ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Державна реєстрація благодійних організацій

    29 березня 2024 п'ятниця
    21 переглядів

    Благодійна організація, відповідно до ст. 13 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», може бути створена як благодійне товариство, благодійна установа або благодійний фонд.

    Благодійним товариством є благодійна організація, яка створена не менш ніж двома засновниками і діє на підставі статуту.
    Благодійною установою є благодійна організація, установчий акт якої визначає активи, які один або кілька засновників передають для досягнення цілей благодійної діяльності за рахунок таких активів і/або доходів від них. Установчий акт благодійної установи може міститися і в заповіті. Засновники благодійної установи не беруть участі в управлінні благодійною установою. Благодійна установа діє на підставі установчого акта.
    Благодійним фондом є благодійна організація, що діє на підставі статуту, має учасників і управляється учасниками, які не зобов'язані передавати цій організації будь-які активи для досягнення цілей благодійної діяльності. Благодійний фонд може бути створений одним або кількома засновниками. Активи благодійного фонду можуть формуватися учасниками і/або іншими благодійниками.
    Засновниками благодійних організацій можуть бути дієздатні фізичні та юридичні особи, крім органів державної влади, органів місцевого самоврядування та інших юридичних осіб публічного права.
    Засновники благодійних організацій або уповноважені ними особи ухвалюють рішення про створення благодійних організацій, затверджують їхні установчі документи і склад органів управління і ухвалюють інші рішення, пов'язані зі створенням і реєстрацією благодійних організацій.
    Благодійні товариства і благодійні фонди можуть мати, крім засновників, інших учасників, які вступили до їхнього складу в порядку, встановленому статутами таких благодійних товариств або благодійних фондів.
    Установчим документом благодійного товариства та благодійного фонду є статут, тоді як благодійна установа діє на підставі установчого акта.
    Установчі документи благодійної організації повинні містити:
    1. найменування благодійної організації;
    2. мету й сфери благодійної діяльності;
    3. органи управління благодійної організації, їх склад, компетенцію, порядок діяльності та ухвалення ними рішень;
    4. порядок призначення, обрання або затвердження членів органів управління благодійної організації, крім вищого органу управління благодійного товариства та благодійного фонду, їх заміщення, припинення їх повноважень, припинення їх повноважень (відкликання);
    5. порядок внесення змін в установчі документи благодійної організації;
    6. джерела активів (доходів), порядок контролю і звітності благодійної організації;
    7. підстави та порядок припинення благодійній організації, у тому числі порядок розподілу активів.
    Статут благодійного товариства та благодійного фонду має містити також умови та порядок прийняття до складу учасників благодійного товариства чи благодійного фонду, права та обов’язки учасників, а також умови та порядок їх виключення зі складу учасників благодійного товариства чи благодійного фонду.
    Для проведення державної реєстрації юридичної особи відповідно до ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» засновник або уповноважена особа має подати державному реєстратору (особисто, надіслати поштовим відправленням з описом вкладення):
    • заповнену реєстраційну картку для проведення державної реєстрації юридичної особи (форма №1);
    • примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення засновників або уповноваженого ними органу про створення юридичної особи у випадках, передбачених законом;
    • два примірники установчих документів;
    • інформацію з документами, що підтверджують структуру власності засновників-юридичних осіб, яка дозволяє встановити фізичних осіб-власників істотної участі цих юридичних осіб.
    У разі державної реєстрації юридичної особи, засновником (засновниками) якого є іноземна юридична особа, додатково подають документ про підтвердження реєстрації іноземної особи в країні її місця розташування, зокрема витяг з торговельного, банківського або судового реєстру.
    Особа, яка подала документи реєстратору, пред'являє паспорт, а також документ, що підтверджує її повноваження (у разі подання документів не самим засновником).
    За реєстрацію благодійних організацій реєстраційний збір не стягують.
    Державний реєстратор за відсутності підстав для залишення
    документів, які подані для проведення державної реєстрації юридичної особи, без розгляду зобов'язаний перевірити ці документи на відсутність підстав для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи.
    За відсутності підстав для відмови строк державної реєстрації юридичної особи не повинен перевищувати три робочих дні з дати надходження документів для проведення державної реєстрації юридичної особи.
    Не пізніше наступного робочого дня після отримання державним реєстратором від органів статистики, доходів і зборів, Пенсійного фонду України даних про взяття на облік юридичної особи державним реєстратором видається засновнику або уповноваженій ним особі один примірник оригіналу установчих документів з відміткою державного реєстратора про проведення державної реєстрації юридичної особи та виписка з Єдиного державного реєстру.

    Державний реєстратор юридичних осіб та
    фізичних осіб-підприємців, легалізації об’єднань
    громадян по м. Ужгороду реєстраційної служби
    Ужгородського міськрайонного управління юстиції
    Шандра М.М.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости