ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Сумна реальність: Чи має Закарпаття шанс на європейські автошляхи?

    29 березня 2024 п'ятниця
    30 переглядів
    У Закарпатській області знаходиться понад 3300 км доріг загального користування

    Наразі мова йде про 700 мільйонів гривень, які розділять між собою три області – Закарпатська, Львівська та Івано-Франківська. Скільки точно отримає кожен регіон поки що невідомо, однак ми вирішили дізнатися на які роботи будуть використані ці гроші і чи взагалі вистачить їх, щоб хоча б мінімально привести до ладу дороги Закарпаття.

    Нині на балансі Служби автомобільних доріг у Закарпатській області знаходиться понад 3300 км доріг загального користування. 62% із них розташовані у гірській місцевості із 26 перевалами. При цьому більше половини доріг проходять уздовж річок та перетинають їх, а тому на дорогах загального користування нараховувається майже 1300 мостів і за їх протяжністю область займає друге місце в Україні.

    Відповідно, згідно міжремонтних термінів кожного року на дорогах області необхідно виконувати до 150 км капітальних ремонтів і не менше 500 км середніх ремонтів. Виконання цих робіт вартує в середньому 750-800 мільйонів гривень. Щороку. Тільки цього року для мінімального ямкового ремонту доріг області необхідно не менше 90 мільйонів гривень.

    «Капітальні і середні ремонти практично не проводяться вже чотири роки. А процес руйнації доріг не зупиняється. Фактично, за останні 5 років виконано тільки 3 кілометри капітального ремонту. І при цьому кожного року у нас іде зменшення фінансування. Якщо у 2008 році у нас було 220 мільйонів, а долар тоді був по 5 гривень, то тепер бюджетом передбачено 67 мільйонів. І це при нинішньому курсові валют», - розповідає начальник Служби автомобільних доріг у Закарпатській області Михайло Попович. – «В бюджеті мова про фінансування ремонту доріг ішла. Планувалося виділити оті 67 мільйонів. Але до цього часу те, що прийнято, до нас не довели. Фінансування не відкрито, бюджетного паспорту немає, мінфін його не затвердив. Для казначейства такої галузі як дорожня просто не існує».

    Серйозним ударом для дорожників є і «божевільний» курс валют, котрий за останні кілька років знецінив реальне бюджетне фінансування галузі в рази.

    «Бітум і дизпаливо у нас імпортне. Україна їх не виробляє. Найякісніший бітум виробляють у Білорусі. Якщо у 2008 році він коштував 2300 гривень за тонну, то в минулому році вже 11 тисяч гривень. Скільки він коштує зараз ми ще навіть не знаємо. Дизпаливо тоді коштувало близько 4 гривень за літр, а зараз 26. І з кожним роком за ті самі кошти ми ремонтуємо різні ділянки дороги. Якщо раніше це могло бути 2 тисячі кілометрів ямкового ремонту, то зараз тільки 200 кілометрів», - пояснює Попович.

    Як результат, на всій мережі закарпатських доріг пропущено від 2 до 5 міжремонтних термінів, повністю зношене покриття доріг, а на багатьох ділянках, особливо місцевого значення, дороги практично повністю зруйновані і не підлягають жодним поточним ремонтам.

    Світло в кінці тунелю

    Відтак наразі чи не єдиними «живими» грошима, котрі може отримати Закарпаття для ремонту доріг є саме кошти, котрі закарпатські нардепи «вибили» в уряду минулого тижня.

    2 березня Верховна Рада прийняла зміни до закону України «Про державний бюджет», згідно з яким, зокрема, передбачено Державному агентству автомобільних доріг України нову бюджетну програму «Розвиток дорожнього господарства областей української частини Карпатського євро регіону». Це чотири області і три дороги. З обсягом видатків 700 мільйонів гривень.

    Загальна довжина доріг, котрі підлягають ремонту за ці кошти, сягає 956 км. На Закарпаття припадає 210 км. Мова про дорогу державного значення Мукачево-Рогатин.

    «Чому була обрана саме ця ділянка дороги – питання до депутатського корпусу. Наша ініціатива була зовсім інша. Але ми раді любим пропозиціям, тому що тепер практично служба автомобільних доріг і облавтодор не працюють. Вони на одноденці. Фінансування немає абсолютно ніякого. Люди не отримують зарплату по три-чотири місяці. Сидимо вдома за власний рахунок», - коротко описує стан справ Михайло Попович.

    Відтак той факт, що регіон уже найближчим часом може отримати «кругленьку» суму для ремонту доріг, обнадіює:

    «Конкретної суми, яку отримає Закарпатська область, поки немає. Але ми боремось і даємо пропозицію на 350 мільйонів. А там вже хай розглядає Укравтодор із депутатським корпусом», - заявляє Попович, при цьому відзначаючи, що найбільша заслуга у виділенні цих коштів саме за депутатами від Закарпаття.

    Не дивлячись на те, що кошти поки що реально не виділені, у Службі автомобільних доріг уже знають, як ними розпоряджатимуться.

    «Ми прикинули, що в найбільш оптимістичному варіанті 30% цієї дороги практично «вбито». Там потрібно робити серйозний капітальний ремонт. Однак на капітальний ремонт потрібен дозвіл із Кабміну. Там величезна процедура. Тому ми вирішили робити поточний ремонт. При наявних пропорціях, які у нас виходять, нам потрібно приблизно 70 км цієї дороги відремонтувати поточним середнім ремонтом. Це якщо є погана дорога, величезні ями, пучини, вони фрезуються, робиться вирівнюючий шар до 5 см і кладеться покриття. Якщо ви їздили через Хуст, то бачили, як ми в минулому році зробили в центрі міста. Таким «макаром» ми хочемо зробити поточним середнім ремонтом близько 70 км доріг», - розповідає дорожник.

    За якість робіт Попович готовий поручитися і переконує, що випадків на кшталт закатування асфальту заднім колесо ЗІЛа, чи ремонтів під проливним дощем у цьому випадку не буде:

    «При тому поточному ремонті, про який ви казали, люди, напевне, самі виписували асфальт за власні гроші і самі робили ремонт. Якщо робимо ми, то у нас є контроль. І є багато контролюючих органів».

    Поки що ж залишається тільки очікувати, коли регіон отримає обіцяні кошти. Далі вже буде зрозуміло, чи потрібно контролювати їх використання і чи має шанс Закарпатська область отримати колись справді європейські автомобільні шляхи.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору