ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Залітні шахраї-рекетири, або шукачі пригод!?

    24 квітня 2024 середа
    63 переглядів

    Ситуація, яка нині склалася в країні, усім зрозуміла, як зрозумілі і причини того хаосу та анархії, які нині відбуваються на теренах держави.



    Тому, і це цілком логічно, в цей час слід очікувати сплеску діяльності різного роду Остапів Бендерів та братів лейтенанта Шмідта, у яких на меті в цій обстановці збити з когось шалені гроші. Хвалити працю Закарпатської ДАІ я в цій публікації не буду. Нарікання є, але є і плідна праця з попередження аварійності на дорогах, тощо.
    Те, що днями відбулося в Закарпатті, навколо підрозділу Мукачівського ДАІ та обласного управління, саме і наштовхує на різні роздуми. Але про все по порядку в моєму журналістському розстеженні.
    «Дорожній контроль»
    Ця історія, як розповідають працівники ДАІ, почалася з того, що 19 січня 2015 року на Мукачівському посту ДАІ за порушення правил дорожнього руху інспектором було зупинено автомобіль із іноземними номерами, зокрема США, власник якого надав документи, які посвідчують, що він є громадянином США. Саме навколо цього громадянина та автомашини розпочався новий серіал, така собі «Дорожня Санта Барбара», від якої так і тхне шахрайством та рекетом. Адже іноземець їхав не сам, а з супроводом членів ГО «Дорожній контроль», і виступав, слід розуміти, у вигляді наживки.
    Саме представник ГО «Дорожнього контролю» і угледів порушення та зловживання з боку працівників ДАІ, і, як стверджує, задокументував їх на відео. Він і втрутився в ситуацію, показавши посвідчення члена організації.
    З метою не створення конфліктної ситуації працівником ДАІ було прийнято рішення закрити на порушення очі та відпустити водія. На цьому, зі слів працівника ДАІ, інцидент було вичерпано.
    «Пропажа» документів
    Але іноземець та його супровід так не вважали. В них була своя «Дорожня Санта Шмідтівна». Тому з’явилася чергова серія з усною заявою так званого потерпілого іноземця на Мукачівське 102. По телефону він поскаржився, що інспектор ДАІ незаконно проник в автомобіль та поцупив у нього документ. Вимагав розібратися та вжити заходів негайного реагування.
    Але іноземцю з його супроводом цього здалося замало, і вони з оператором відеокамери вирішили з’ясовувати стосунки з керівництвом Мукачівської та обласної ДАІ, вимагаючи пояснень на дії працівників ДАІ Мукачівського підрозділу, та треба розуміти, що повернень відібраних, чи то вкрадених працівником ДАІ документів на машину у іноземця.
    Взявши «інтерв’ю» як член ГО «Дорожній контроль», у начальника підрозділу Мукачівського ДАІ, пан Віталій, як член громадської організації, вирішив зустрітися з начальником ДАІ в Закарпатській області. Тому він із оператором вирушив до Ужгорода. Саме там і з’ясувалися інші, не менш цікаві обставини.
    Оперативна група
    Перш за все ці шукачі пригод дуже образилися на те, що керівник державної установи не прийняв їх у своєму кабінеті, а вислуховував їх у приймальні. Як на мене, цілком правильне рішення. В кабінеті знаходиться комп’ютер із службовою інформацією, яку при розвитку нинішньої техніки не важко на відстані «скопіювати».
    Після законної вимоги керівника Закарпатського підрозділу надати письмову заяву про порушення його підлеглими чиїхось прав для того, щоб по ній розпочати перевірку, представник ГО «Дорожній контроль» пан Віталій щось писати відмовився, але захотів повідомити його, як керівника, про службові порушення підлеглими не як член ГО «Дорожній контроль», а як громадянин України.
    На це керівник Закарпатської ДАІ викликав оперативну групу Ужгородського МВ УМВС в Закарпатській області, щоб вони і запротоколювали усі обставини чи то викрадення документів на машину, чи то незаконне проникнення в автомобіль та подальше викрадення працівником ДАІ якихось документів у іноземця, тощо.
    Найдивніше полягало в тому, що коли прибула оперативна група, то пан Віталій заявив, що він ніяких пояснень із приводу пропажі документів у зупиненого водія давати не буде. Тобто оформлювати письмово заяву про злочин відмовився. Після цього оперативна група повернулася в підрозділ, адже немає заяви про порушення, чи то скоєння посадовими особами злочину, значить і немає самого злочину. На цьому можна було б поставити крапку, адже після цього епізоду все було і так зрозуміло...
    А чи був «хлопчик»?
    Коли пішла оперативна група, пан Віталій, зрозумівши, що його з оператором «Катрусиного кінозалу» в кабінет не запросять, почав вимагати від керівництва підрозділу ДАІ спілкування «віч-на-віч». Його прохання було задоволено. Але чомусь із незрозумілих причин «відеооператор» залишився в приймальній… І тут з’явилися нові питання.
    Відеооператор – він хто? Зрозуміло, що не потерпілий! Якщо свідок, то чого? Це так і залишилося поза кадром. Якщо він фізична особа, або навіть свідок події, то мав би вийти в коридор, забезпечивши спілкування «віч-на-віч», чого не зробив. Мабуть, «сімейний оператор», такий собі хронолог «шахрая- рекетира чи то шукача пригод?» Не виключено і що щось інше.
    Зробившу усну заяву та почувши у відповідь від обласного керівництва ДАІ, що протягом місяця буде проведено службове розслідування, скаржник із оператором, залишивши контактний телефон, покинули приміщення обласної ДАІ.
    Сірі «миші»
    Після ознайомлення з усіма перипетіями цієї історії складається враження, що це або голодний заїзд сірих «мишей», або скандальні дії на користь третіх осіб, які могли і замовити цей цирк. Стверджувати це є усі підстави.
    Що відразу «ріже слух» та «кидається у вічі».
    На самому старті «циркової програми» пан Віталій, захищаючи інтереси іноземця, відрекомендовується інспекторам ДАІ як член ГО «Дорожній контроль». Припустимо що це так. Але в такому разі не все так просто.
    По-перше, громадська організація діє за статутом своєї організації. Тому вона не є «шакалячою» організацією, члени якої, поділивши Україну на сектори, самовільно «шакалять» на її дорогах. Тобто кожен «заробляє» чи то виживає як може.
    По-друге. Діючи за статутом і виїжджаючи до іншої області, члену організації виписується відрядження, в якому вказується, зокрема, і мета поїздки. Наприклад, надання допомоги Закарпатському ГО «Дорожній контроль» в організації роботи на місцях із забезпечення безпеки на дорогах області, взаємодії з працівниками ДАІ тощо.
    Але відрядження цей пан не мав, тим паче далекий від цього поняття і його колега. Тому, коли виникло питання, в якості кого пан Віталій в області, то він плавно з’їхав на те, що виступає як фізична особа – громадянин України. В такому разі в цьому контексті виникають запитання.
    1. Чому пан Віталій спочатку надає представникам правоохоронної структури посвідчення члена ГО «Дорожній контроль», а потім виступає, як фізична особа? Це свідчить, що він не відчуває себе впевнено, як член ГО «Дорожній контроль». А, значить, його центральне керівництво в Закарпаття не відряджало. Тобто пан Віталій засвітився в області як приватна особа з явними порушеннями статуту організації. Без сумніву, що його керівництво не в курсі дій свого члена, який такими діями підриває авторитет організації. Це якщо брати за законом. Якщо ж керівництво в курсі, то йому, мабуть, авторитет ГО «Дорожній контроль» до одного місця. Аби був скандал, а на ньому щось може із грошей і капне. Враховуючи, що нині Україна – це суцільне «Весілля в Малинівці», то не буде дивним, що усі власники посвідчень ГО «Дорожній контроль» діють на теренах України у такий спосіб. Тобто як ті сірі, голодні «миші» шакал ять на місцях на хліб та на масло з ікрою до нього. Як що це так – то шкода, адже задумка була непогана.
    2. Чому пан Віталій відмовляється дати пояснення для подальшого порушення кримінальної справи проти службових осіб, які нібито порушили права водія-іноземця, кудись там проникли і щось поцупили? Якщо ви, як член ГО «Дорожній контроль», були свідком, що у когось щось забрали, і про це постійно наголошували, то ви би, мабуть, мали вжити всіх заходів для повернення документів тощо і притягнення винних осіб до передбаченої законом відповідальності. До того ж оформити таку заяву письмово та додати до неї відеоматеріали. Чого не було зроблено.
    Висновок: непослідовні дії іноземця та його супроводу свідчать про те, що подія пропажі чогось, або незаконного проникнення кудись та кимось із працівників ДАІ відсутня. Тобто всіма ними надумано із якоюсь метою. Таким чином як результат ми маємо голослівні твердження, такі собі вільні фантазії на тему ДАІ заїжджих заробітчан, чи то шахраїв-рекетирів, або шукачів пригод.
    Цей висновок знаходить свої підтвердження у подальших подіях із участю тих же самих осіб, про що буде трохи нижче.
    Але поки, як кажуть, повернемося до наших «баранів».
    На той час – обід 21 січня 2015 року – в наявності у керівництва ДАІ був тільки номер мобільного телефону члена ГО «Громадський контроль» пана Віталія, адже писати заяву про порушення, свідками яких він був, із вказівкою своєї адреси, він із незрозумілих причин, як «принциповий» громадянин, відмовився.
    Тобто пана Віталія, як члена ГО «Дорожній контроль», заздалегідь не цікавило чи буде встановлено факт порушення, чи то злочину. Куди повернуть вилучені документи, чи то нададуть відповідь по порушених правах водія. Тобто відповідь відправляйте на село дідусеві. Або «бийте в рейку», бо телефонна карточка може виявитися разовою. Не цікавить це його і як громадянина України. В такому разі, що його, чи їх, цікавить? Може гроші?! Не виключено, адже в цих подіях вже спостерігається не тільки певна зацікавленість, а навіть і замовність, бо дуже наполегливо ці хлопці усіма способами лізуть на скандал...
    В їх діях вже вбачаються ознаки зріючого злочину – вимагання грошей від посадових осіб за нібито скоєне правопорушення підлеглими, свідками якого вони нібито були. А відео від сімейного «оператора» для Ютубу – як важіль для тиску у вибиванні грошей. А в подальшому – і усунення неугодного керівника.
    3. При спілкуванні з начальником ДАІ пан Віталій почав перераховувати порушення на штрафному майданчику в Мукачеві, наявність постів ДАІ перед Чопською митницею тощо. Однак виникає знову те ж саме питання: якщо цей пан виступає як фізична особа по нібито порушених правах водія-іноземця, то до чого тут штрафний майданчик із постами біля митниць Закарпаття? А вони що, і там встигли побувати, як фізичні особи, а не як члени ГО «Дорожній контроль», чи чули від когось, бо постів біля митниць вже давно немає?
    4. Зі слів пана Віталія та «сімейного оператора», вони в Закарпаття приїхали на два тижні. Грошей їхніх не рахую, але проживання в нашому краї не з дешевих. Подальші висновки з перших кроків «відпочиваючих» робіть самі. А от подальші кроки шукачів «пригод», яким не вистачає адреналіну і за якими плаче АТО, (А може вони в такий спосіб ховаються від мобілізації?! – Прим. Автора) не забарилися. Вони вирушили на пост ДАІ «Нижні Ворота», де спробували розіграти черговий спектакль.
    З метою об’єктивності та неупередженості надаю повний текст коментаря прес-служби УМВС в Закарпатській області та керівника Закарпатських міліціянтів пана С.Шаранича.
    В контексті вище написаного ця історія виглядає ще кумеднішою та зрозумілою… Висновки робіть самі.
    Андрій Сотніков, м. Ужгород.

    Що сталося на посту в Нижніх Воротах на Закарпатті?
    В Інтернет-ЗМІ з′явилася інформація про те, буцімто на посту міліції в Нижніх Воротах «міліція заблокувала активістів «Дорожнього контролю», які зібрали на неї компромат». Що ж насправді трапилося вчора у Нижніх Воротах?
    Близько 17.30 год. 22 січня на пост ДАІ в с. Нижні Ворота Воловецького району заїхав автомобіль «Інфініті» червоного кольору. Іномарка мала американські номерні знаки. В салоні разом із водієм перебувало 5 осіб.
    На прохання пред′явити документи на автомобіль пролунала відповідь, що власник є громадянином США і не розуміє української мови… Водночас вже зараз з’ясовано, що власник авто є відомим у м. Мукачево підприємцем і фігурантом кількох кримінальних проваджень… Не так давно цей «американець» давав інтерв′ю відомій телепрограмі «Гроші», де чудово говорив українською…
    Тим часом пасажири «Інфініті» стали всіляко провокувати працівників ДАІ на конфлікт, знімаючи все на відео. При цьому категорично відмовлялись назватись, хто вони, звідки, пред′явити документи тощо. З кожною хвилиною нахабство цих «гостей» на посту «Нижні Ворота» зростало. Усе це тривало декілька годин…
    О 19.45 на телефон «102» Свалявського райвідділу міліції надійшло повідомлення про те, що в цьому автомобілі «Інфініті» на американських номерах може знаходитися вибухівка. Міліція забов′язана була діяти відповідним чином. На місце пригоди прибула слідчо-оперативна група, експерти-вибухотехніки, кінолог із службовою собакою. Машину було заблоковано, територію довкола огороджено.
    Особи, які були в «Інфініті», знову відмовились надати будь-які документи. Натомість вони заявили, що працівники міліції… викрали від них золоті прикраси! Однак далі, коли співробітники прокуратури Свалявського району, що також прибули на місце надзвичайної події, попросили написати відповідну заяву – золото «знайшлося»…
    Слід звернути увагу, що всі ці події в режимі «онлайн» висвітлювалися в соціальних мережах з наданням фотографій-селфі в притаманних для створення скандалу висловах. Працівників міліції обливали брудом, аби у користувачів соціальних мереж складалося враження про явно злочинні дії міліції на посту «Нижні Ворота»…
    Невдовзі на місце пригоди прибули представники місцевого «Майдану» аби з′ясувати, що відбувається. Горяни були обурені образливими висловлюваннями в свій бік з боку цих «гостей» Закарпаття. В ході досить емоційної бесіди стало відомо, що «гості» аж із Херсона та Запорізької області й невідомо чим займались на Закарпатті.
    Ледь не дійшло до відкритої сутички між херсонцями та місцевими активістами. Пристрасті вдалося вгамувати міліціонерам та співробітнику прокуратури.
    Близько другої години ночі водія та пасажирів «Інфініті» доставили у Свалявський райвідділ міліції, де на них було складено адміністративні протоколи. Після чого правоохоронці усіх їх відпустили.
    Обставини інциденту в Н.Воротах з′ясовуються. А в Інтернеті «гуляє» відео про буцімто розправу міліціянтів над активістами «Дорожнього контролю»…
    Подію прокоментував керівник міліції Закарпаття Сергій Шаранич:
    – Справжній патріот України – це Громадянин. Громадянин з великої літери. Він не порушуватиме Законів держави Україна. Він плекає в собі, в колі своїх близьких повагу до України, до її інституцій та до Закону. Тим паче у нинішний непростий для нашої держави час.
    Усі, без виключення, скарги на дії працівників міліції від громадян нами розглядаються і після проведення службового розслідування приймаються законні, виважені рішення. За викладеними фактами до нас скарг не надходило. З іншого боку, якщо дії працівника міліції є в рамках Закону, якщо вони є обґрунтованими та викликані необхідністю виконання покладених на нього державою службових обов’язків, то громадяни повинні це розуміти та виконувати законні вимоги правоохоронців, які в першу чергу спрямовані на захист держави та її громадян.
    P. S. До речі, повідомляємо, що головні фігуранти події в Нижніх Воротах
    у грудні 2014 року здійснювали провокації на посту ДАІ «Лазещина» в Рахівському районі, в січні ц. р. – на посту ДАІ в місті Мукачеві, в Ужгороді та безпосередньо в УДАІ УМВС 21 січня 2015 року. Тут вони намагалися «приватно» спілкуватися з керівником управління. Проте начальник УДАІ викликав оперативно-слідчу групу Ужгородського МВ УМВС для фіксації фактів заявлених на словах злочинів. А за викладеними фактами було призначено перевірку. Самі ж гості, відразу після виклику СОГ до УДАІ, несподівано зникли, відразу втративши будь-яке бажання спілкуватися й надавати інформацію про буцімто зловживання працівників міліції…
    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=841452395896671&id=256420304399886&fref=nf&pnref=story
    Від редакції. На цьому ми не ставимо крапку, адже події ще не завершені. Оцінку діям порушників, які виявили непокору працівникам міліції, ще має дати суд. Про перебіг подій навколо цієї історії та портрети нових братів лейтенанта Шмідта, які увійшли в історію як визначні шахраї – в наших подальших матеріалах.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости