ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді вшанували пам’ять карпатських січовиків (ФОТО)

    28 березня 2024 четвер
    69 переглядів
    Боротьба за незалежність українців бере початок із часів Першої світової війни.

    Квітами, лампадками та молитвою — на цвинтарі по вулиції Капушанській.

    15 березня з нагоди 76-ї річниці Карпатської України члени ініціативної групи об’єднання «Самопоміч» в Ужгороді квітами, лампадками та молитвою вшанували пам’ять січовиків, похованих у обласному центрі на цвинтарі по вулиці Капушанській.

    Вшанування січовиків 15 березня традиційно проводиться на Красному полі поблизу Хуста, де загинуло більше 100 молодих закарпатських гімназистів. Також квіти ставлять до пам’ятника першому Президенту Карпатської України Августину Волошину на Студентській набережній в Ужгороді. 

    Однак, історія боротьби за незалежність закарпатських українців бере початок із часів  Першої світової війни (1914—1918), коли і було вбито січовиків, похованих в Ужгороді. За словами ужгородського історика-науковця Сергія Федаки, саме тоді Закарпаття стало одним із театрів бойових дій. У вересні 1914 р. російські війська прорвали фронт біля Ясіня і Ужка. У жовтні їх було відкинуто назад, але наприкінці місяця вони розгортають другий наступ на обидва перевали, в результаті захоплено 15 сіл – Волосянку, Ужок, Стужицю, Люту, Воловець, Ялове, Гукливе, Скотарське, Студене та ін. Оборону разом з австро-угорськими і німецькими військами тут тримали перебазовані зі Львова до Страбичова українські січові стрільці. Діяли у нас також італійці. На кілька місяців Закарпаття перетворилося на одну з найгарячіших точок планети… Сьогодні історія повторюється: Росія знову зазіхає на землю українців, щоправда уже зі Сходу…

    Попри те, що події Карпатської України на Закарпатті відзначають майже з часів незалежності України, про братську могилу, у якій поховано близько 5-7 січовиків в Ужгороді згадали лише у 2010 році, коли патріотична молодьміста встановила хрест на надгробку, а у 2012 році юні пластуни обласного центру облагородили могилу героїв, повідомили з прес-служби ініціативної групи об’єднання «Самопоміч» в Ужгороді.
    0_k__1579-.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.