ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На заправках Ужгорода середня ціна на бензин А-91 становить 19,50 грн. за літер

    28 березня 2024 четвер
    69 переглядів
    УЖГОРОД. Ціни на пальне різко зросли, але будуть ще вищими.

    А-95 коштує 20.00 грн. за літер, а дизельне пальне – 19.50 грн. за літер.

    Хто зміг до вихідних заправити повні баки своїх автомобілів, то дуже добре заощадив. Бо буквально за вихідні ціни на пальне виросли майже на дві гривні.

    Сьогодні на заправках Ужгорода середня ціна на бензин А-91 становить 19.50 грн. за літер, А-95 – 20.00 грн. за літер, а на дизельне пальне – 19.50 грн. за літер.

    Звичайно, причиною такого росту цін всі називають різке падіння курсу гривні, однак дехто запитує, чому ціни на нафту в Світі впали, а пальне в ціні не падало? Адже навіть в сусідній Угорщині падіння цін на пальне відбувалося мало не через день.

    Однак потрібно розуміти, що вартість нафти на світових ринках не надто впливає на ціну дизпалива та бензину в Україні. У структурі собівартості бензину визначальними є два фактори - курс долара чи євро і податок, тобто акцизний збір, який встановлює нафтотрейдерам держава.

    Власне, в Україні з січня цього року запроваджено додатковий збір з роздрібного обороту підакцизних товарів, який складає 5 відсотків, а окрім того, податок з нафтотрейдерів стягується в євровалюті. Саме тому на ціни у нас вплинуло падіння гривні.

    85 відсотків палива на українському ринку - імпортне, відтак, курс іноземної валюти стає визначальним. Основними країнами постачальниками є Польща, Білорусь та Литва.

    Якщо уряду вдасться стабілізувати гривню, то стабілізуються і ціни на пальне. Щоправда, реакція ринку пального не миттєва, а тому при нинішньому курсу 25 грн. за долар, можна очікувати, що ціна на бензин повинна становити 23 грн. за літер марки А-95.

    Сама ж українська влада незадоволена тим, що ціни на пальне різко виросли і Антимонопольний комітет навіть звинувачує нафтотрейдерів у змові і готова їх штрафувати. Є інформація, що антимонопольники вже порушили понад 70 справ проти нафтотрейдерів за зловживання монопольним становищем основних операторів, серед яких є ПП "ОККО", "Лукойл", ТОВ "Альянс Холдинг" та інші.

    Але скоріше за все, це лише порожні заяви влади, бо ринок нафтопродуктів формується за об’єктивними обставинами.

    Потрібно розуміти, що ціна на пальне є складовою багатьох цін на товари, які потребують перевезень. Тому потрібно очікувати і росту цін на товари та продукти. Виростуть ціни і на пасажирські перевезення. Окрім того, ріст цін на пальне вдарить по звичайних людях. Багатьом доведеться зменшити кількість поїздок.

    Тепер ще деякі підрахунки для «побутових» контрабандистів. Наша область прикордонна. Тому цілком зрозуміло, що на різниці вартості пального дехто заробляв, заправляючи автівку тут і продаючи пальне в Словаччині та Угорщині. Здавалося б, що ціни на пальне у нас уже однакові, але насправді 20 грн. це лише 70 євроцентів, а літр бензину в наших сусідів вище, ніж євро за літер.

    Ну і ще одна арифметика. Коли хтось каже, що у нас низькі зарплати, але у нас і ціни нижчі, ніж в Євросоюзі, то можна навести деякі приклади, скільки літрів бензину може купити за свою зарплату європеєць і скільки українець за свою.

    Середня зарплата в Україні - 3200 грн (за даними статистики). Тобто, в місяць українець може купити за нинішньою ціною 160 літрів бензину в місяць. А, наприклад, у тій таки Німеччині вартість літра бензину 1,27 євро при середній зарплаті 2000 євро на місяць. Таким чином, німець може купити бензину в десять разів більше за українця – близько1600 літрів.

    Та навіть у словаків середня зарплата десь на рівні 700 євро на місяць і словак може купити десь 600 літрів бензину на місяць.

    До речі, а хтось знає, що у Венесуелі бензин коштує два (!) центи за літер. Тобто, 50 наших копійок? От хто може їздити у своє задоволення стільки, скільки заманеться!

    Сергій Форкош, Prozak.info

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору