ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Хто хоче пересварити закарпатців?

    29 березня 2024 п'ятниця
    51 переглядів
    Здійснення низки провокацій на території Закарпаття

    Як уже повідомлялося, днями невідомі в Ужгородському районі чорною фарбою понищили вказівники сіл, які були написані угорською мовою.

    Спочатку міліція повідомила, лише про інцидент в селі Тисаашвань, де вандали не тільки знищили вказівники села, але й національну угорську символіку.

    Однак згодом виявилося, що вказівники були понищені майже у всіх селах району, де проживають угорці. При цьому нищилися лише вказівники, які дублювали назви сіл угорською мовою.

    На акти вандалізму відреагував голова Закарпатської ОДА Василь Губаль. Він заявив, що це не могли зробити закарпатці: "Сьогодні я мав зустріч із консулом Угорщини і у нас спільна думка – хтось хоче посварити нас у нашій закарпатській сім’ї. Це не закарпатці нас хочуть посварити. Така і моя думка, і думка пана консула. Це прояви слабкості тих людей, які не є закарпатцями".«Вандалізм, скоєний 20 квітня 2015 року, наша організація вважає актом провокації, спрямованим проти угорців Закарпаття. Сумно констатувати, що таке могло статися в нашому краї», — йдеться в заяві.

    На диво стриманою була заява культурного товариства закарпатських угорців КМКС:

    «У зв’язку з цією прикрою подією КМКС має намір звернутися із заювою в міліцію та листом до органів правопорядку області з проханням якнайшвидше знайти й покарати, згідно з законами України, тих, хто скоїв дане правопорушення.

    Водночас представники КМКС звертають увагу компетентних органів на те, що в теперішній ситуації має важливе значення з їх боку оперативне розслідування цього правопорушення та протидія подібним провокаціям, оскільки вони можуть нести загрозу міжнаціональному миру в нашому краї».

    Тобто, якщо голова області заявив, що акт вчинили провокатори із-за меж області, то заява самих закарпатських угорців була без будь яких натяків на те, хто міг вчинити акцію.

    Свою заяву з приводу анти угорського акту вандалізму також розповсюдила віртуальна Закарпатська патріотично-виховна організація «КРОТОН»:

    «Це брудний акт, який направлений на розпалювання ворожнечі між закарпатцями, які представляють різні національності. Вважаємо, що цю ганебну акцію могли вчинити або проросійські провокатори, з метою навмисного розпалювання ворожнечі, або представники українських ультранаціоналістичних організацій, які не мають уяви, що тим самим лише нашкодили власному іміджу.

    Угорські закарпатці є невід’ємною етнічною групою нашого краю. Вони творили нашу спільну історію, привнесли неоціненний вклад в розвиток господарства, побуту та культури Закарпаття.

    Ми вимагаємо від правоохоронців невідкладних та рішучих дій по виявленню зловмисників і їх покарання.

    Наша закарпатська патріотична організація, яка стоїть на захисті інтересів краян всіх національностей, вкотре наголошує, що Закарпаття є багатоетнічним і мультикультурним краєм. Ми є патріотами Закарпаття і не допустимо міжнаціональної ворожнечі та нав’язування нам чужих ідей», - йдеться у заяві «кротонів».

    Не зовсім зрозумілою була заява військово-націоналістичної української організації «Карпатська Січ». З одного боку «січовики» засуджують акт вандалізму, однак конкретно натякають, що це справа рук російських провокаторів, але в той же час погрожують фізичною розправою угорським націоналістам.

    «Надійшла інформація про здійснення низки провокацій на території Закарпаття спрямованих на дестабілізацію ситуації в регіоні, а саме створення конфлікту між українським населенням та угорською громадою, що може призвести до ескалації конфлікту і на західних теренах України. Провокатори замалювали угорські надписи на вказівниках деяких угорських сіл Закарпаття. Це явний прояв провокації РФ, яка давно марить вдарити нашій державі в тил, а саме наше Закарпаття. З ворожої сторони вже давно почалась інформативна війна в нашому регіоні, а зараз це потроху переростає в дію.

    Повідомляємо, що бійці підрозділу спецпризначення "Карпатська Січ" (ГО "Карпатська Січ") надалі будуть спостерігати за даною ситуацією та реагуватимуть за подальшими подіями в області та при виявленні проявів антиукраїнської діяльності чи пропаганди ідей, які несуть загрозу українському народу та державності будуть змушені вдатися до силових заходів по ліквідації та затриманню активістів ворожих угорських організацій та партій (Йоббік та HVIM 64 ), що діють на території України підриваючи своїми діями авторитет Української держави», - йдеться в заяві «січовиків».

    Таким чином, більшість заяв свідчить про те, що акт вандалізму був вчинений провокаторами ззовні з метою ескалації міжетнічного конфлікту. Ми простежили за коментарями під повідомленнями про акт вандалізму в обласних інтернет-видань і прийшли до висновку, що частково провокаторам вдалося досягти мети. Навіть редагування коментарів не допомогло прикрити злість і сварку. Прихильники українських націоналістів переконують, що Закарпаття українська земля і угорці повинні підлаштовуватися до українських правил, а не вішати свою символіку на адмінбудівлях. Корінні ж закарпатці більшості національностей звинувачують українців у шовінізмі і переконують, що угорці проживали на території Закарпаття багато віків і є корінною нацією.

    Дивно лише, що ні міліція, ні СБУ поки не роблять ніяких заяв і не рапортують про результати слідства. Нам видається, що такий резонансних злочин повинен бути ретельно простежений і знайти винуватих не так вже й важко. Можемо підказати міліціонерам, що фактично на околицях всіх сіл (а саме там розміщені вказівники) є автозаправні станції. Це видно і на фотографіях із пофарбованими вказівниками. На більшості цих станцій є камери відеоспостереження. Потрібно встановити приблизний час вчинення актів вандалізму і простежити записи камер, чи часом не проїжджав один і той самий автомобіль через вказані пункти. Адже навряд чи вандали змогли обійти стільки сіл за таких короткий час пішки.

    Міліція могла б довести свою професійність, а людям відкрити правду, хто ж хоче пересварити закарпатців.

    Степан Форкош

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости