ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чому так гостро постало питання про відключення Ужгородського міськводоканалу від електромережі?

    23 квітня 2024 вівторок
    27 переглядів
    Про що саме домовився мер Ужгорода із «Закарапаттяобленерго» щодо Водоканалу?

    Як відомо, вчора, 2 лютого, енергетики вимкнули електропостачання адмінбудівлі КП «Водоканал м. Ужгород».

    У суботу, 31 січня, міський голова Ужгорода Віктор Погорєлов зустрівся із керівником ПАТ «Закарпаттяобленерго» Віктором Петровим, на якій ішлося про врегулювання ситуації, яка виникла через неповну оплату електроенергії міським Водоканалом, а відтак потенційними відключеннями водопостачання населенню і підприємствам міста

    Віктор Погорєлов на зустрічі у суботу пояснив керівнику енергопостачальної компанії, що 5 січня пройшла зміна керівника міського Водоканалу.

    За неналежну роботу не було продовжено контракт попереднього директора Юрія Омельяненка. Зокрема, він не виконав завдання, заплановані і обумовлені при укладанні контракту у 2010 році – забезпечення міста цілодобовим водопостачанням, створення системи розрахунків, при якій кожен споживач бачив би об’єми видобутої, поданої та спожитої води, не було сформовано чітку стратегію розвитку підприємства, залучення інвестицій, вирівнювання фінансової ситуації.

    Нові керівники ужгородського Водоканалу (в. о. Станіслав Карташов) отримали завдання протягом місяця розробити і представити «дорожню карту» розвитку підприємства, отримання інвестицій, до 10 березня встановлення нової форми і системи розрахунків.

    Віктор Погорєлов пропонуватиме депутатам міськради розглянути питання часткового фінансування з міського бюджету -- близько 400 тисяч гривень на погашення різниці між надходженнями коштів до Водоканалу і його витратами. Це, за словами Погорєлова, дасть можливість платити, не підвищуючи нинішній тариф для ужгородців, яким зараз і так дуже непросто при зростанні цін на все і фактично замороженні зарплат.

    Керівник міста відзначив, що вперше за багато років оплата від споживачів у січні сягнула майже 70% -- зазвичай після свят вона не перевищувала 45%. Водночас мер звертається до всіх: потрібно вчасно і в повному обсязі сплачувати поточні рахунки за водопостачання та водовідведення і гасити борги, тим, у кого вони накопичилися. Інакше реагування до боржників буде дуже суворе – до індивідуального, в помешканні, відключення каналізації.

    Також Віктор Погорєлов проаналізував причини, чому постало питання про відключення. Так, у зв’язку з урядовими реформами, змінами у системі фінансування бюджетних закладів, у січні була чимала затримка із субвенцією освітянам та медикам на зарплати та енергоносії. Кошти надійшли фактично в останні дні місяця, для всієї області, як повідомляв голова Закарпатської ОДА Василь Губаль у розмірі 66% від потреби першого місяця року.

    Погорєлов домовився з керівником «Закарпаттяобленерго» Віктором Петровим, що за умови депутатської підтримки міська рада буде компенсовувати частку коштів, щоб Водоканал сплачував за електроенергію, спонукатиме керівників комунального підприємства кардинально змінювати його роботу в багатьох напрямках, зокрема й щодо повної оплати за енергоносії.

    Натомість Віктор Петров пообіцяв, що відключення об’єктів Водоканалу обмежиться лише відключенням адміністративних споруд і не торкнеться об’єктів, на які діє заборона відключень з огляду на екологічну та техногенну безпеку.

    Також керівник ПАТ «Закарпаттяобленерго» обіцяв по можливості сприяти Водоканалу в запровадженні нової системи розрахунків зі споживачами, в поліпшенні роботи, залученні інвестицій.

    Як один із шляхів виходу з кризової ситуації міська влада Ужгорода доручила, щоб фінансисти, економісти, юристи пропрацювали можливість проведення часткового акціонування міського Водоканалу, скажімо, 49% щоб залишилися у міської влади, а 51% були розпродані для залучення інвестицій різних форм власності.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору