ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Реформи надання адмінпослуг у сфері державної реєстрації

    24 квітня 2024 середа
    17 переглядів

    До кінця року Міністерство юстиції України планує завершити основний етап реформ надання адмінпослуг. На сферу реєстрації прав чекає перехід на електронний документообіг, спрощення процедур, створення фронт - та бек- офісів, а функції прийому документів (фронт офіси) будуть делеговані місцевій владі, ЦНАПам та нотаріусам, оскільки прийнятий парламентом 12 лютого 2015 року законопроект № 1580 про дерегуляцію дає можливість передати функції фронт-офісу нотаріусам і ЦНАПам. Держава буде встановлювати лише стандарти щодо кількості документів, які потрібно буде пред’явити для реєстраційної дії, строків реєстрації та якості сервісу, що надається громадянам. При цьому, чим більше в країні буде суб’єктів, які надають реєстраційні послуги, тим більшою буде конкуренція, тим більший вибір буде у громадян. У сфері державної реєстрації прав на нерухомість основною проблемою на даний час є черги громадян при отриманні витягів, довідок та виписок, адже переважна більшість документів готується вручну та видаються в паперовому вигляді. Механізми дистанційного отримання цих документів через пошту або в електронному вигляді через «Реєстраційний портал» складні, а тому не популярні у громадян, оскільки для отримання документів поштою, заявник мав нотаріально засвідчити свій підпис, що в свою чергу вимагає додаткових витрат, а існуючий «Реєстраційний портал» вимагає від користувача обов’язкову реєстрацію, отримання електронного цифрового підпису, сканування квитанцій про оплату. Тому прийнятий парламентом закон про дерегуляцію, прибрав необхідність підпису реєстратора під цими документами. Їх можна буде отримати в електронному вигляді. Електронні документи матимуть таку ж юридичну силу, як і паперові, а для їх отримання не знадобиться Електронний цифровий підпис. З квітня заплановано запровадження послуги отримання в електронному вигляді витягу за результатом реєстрації прав та їх обтяжень, або рішень про відмову чи зупинення розгляду заяви. Також, у квітні громадяни отримають можливість зареєструвати права на нерухомість у скорочені строки за додаткову оплату. Надбавка за терміновість буде спрямована на виплату винагороди державним реєстраторам.
    Разом з цим, що стосується питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців згідно норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов бізнесу (дерегуляція)» (реєстраційний номер проекту №1580) відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, будуть надаватись у формі:
    - відкритого доступу через офіційний веб-сайт центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, до актуальних на момент запиту та на визначену дату відомостей Єдиного державного реєстру шляхом їх пошуку, перегляду, копіювання та роздрукування;
    - витягу;
    - довідки;
    - виписки.
    Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, суди, органи внутрішніх справ, органи прокуратури, органи Служби безпеки України та їх посадові особи будуть безоплатно отримувати відомості з Єдиного державного реєстру з метою здійснення ними повноважень, визначених законом, виключно в електронній формі через веб-сайт центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, у порядку, визначеному Міністерством юстиції України.
    На даний час всі районні, міськрайонні управління юстиції Закарпатської області готові приступити до виконання норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов бізнесу (дерегуляція)» (реєстраційний номер проекту №1580). Однак, з різних причин деякі ЦНАПи не готові до реалізації пілотного проекту у сфері державної реєстрації, а саме з наступних причин: матеріально-технічне забезпечення, велика відстань між управліннями юстиції та ЦНАПами, відсутність фактичного кадрового забезпечення, налагодженість співпраці з управліннями юстиції щодо надання адмінпослуг держреєстраторами в ЦНАПах (підписано 14 угод про співпрацю), що може зумовити до черг та збільшення кількості відмов. У зв’язку з вищенаведеним, пропонується залучити до пілотного проекту у сфері державної реєстрації ЦНАП Ужгородської міської ради та ЦНАП Міжгірської РДА, які готові на сьогодні до реалізації пілотного проекту.

    Начальник Головного територіального
    управління юстиції у Закарпатській області
    Ігор Фартушок

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору