ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чи спроможні в Ужгороді битися 24 години на добу?

    18 квітня 2024 четвер
    74 переглядів
    В Ужгороді пройшов унікальний спортивний марафон.

    Як з’ясувалося, можуть!

    В обласному центрі минулими вихідними пройшов унікальний турнір – міжнародний 24-годинний айкідо- марафон. У «Падіюні» протягом доби кращі спеціалісти демонстрували всім охочим складні моменти цього виду спорту. І ці уроки користувалися успіхом. Незважаючи на нелегкі умови…
    Ще на жодних змаганнях спортсмени не виглядали такими втомленими. 24 години айкідо далися взнаки. Як розповів «Закарпатці» один з ідеологів та натхненників марафону Михайло Рогач, така ідея у нього виникла після відвідування схожих заходів у Словаччині. «Два роки тому був у Брати­славі, а торік у Кошице, – повідомив він. – Тепер естафета прийшла до нас, а після, сподіваюся, мандруватиме іншими регіонами України». Організатори стверджують, що айкідо-марафоном «убили двох зайців». По-перше, розрекламували саму ідею розвитку цього японського бойового мистецтва. По-друге, перевірили власні сили – зрештою, витримати 24-годинне тренування в день без перерви досить складно. Загалом у залі «Падіюну», де зазвичай займаються дзюдоїсти, демонстрували майстерність 12 тренерів із різних країн – з усіх регіонів України, Польщі та Словаччини. На жаль, не зміг приїхати фахівець із Будапешта. Перейма­ли вміння іменитих спеціалістів близько сотні учасників. Позайматися айкідо прийшли не тільки місцеві вихованці, а й 50 – 70 осіб із Києва, Миколаєва, Коломиї, Чернівців, Луцька, Харкова та з-за кордону. Варто відзначити, що віковий ценз не грав ролі. Зокрема на марафоні можна було побачити як 9-літніх, так і людей, старших 55 років. І такі спортсмени брали участь по максимальній програмі. «Чесно кажучи, сам не розумію, як зміг витерпіти всю ніч, – поділився враженнями 9-річний ужгородець Данило Лукша. – просто не зважав на втому та біль і робив усі вправи, які нас вчили тренери». Що цікаво, не всі спортсмени витримували такий графік. Хтось ішов додому, а хтось спав прямо в «Падіюні» – на спеціальних матрацах. Про успішність заходу свідчить той факт, що о 12-й годині дня в неділю, коли закінчувався марафон, у залі ще було дуже багато людей – отже, висока інтенсивність занять нікого не відлякала.

    Марафон довів: сьогодні цей вид бойового мистецтва в Ужгороді досить популярний. Як розповів директор міської Академії айкідо «Совість та честь» Анатолій Ігнатьо, воно почало розвиватися на Закарпатті 20 років тому завдяки місцевому ентузіасту Петру Ганчаку. Загалом це японське бойове мистецтво створене Уешіба Моріхеєм на базі давньояпонських технік джіу-джітсу. Особливістю такого мистецтва є використання кидків і захватів. Це одна зі східноазійських бойових технік самозахисту. А сама суть айкідо – зупинити та не нашкодити, але аж ніяк не вдарити. Сьогодні наш регіон на чолі руху айкідо всієї України. В області ним займається близько 500 осіб. Таким показником не можуть похвалитися навіть у Європі. «Ми 4 рази на рік в Ужгороді проводимо семінари, літні школи в горах, періодично запрошуємо майстрів із інших міст, – повідомив А. Ігнатьо. – У грудні організовували дитячий табір. Дітей у гуртки айкідо, до речі, можна записувати від 3-4 років».
    Після марафону айкідо стане ще популярнішим для Ужгорода. Нові вміння учасників тепер будуть поширюватися. Організатори запевняють: марафон пройшов успішно, тому найближчим часом слід чекати нових цікавих заходів.
    Денис ФАЗЕКАШ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору