ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Перекупникам карпатських первоцвітів заплатити штраф у 51-102 гривні — раз плюнути!

    19 квітня 2024 п'ятниця
    75 переглядів
    В Ужгороді вже продають первоцвіти - шафран Гейфеля.

    При цьому страждають не вони, а прості краяни — діти й люди похилого віку. Останнім жива копійка до невеличкої пенсії, ой, як потрібна...

    Тепла погода, яка стояла на дворі минулого тижня обумовила появу первоцвітів у лісних масивах Закарпаття і відповідно у продажі.
    Торгівці розташувались прямо на тротуарі на площі Театральній біля Пішохідного моста. Коштує один букетик 5 гривень.
    Люди, які проходять повз продавчині жаліються і кажуть, що не добре ставляться до продажу рідкісних квіточок:
    З незапам’ятних часів ці дивовижні квіти росли на Карпатських схилах та радували наших краян. Але протягом сторіч їх інтенсивно знищували, тож на сьогодні деякі види рослин знаходяться під загрозою зникнення. Згідно з положеннями CITES, міжнародна торгівля підсніжниками – чи то цибулинами, чи то живими, чи мертвими квітами, є незаконною без дозволу CITES. Це стосується також гібридів та іменних сортів.
    Так, за 5 гривень можна купити рідкісну красу, але така квітка не може радувати око та зігріти душу. Це знищення природи нашого славетного краю. Не розумію чому серед білого дня одні вільно продають квіти ,а інші купують. Це злочин, - каже пані Марія Михайлівна, працівник бібліотеки.
    З року в рік на початку лютого-березня фахівці екологічних держінспекцій особливо пильно стежать за незаконним продажем квіточок і проводять рейди з метою припинення забороненої торгівлі рослинами, проте стихійність процесу повністю під контроль взяти неможливо, доки є попит на безцінний товар. Щоб посприяти збереженню рідкісних первоцвітів, радимо при виявленні факту торгівлі підсніжниками звертатись до служителів закону, обов’язок яких – стягувати штраф з браконьєрів і відбити у них бажання заробити на тому, що повинно належати майбутнім поколінням Землі.
    Як розповідають представники екологічної служби, попередити продаж можна, але коли вже квітка зірвана, покарання продавчині-посередника нічим первоцвіту не допоможе:
    Проліски належать до рослин зі швидкою вегетацією. Вони швидко відцвітають, а потім відходять на літній спокій. Проліскам потрібно використати теплий період часу, який настає навесні, для свого росту, вегетації. Та в останні роки ми спостерігаємо їх цвітіння і в грудні, і в січні, і в лютому.
    Два-три дні тепла достатньо для пробудження пролісків. Саме в періоди зимового потепління та перед романтичними святами - Днем Валентина та 8 березня – за збутом пролісів екологічна інспекція стежить особливо уважно. У святкові дні в Україні продають понад мільйон первоцвітів.
    Браконьєрів шукають у лісах, як кажуть, на «гарячому». Зараз проліски везуть переважно із Закарпатської області.
    За збір пролісків передбачена відповідальність за статтею 85.8.1 Кодексу України про адміністративні порушення. Штраф невеликий – від 51 до 102 гривень. Окрім того, якщо є факти, що рослина вилучена з природного середовища, то за кожну квітку нараховуються збитки – від 15-ти до 18 гривень.
    Втім штрафами компенсувати завдану шкоду природі не вдасться: вирвана квітка із цибулиною означає загибель рослини.
    Продають букетики навіть з цибулинами. Жіночки кажуть, що вирощували їх вдома у парниках, саджали заздалегідь.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору