ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

За січень платники "мінеральної" Свалявщини перерахували більше 8 млн грн єдиного внеску

    19 квітня 2024 п'ятниця
    54 переглядів
    Фіскальна служба Закарпаття повідомляє...

    За січень 2015 року роботодавці та підприємці Свалявського району сплатили до державної скарбниці 8 млн 293 тис. грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування.

    Переважна сума цих коштів надійшла від роботодавців, які нарахували та сплатили єдиний внесок на суми заробітної плати, винагороди за договорами цивільно-правового характеру, допомоги по тимчасовій непрацездатності.
    Варто зазначити, що спостерігається зростання кількості осіб, які виявляють бажання брати участь у добровільній сплаті ЄСВ. Так, з початку року укладено 18 договорів про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.
    З 1 січня 2015 року набрав чинності Закон України від 28 грудня 2014 № 77 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці».
    Відповідно до внесених змін роботодавцям необхідно знати, що у разі якщо база нарахування єдиного внеску (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника. Ця норма діє лише стосовно доходів основних працівників. Єдиний внесок на зарплату сумісників завжди обчислюють із її фактичного розміру.
    Фізичним особам підприємцям на загальній системі оподаткування дано право, у разі їх бажання, самостійно визначати базу нарахування ЄСВ. Тобто, такі платники з метою збереження страхового стажу у році або в якомусь місяці, коли не одержувався дохід, можуть самостійно, у разі необхідності, визначити базу нарахування ЄСВ та здійснити платіж. При цьому, сума сплаченого ЄСВ повинна бути не менше мінімального страхового внеску та не більше максимального. Тобто сплата ЄСВ за відсутності доходу – це не обов’язок, а право підприємця.
    Звертаємо увагу, що єдиний внесок підлягає обов’язковій сплаті, незалежно від фінансового положення платника. За порушення норм законодавства про єдиний соціальний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до платників, на яких покладений обов'язок нараховувати, обчислювати та сплачувати єдиний внесок, застосовуються фінансові санкції (штрафи та пеня), які в порівнянні з минулим роком зросли вдвічі.
    За несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску штрафна санкція становить 20% своєчасно не сплачених сум (раніше – 10%).
    За донарахування податковим органом або платником своєчасно не нарахованого єдиного внеску – 10% зазначеної суми (було 5%) за кожний повний або неповний звітний період, за який її донараховано, але не більш як 50% донарахованого єдиного внеску.
    Крім того, запроваджено відповідальність за неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою звітності за єдиним внеском – штраф у розмірі 10 НМДГ (неоподатковуваних мінімумів доходів громадян 170 грн) за кожне назване порушення. За повторні такі порушення протягом року – 60 НМГД (1020 грн).

    За матеріалами Свалявської ОДПІ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору