків у кінці матеріалу стане зрозуміло…

    5 січня, проводячи прес-конференцію для місцевих журналістів, П. Клімкін попередив закарпатців про те, що держава почне застосовувати санкції проти громадян, які мають два паспорти. Цю погрозу він проголосив, опираючись на положення Конституції. Ось пряма мова міністра, наведена новостійним інтернет-порталом:
    “В Конституции Украины четко написано, что двойного гражданства быть не может и точка. Каждый должен уважать украинские законы. Каждый, кто имеет два паспорта должен понимать, что его обнаружат и применят соответствующие санкции.



    Скоро будет введен совместный таможенный контроль, который сделает невозможными случаи, когда на украинской таможне гражданин показывает один паспорт, а на европейской – другой”.



    Вже 6 січня віце-прем'єр-міністр Угорщини Жолт Шемьєн через журналістів передав П. Клімкіну відповідь:
    "Пан український міністр закордонних справ може бути абсолютно впевнений у тому, що Угорщина не буде партнером (у справах), які могли б поставити під найменшу загрозу інтереси угорців у Закарпатті".
    Після таких слів Ж. Шемьєна, мені відразу пригадалася інформація, оприлюднена на порталі “Українська правда” 13 травня 2014 року
    (http://www.pravda.com.ua/news/2014/05/13/7025158/)



    Аби не виконувати роль “пошкодженого телефону”, як в дитячій грі, наведу ту публікацію дослівно:
    Угорці, які проживають на території України, повинні отримати автономію і подвійне громадянство. Про це заявив у парламенті Угорщини прем'єр-міністр цієї країни Віктор Орбан, передає ТСН.



    "Ми розглядаємо угорське питання як європейське питання. Угорці, які живуть у Карпатському регіоні, мають право на подвійне громадянство, на права національної спільноти й на автономію", - заявив він.
    На думку Орбана, питання про становище угорців в Україні особливо гостре для Будапешту.
    "Становище 200 тисяч угорців за національністю, які живуть в Україні, надає цьому питанню особливої гостроти. Угорська громада там повинна отримати подвійне громадянство, всі права національної спільноти, а також вона має отримати можливість самоврядування", - заявив він.



    "Це наші чіткі очікування від нової України, яка зараз постає", - додав угорський прем'єр. Водночас, Орбан підтримав українську владу в розбудові демократичної держави.



    Слід зазначити, що в Україні живе, за різними даними, від 160 до 200 тисяч угорців. В інших країнах є значно більші угорські меншини – в Сербії угорців від 250 до 290 тисяч, у Словаччині близько 500 тисяч, а в Румунії понад мільйон осіб угорської національності. Раніше в Міністерстві закордонних справ Угорщини заявили, що Будапешт не буде порушувати територіальну цілісність України і не намагатиметься приєднати до себе Закарпаття.



    Однак 9 квітня, на сесії ПАРЄ, угорський делегат виступив одним фронтом із представниками російської делегації. Угорець тоді заявив, що в Україні діють "приховані сили", які намагаються захопити владу.
    Також він заявив, що Україна – "штучна держава", до складу якої, зокрема, входить Закарпаття, яке багато років належало Угорщині.



    Крім того, представник Угорщини згадав про проблему закарпатських русинів, яких "ніхто не визнає в Україні".
    У березні минулого року заступник голови Держдуми РФ, лідер ЛДПР Володимир Жириновський запропонував Польщі, Угорщині та Румунії поділити Україну, залишивши нашій країні лише центральну частину нинішньої території. За його планом, Польщі могло б відійти 5 областей - Волинська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська та Рівненська, Угорщині – Закарпаття, а Румунії – Чернівецька область. Собі Росія хоче, окрім Криму, схід і південь материкової України.



    * * *
    А тепер головне, що навіюють подібні настрої серед політиків Угорщини. На мою думку…
    ...
    ...
    В Угорщині наростає геополітичний погляд на теперішні кордони із сусідами, який народжений пам’яттю про Австро-Угорську імперію. Іншими словами, - відчуваються саме імперські амбіції. А не інші. Навіть не політичною ситуацією у Європі до початку другої Світової війни, коли Угорщина не відігравала великої ролі у тій частині Європи. І не періодом Другої світової, коли була сателітом гітлерівської Німеччини, і на тому безславно закривши ще одну сторінку своїх амбіцій.*



    А те, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан сказав своїм парламентаріям, - тільки підкреслює імперські амбіції. Бо ж хочу нагадати долю Закарпатського краю, яка сталася там після зникнення з політичної карти Европи Австро-Угорщини.



    Закарпаття було автономним?
    8 листопада 1918 року на політичній карті Європи зникла держава – Австро-Угорська імперія. Закарпатська Русь (зараз, головно, Закарпатська область) “залишилася” територіально вільною, не підпорядкованою жодній сусідській державі. 9 листопада рада русинів в Ужгороді висловилася за приєднання закарпатських земель до Угорщини на правах автономії. Тим часом (12 листопада) русинські емігранти у США вирішили те, що земля їхніх предків повинна бути приєднаною до Чехословаччини. Задля цього було вирішено провести референдум поміж американських русинів. Його результати показали, що русини США більшістю голосів проголосували за приєднання до Чехословаччини. Хоча була й серйозна цифра бажаючих приєднатися до України – 28 відсотків, яка, як знаємо, входила до складу СРСР.


    Безпосередньо на території Карпатської Русі проходили народні збори по різних населених пунктах. І на них також чулися різні думки, - до кого приєднатися. В решті-решт, перемогла ідея приєднання до Чехословаччини. А коли на початку 1919 року край зайняла чехословацька армія, питання розрішилося “само собою”.
    На правах автономії Карпатська Русь у Чехословаччині була перейменована у “Підкарпатську Русь”, що було закріплено в Конституції країни. Та життя показало, що автономія була тільки проголошена, і такою залишилася тільки на папері. Та й та, паперова “автономність” протрималася лише 20 років…
    18 березня 1939 року в Закарпаття увійшли союзники гітлерівської армії – угорські війська. Карпатську Україну, як на той час цей край вже називали, було ліквідовано. Територія увійшла до складу Угорщини.
    В 1944 році Закарпаття було зайнято червоною армією. 29 червня 1945 року в Москві було підписано угоду про входження колишньої Підкарпатської Русі до складу УРСР. Питання остаточно було закрите 22 листопада (1945 р.), коли чехословацький парламент ратифікував угоду від 29.06.1945 року. Чехословаччина погодилася передати СРСР місто Чоп з околицями, хоча ця територія не була частиною Підкарпатської Русі, а словацькими землями.
    * * *

    У період від визволення Закарпаття червоною армією і до підписання угоди від 29.06.1945 р., цю територію ділили, хто тільки міг, чи хотів. Щодо цього я зустрів характерну замітку в газеті “Свобода” (США) від 16-го січня 1945 року під заголовком:
    Чесько-совєтський спір за посідання Карпатської України
    ЛОНДОН. – Іван Петрушка комуністичний провідник на Карпатській Україні, бувший член чеськословацького кабінету, предложив д-рови Бенешови, чеськословацькому президентові домагання відступити негайно Карпатську Русь совєтській Україні. Він покликається на загально народний плебісцит, що випав у користь прилучення до совєтської України. Крім цього він покликався на мову, котра мовляв на Підкарпаттю зовсім така як на совєтській Україні.


    Домагання Петрушки викликало поважне занепокоєння в чеськословацькім уряді, тим більше, що Петрушка домагається відступлення совєтській Україні земель аж по Татри, що досі належали до Словаччини. Аби перебігти ці заходи, д-р Бенеш вислав до Москви Франтішека Немаца, котрого він недавно йменував був чеськословацьким губернатором Підкарпатської Руси. Чеськословацькі часописи пишуть, що Бенеш недавно підписав угоду з Совєтським Союзом, на основі котрої Підкарпатська Русь має належати до Чехословаччини. Ходять чутки, що недавно тому Молотов заявив чеськословацькому урядови, що совєтський уряд готов стояти при тій угоді, але додав, що в краю існує сильний рух за прилучення Руси до Великої України. Чеськословацький уряд не знає, чи заява Молотова це ультимат, приятельська рада, чи тільки інформація.



    …У Москві комуністична “Правда” каже, що Мадярщина домагається повороту Руси Мадярщині.
    PS. Тривоги місцевої влади за долю Закарпаття передалися і за океан, до чехословацького уряду “у вигнанні”. Про це також писала газета “Свобода”. Читаємо:
    Чехи здивовані московською піддержкою української ірриденти ЛОНДОН. – Чеськословацькі урядники на вигнанню заявляють своє здивовання зприводу видимої піддержки совєтського уряду для українських домагань відступлення “Карпатської Руси” совєтському союзові. Цю піддержку чехословацькі урядники добачують у тому, що київське радіо передає іридентистичну пропаґанду. Вони кажуть, що московський уряд робить цю пропаґанду через совєтську Україну.



    Цю пропаганду тут вважають відплатою Сталіна Бенешови за те, що Бенеш відмовився визнати люблінський комітет негайно як тимчасовий польський уряд, як таким його визнав совєтський уряд у Москві; крім цього Бенеш не переніс свого уряду на Словаччину, як це йому радив совєтський уряд.
    Акцію за відорвання Карпатської України веде тепер д-р Павло Цібере, що належав до чеськословацької державної ради в Лондоні, але три місяці тому з неї зрезиґнував.
    * * *

    А тепер підсумок… Сказані слова Клімкіним закарпатським журналістам, якщо їх вимірювати як провокацію, можна порівняти зі словами Фаріон на адресу жителів Донбасу. Які також внесли свою краплю у теперішню ситуацію на сході. Так що виходить: Клімкін хоче друге АТО? Вже на Закарпатті?
    …Коли я читав коментарі місцевих читачів під інформацією про прес-конференцію Клімкіна, виніс звідти головну думку: закарпатці АТО не бояться. Вони просто виїдуть за кордон.
    * * *

    І насамкінець. За “два паспорти” в українському уряді “думають”. А ось угорські ‘зазіхання” на Закарпаття залишають без уваги. А до чого це приведе? Своїми словами знову не буду переказувати. А кому цікава проблема. Читаємо за адресою (і не так інформацію, як коментарі):

    на прес-конференції в Ужгороді міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що «незабаром застосовуватимуться санкції до тих, хто має по два і більше паспортів»

    Автор: Петро Осипенко

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.